icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Beste laptop

We testen elke 2 weken laptops van merken als Acer, Apple, Asus, HP en Lenovo. Deze zijn verdeeld in 3 categorieën, gebaseerd op de grootte van de schermdiagonaal. We kijken onder andere naar hard- en software, gebruiksgemak en snelheid. Zo vind jij altijd de beste laptop. De laatste update is van februari 2017.

Bekijk de testresultaten

Eric Verlooij

Expert Elektronica


 • laptop tot 13

  Deze laptops zijn vooral bestemd voor mensen die regelmatig met hun laptop op stap zijn. Ze zijn licht van gewicht en beperkt van omvang. Er is wel verschil: de 12-inch laptops zijn doorgaans krachtiger dan hun 10- en 11-inch broertjes. Vooral de goedkope 10- en 11-inch modellen zijn zeker niet geschikt om actief en langdurig op te werken en zijn eigenlijk alleen interessant voor onderweg. Een simpele spreadsheet lukt nog wel, maar daarmee is het vaak wel gezegd. 

  Dat geldt zeker niet voor de best scorende laptops zoals de Apple MacBook en de Surface Pro van Microsoft. Deze laptops zijn zeer krachtig, maar daardoor ook een stuk duurder.

  Kijk ook in de vergelijker voor meer laptops van kleiner dan 13 inch

  Beste uit de test

  Testoordeel7,2Vanaf€ 1.549,-


  Beste koop

  Testoordeel7,0Richtprijs€ 750,-


 • DeBeste_categorie_Laptop_13-16inch

  In deze categorie worden de meeste laptops verkocht. Ongeveer 50% van alle verkochte laptops heeft een scherm van 15,6 inch. Gek is dit niet omdat dit formaat erg geschikt is om dagelijks mee te werken. Terwijl de laptop door het gewicht en formaat nog altijd goed mee te nemen is.

  De prijzen en scores in deze categorie lopen erg uiteen. Voor ieder wat wils en voor elk prijskaartje is wel iets te vinden. Over het algemeen geldt wel: hoe duurder hoe beter. Dat uit zich vooral in snelheid en kwaliteit van het beeldscherm.

  De accuduur wil nog wel eens tegenvallen bij deze laptops. Let hier extra op in de vergelijker. Voor mensen die hun laptop alleen thuis gebruiken, is dit uiteraard geen probleem.

  Kijk in de vergelijker voor meer laptops van 13 tot 16 inch

  Beste uit de test

  Testoordeel7,8Richtprijs€ 750,-


  Beste koop

  Testoordeel7,6Vanaf€ 599,-


 • DeBeste_categorie_Laptop_16+inch

  Dit zijn de laptops met de grootst verkrijgbare schermen. Erg fijn, omdat je veel kwijt kunt op je scherm. Let wel op de resolutie (het aantal puntjes op het scherm). In deze categorie zijn namelijk nog veel laptops te koop met een relatief lage resolutie, waardoor het beeld er korrelig en opgeblazen uit kan zien. Wij raden aan om minimaal een scherm te kiezen met 1600x1000 pixels.

  17 inch laptops zijn groot en erg zwaar in gewicht. Daarnaast gaat de accu maar zelden langer dan 5 uur mee en zijn ze voor gebruik onderweg niet erg geschikt. Het zijn vooral desktopvervangers.

  Een cd-rom of dvd-speler is langzaam aan het verdwijnen, maar bij de 17 inch laptops komen we ze nog regelmatig tegen. Handig als je een dvd wilt kijken op je laptop of nog oude software op cd/dvd hebt die je wilt installeren.

  Kijk ook in de vergelijker voor meer laptops van groter dan 16 inch

  Beste uit de test

  Testoordeel7,7Vanaf€ 1.199,-


  Beste koop

  Testoordeel7,6Vanaf€ 669,-


Laptops onafhankelijk getest

Top 3 aandachtspunten uit de laptoptest:

 1. Prijs: de prijzen lopen uiteen van ongeveer €200 tot €2600. Een heel dure laptop is vaak niet nodig. Voor de meeste mensen is een laptop van rond de €500 ruim voldoende.
 2. Accuduur: ruim de helft van de geteste laptops heeft een accuduur van 5 uur of langer.
 3. Touch: veel geteste laptops hebben een touchscreen.

Bespaar direct! Bekijk de testresultaten en kies voor de beste laptop!

Beste laptop

Kies een laptop met een goede prijs-kwaliteitverhouding en bespaar flink. Een goedkoop model van rond de €500 scoort even goed als een model van ongeveer €1000!

 • 4 laptops  zijn Beste Koop
 • 4 laptops komen als Beste uit de Test

Kies eenvoudig de beste laptop

We hebben meer dan honderd goed verkrijgbare laptops getest, maar welke is nu de beste? Bekijk de testresultaten en krijg toegang tot de test. Zo zie je eenvoudig welke laptop het beste scoort. Dat scheelt een hoop geld en gedoe!

Onafhankelijk onderzoek

Wij testen producten en diensten onafhankelijk, daardoor kun je op ons advies volledig vertrouwen. Het onderzoek dat wij doen betalen wij van de contributie van onze leden. Wil je dat wij onafhankelijk onderzoek kunnen blijven doen? Sluit je aan bij de Consumentenbond. Je bespaart daarbij tot honderden euro's per jaar en profiteert van vele voordelen!

Bekijk de testresultaten