icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij laptops testen

Elke maand testen wij laptops. De test is zeer breed en gevarieerd, met modellen van klein tot groot in bijna alle prijsklassen. We kijken onder andere naar: snelheid, kwaliteit van het beeldscherm, toetsenbord, touchpad, werkduur van de accu, de garantie. En of ze makkelijk gerepareerd kunnen worden, de repareerbaarheid.
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 27 januari 2021

Snelheid

De snelheid van de laptops meten we met professionele meetsoftware. Deze software bootst een aantal situaties na die gebruikers herkennen. En een aantal speciale testen van de onderdelen. Op deze manier krijgen we informatie over de snelheid van zowel het totale systeem als de losse onderdelen. Daarna meten we hoe lang het duurt voor een laptop opstart.

Bekijk welke laptops als Beste uit de Test komen of vergelijk alle laptops.

Beeldscherm

We beoordelen de kwaliteit en de helderheid van het beeld. Ook kijken we naar de maximale resolutie en pixeldichtheid, de spiegeling van het beeldscherm in het licht en de inkijkhoeken.

Accuduur

Hoe lang kan een laptop werken zonder stekker in het stopcontact? Deze accuduur testen we door een laptop met een volle accu een paar webpagina's per minuut te laten laden, tot hij leeg is.

We testen niet na hoeveel jaar de accu uitgeput is. De capaciteit van een gemiddelde accu is na 1000 keer opladen meer dan gehalveerd. Als je pech hebt, dan moet je de laptop dan bijna de hele tijd op het stroomnet aansluiten of de accu vervangen. Als dat tenminste kan. In onze test kijken we of dat (makkelijk) kan.

Toetsenbord

Lekker typen doe je op een goed toetsenbord. Daarom beoordelen wij van elk toetsenbord de toetsaanslag. Of de toetsen niet te klein zijn en niet te dicht op elkaar zitten. Toetsen die veel gebruikt worden moeten niet te klein zijn, zoals de enter of de spatiebalk.

Touchpad

Natuurlijk kun je op een laptop een losse muis aansluiten, maar de meeste mensen bedienen de cursor (het pijltje) met het touchpad. Daarom beoordelen we hoe soepel je het touchpad kunt bedienen. Hoe groot hij is en of je er eenvoudige en prettige muisklikken op kunt maken.

Repareren

De ene laptop is nauwelijks te repareren, terwijl het bij de andere heel eenvoudig is. Daarom onderzochten we van 4 veelvoorkomende reparaties en upgrades hoe lastig dit is.

Garantie

Sommige fabrikanten geven maar één jaar garantie op de laptop en 6 maanden op de accu. Terwijl anderen 3 jaar garantie geven, zelfs op de accu. We brengen in kaart hoeveel garantie elke laptop heeft en geven hier een oordeel over. Hoe langer de garantie, hoe hoger ons oordeel.

Aansluitingen

We kijken of de laptop alle belangrijke aansluitingen heeft en of ze op een handige plek zitten. Denk hierbij niet alleen aan de usb- en de HDMI-aansluiting. Maar ook aan de geheugenkaartlezer en de plek waar je de voedingskabel en de koptelefoonstekker aansluit.

Testresultaten laptoptest

Welke laptop, ook wel notebook genoemd, komt als Beste uit de Test? Bekijk het in onze vergelijker. Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.

Bekijk de beste laptop Vergelijk alle laptops

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes