icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Laptop kopen: waar let je op?

Een laptop vind je terug in bijna ieder huishouden. Als je een nieuwe laptop koopt wil je natuurlijk dat deze goed aansluit op jouw wensen. Bekijk het koopadvies en vergelijk de verschillende laptops in de vergelijker.

Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Kies je een laptop, desktop of tablet?

 • Koopadvies_Channel1_laptop

  Laptop

  Een laptop is in veel opzichten prettig in het gebruik. Hij neemt weinig ruimte in en is op veel plekken te gebruiken. Een laptop heeft doorgaans genoeg kracht voor standaard toepassingen, maar vaak niet genoeg rekenkracht voor zware klussen.

 • Koopadvies_Channel1_desktop

  Desktop

  Een desktop is de traditionele ‘vaste computer’. De desktop is qua prestaties krachtiger dan een laptop, maar is niet mobiel. De muis, het toetsenbord en het scherm zijn los aan te sluiten zodat je een goede ergonomische werkplek kunt creëren.

 • Koopadvies_Channel1_tablet

  Tablet

  Voor iemand die alleen maar wilt internetten, foto’s en filmpjes bekijkt, een mail beantwoordt of simpele spelletjes speelt is een tablet de beste optie. Je hebt dan niet de kracht nodig die een laptop of een desktop heeft.

2
Verschillende soorten laptops

Laptop

De laptop is steeds meer de vervanger van de ‘vaste computer’. Er zijn veel verschillende soorten laptops in verschillende maten. De specificaties bij laptops lopen vaak zeer uiteen. Daardoor is het lastig om een ideale laptop te vinden.

Ultrabook

Een ultrabook is een dunne, lichte laptop met goede prestaties. Dit apparaat is uitermate geschikt voor gebruikers die veel onderweg zijn en toch een krachtige laptop nodig hebben.

2-in-1

Een 2-in-1 is een notebook die je ook als een soort tablet kunt gebruiken. Soms is het mogelijk om het scherm om te klappen of zelfs helemaal los te halen.

Lees meer over de verschillende soorten laptops

koopadvies laptops V2koopadvies laptops V2

3
Koop een laptop met een Lithium-ion accu

Laptopaccu's zijn al jaren van het type Lithium-ion (Li-ion). Ze leveren meer energie per cm2 dan de NiMH-accu. Het nadeel van Li-ion accu's is dat ze continu capaciteit verliezen. Dit gebeurt al in de fabriek. Een gemiddelde laptopaccu gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee. De accuduur van een laptop verschilt per model. Geef jouw voorkeur aan in de vergelijker.

Capaciteit (mAh)

De capaciteit van een notebook accu wordt uitgedrukt in het aantal milli ampère-uur (mAh). Hoe hoger de waarde, des te langer de accu stroom geeft zonder te hoeven worden opgeladen. Nu laptops steeds platter worden zien we dat de accu's steeds vaker weggewerkt zijn in de behuizing. Een losklikbare accu heeft echter de voorkeur. Zo is het vervangen van de accu of het gebruiken van een tweede accu een stuk eenvoudiger.

4
Windows of Apple is een persoonlijke keuze

Windows is het bekendste en meest gebruikte besturingssysteem wat je aantreft op alle op computers, behalve die van Apple. De producten van Apple worden geleverd met hun eigen besturingssysteem: OS X.

Lang had Apple een voorsprong op gebruiksgemak en robuustheid. Met de laatste Windows versies (8.1 en zeker 10) is die voorsprong kleiner geworden. Wie Windows gewend is, blijft doorgaans bij dit systeem. Als je met OS X aan de slag gaat en het bevalt niet, dan is het altijd mogelijk om Windows op een Apple te installeren. Omgekeerd is dit niet mogelijk.

 

 

5
Kies een accessoire

Er zijn allerlei accessoires te koop voor het gebruik van je laptop. Ze zijn vooral gericht op ergonomie, uitbreiding of draagbaarheid. Zo zijn er losse toetsenborden, extra usb-aansluitingen en adapters te koop waardoor je laptop meer mogelijkheden krijgt.

Lees meer over de accessoires bij een laptop

Een extra beeldscherm Een nadeel van een laptop is dat het beeldscherm vaak klein is. Een handige oplossing is om een extra beeldscherm aan te sluiten op je laptop, waardoor je op een groter beeldscherm of 2 beeldschermen kunt werken.

Lees meer over het kopen van een los beeldscherm

Koopadvies_channel4

6
Let op deze specificaties

De specificaties van een laptop verschillen sterk en zijn van grote invloed op de prijs. Het is dus belangrijk dat je weet waarvoor je de laptop wilt gebruiken. Zo kun je de specificaties goed met elkaar vergelijken.

Intern geheugen

Een laptop met een intern geheugen van 2 GB is krap, 3 GB geheugen voldoet prima. Voor foto- en videobewerkingen en games, kun je het beste 4 GB of meer hebben.

Processor

Een processor is het rekenhart van je laptop. De Intel Atom is vrij traag, maar in verhouding goedkoop. Bij simpel gebruik voldoet een Intel Core i3. Voor gevorderd gebruik is de Intel Core i5 een goede optie. Doe je veel dingen tegelijk? Neem dan de Intel Core i7 processor.

Usb-poorten

De usb 3.0-standaard vervangt steeds vaker versie 2.0. Het merendeel van de nieuwe laptops heeft minimaal 1 usb 3.0-poort. Usb 2-apparaten werken ook op usb 3, alleen niet sneller. Koop een laptop waar minimaal 1 usb 3.0-aansluiting op zit.

Beeldscherm

Reis je veel? Kies dan voor een laptop met een 10 tot 13 inch (diagonaal) scherm. Voor thuisgebruik is een 12 tot 15 inch scherm aan te raden. Voor thuis en (semi-) zakelijk gebruik zijn grotere schermen prettiger.

7
Of kies je toch liever voor een tweedehands?

Als je besluit een tweedehands laptop te kopen, let dan op de volgende punten:

 • Vermijd sterk verouderde besturingssystemen zoals Windows Vista en Windows XP. Windows 7 is tegenwoordig ook al iets ouder, maar doet het nog prima. Zorg dat je geen extra software zoals een besturingssysteem (Windows) hoeft aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor onderdelen. Deze vervangen is vaak een prijzige, lastige klus.
 • Controleer altijd of de laptop nog werkt. Start een aantal programma’s op en check of de licenties (nog) geldig zijn.
 • Als je van een particulier koopt, zit er waarschijnlijk geen garantie op de laptop. Bij een winkel krijg je vaak nog wel garantie, al moet je goed letten op de duur ervan.

Kijk in de vergelijker of er een laptop bij zit die voldoet aan jouw eisen.

Community

Deel je ervaringen!

Wat doe jij om je laptop een langere levensduur te geven? Welke voordelen hebben de verschillende merken laptops? Stel je vraag of deel je ervaringen op de Community.


Kokolein Advies gevraagd over een NAS 19 september 2016

CB Eric Computer kopen? Omzeil de valkuilen! 12 september 2016

Justed Laptop 13 inch 26 augustus 2016