icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

SSD voor een snelle laptop en desktop pc

Zoek je een laptop of desktop-pc met wat pit? Dan is een SSD een must: je pc start razendsnel op en computerprogramma’s laden een stuk sneller dan bij een ouderwetse harde schijf. Wat is een SSD precies en waar let je op bij het kopen? Heb je nu een pc zonder SSD? Upgraden kan ook.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert ElektronicaBijgewerkt op:22 juni 2023

Wat is een SSD?

De afkorting SSD staat voor Solid State Disk. De naam verraadt het al: het lijkt op de ouderwetse harde schijf of harddisk (HDD) waarop je gegevens op zet. De SSD is volledig inwisselbaar met de ouderwetse harde schijf. Hier zet je al je documenten en foto’s op, net als je computerprogramma’s en besturingssysteem zoals Windows.

Voordelen SSD

Een ouderwetse harde schijf heeft bewegende delen. De SSD heeft deze niet en is daardoor sneller, zuiniger, geluidsloos en veel minder kwetsbaar. Bekijk ook alle geteste laptops met een SSD.

Veruit het grootste voordeel is de snelheid. Dat merk je meteen al bij het opstarten van je computer. Met een ouderwetse harde schijf duurt dit ongeveer 40 seconden tot 1 minuut. Een SSD heeft hier gewoonlijk tussen de 4 en 10 seconden voor nodig.

Ook het laden van en schakelen tussen computerprogramma’s gaat een veel sneller. Denk bijvoorbeeld aan het laden van en schakelen tussen foto- en videobewerkingsprogramma’s of pc games.

Nadelen SSD

SSD’s hebben ook nadelen. Al worden die langzaam kleiner omdat fabrikanten blijven werken aan de achterliggende technologieën.

De prijs is en blijft nog altijd een nadeel. De prijs per gigabyte is hoger dan die van een ouderwetse HDD.

Het tweede nadeel: SSD’s bieden minder opslagruimte. De meeste laptops met een SSD hebben 256 GB of 512 GB aan opslag. Dat is niet erg veel als je een grote foto- of filmverzameling hebt. Of het voor jou een nadeel is, hangt af van je gebruik.

Als je jouw foto's opslaat in de cloud en je films kijkt via streamingdiensten dan heb je waarschijnlijk wel voldoende aan 256 GB.

Upgraden

Heb je een oudere laptop of desktop die verder nog prima werkt? Dan kun je de harde schijf ook vervangen voor een SSD. Zo blaas je nieuw leven in een oude laptop.

Bekijk onze pagina met tips om je laptop sneller te maken en instructievideo voor het upgraden met een SSD.

Ben je benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker. Twijfel je nog? Lees dan meer over soorten laptops en laptop gebruik.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.