icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Maak je laptop sneller

De kans is groot dat je laptop 1 of 2 jaar na aanschaf minder snel is dan toen je hem kocht. Daar kun je wat aan doen, zonder direct een geheel nieuwe laptop te kopen. Hoe kun je een laptop sneller maken?
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Video_Laptops_SSDVideo_Laptops_SSD

Oorzaak trage laptop

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een laptop trager wordt. Moderne software is veeleisender dan oudere. Daarnaast heeft een besturingssysteem de neiging om 'dicht te slibben' na verloop van tijd.

Oplossingen trage laptop

Wat de beste manier is om je laptop sneller te maken, hangt af van meerdere zaken. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Vervang of vul wat onderdelen aan. Is je laptop jonger dan 2 jaar? Kijk dan eerst naar de software. Je budget speelt hierbij uiteraard een rol.

Laptop sneller maken door software te optimaliseren

1. Schijf opruimen

Een te volle harde schijf maakt je laptop trager. Het is belangrijk dat de systeemschijf, waarop het besturingssysteem geïnstalleerd is, voldoende lege ruimte heeft. In de regel is dit de C-schijf. Het verstandig om 10 gigabyte vrije ruimte aan te houden. Een eenvoudige manier om ruimte te creëren is het programma 'Schijf opruimen', standaard onderdeel van Windows. Klik op Start en typ ‘Schijf opruimen’ in de zoekbalk (‘Programma’s en bestanden zoeken’) om dit programma op te starten.

2. Overbodige programma’s verwijderen

Veel fabrikanten leveren allerlei programma's mee die je niet nodig hebt. Via het Configuratiescherm kun je een lijst oproepen van geïnstalleerde programma's. Daarin staat ook aangegeven wanneer je deze programma's voor het laatst hebt gebruikt. De programma's die je nooit gebruikt of lange tijd niet hebt gebruikt, kunt je gewoon verwijderen.

3. Gebruik schoonmaaksoftware

Naast bovengenoemde methodes, kun je ook gebruik maken van speciale schoonmaaksoftware. Deze ruimen tijdelijke bestanden, weinig gebruikte programma’s en het register van Windows op. In het register worden belangrijke zaken bijgehouden, maar in de loop van de tijd kan het erg groot worden. Daardoor wordt je laptop merkbaar langzamer. Maak wel altijd een systeemherstelpunt aan voordat je met dit soort programma's aan de slag gaat. Een programma met een goede reputatie voor het opschonen van je laptop is CCleaner. Bekijk de testresultaten van onze test naar schoonmaaksoftware.

4. Gebruik een adblocker

Banners in webpagina's vertragen het browsen op internet aanzienlijk. Met een zogeheten 'adblocker' (advertentiestopper) laden de internetpagina's op je laptop 2,5 keer zo snel. Naast voordelen kennen de adblockers ook nadelen. Je leest erover in onze veelgestelde vragen over adblockers.

Laptop sneller maken door software te optimaliseren (gevorderden)

1. Opstartregister opschonen

Versnel het opstarten door programma's die je niet altijd nodig hebt niet direct mee op te laten starten. Met een standaardonderdeel van Windows kun je dit instellen. Maak eerst een systeemherstelpunt aan. Het programma waarmee je dit kunt doen, start je als volgt op: Startmenu - type in: msconfig - druk op Enter. In het programma dat nu opent, zie je diverse tabbladen. In het tabblad 'Opstarten' zie je een lijst met programma's met een vinkje ervoor. Haal de vinkjes weg voor de programma's die je niet nodig hebt. Druk op 'ok'. Start de computer opnieuw op om de wijzigingen in werking te zien. Herhaal indien nodig om meer programma's uit te schakelen, of juist weer programma's in te schakelen.

2. Uitschakelen

Windows-effecten Windows heeft grafische effecten, die het systeem trager maken. Deze kun je uitschakelen. Druk de Windows- en Break-toetsen (rechts bovenin op je toetsenbord in het rijtje van de functietoetsen) tegelijk in om het systeeminformatiescherm te openen. Klik op 'Instellingen wijzigen' en ga in het venster dat vervolgens opent naar het tabblad 'Geavanceerd'. Klik hierin bij Prestaties op 'Instellingen'. Selecteer 'Beste prestaties' om alle visuele effecten uit te schakelen.

3. Herinstalleren

De meest effectieve stap tegen traagheid is het herinstalleren van de laptop. Dit doe je snel en eenvoudig door gebruik te maken van de doorgaans beschikbare 'recovery' ofwel herstelmogelijkheid. Raadpleeg de handleiding om te achterhalen wat de juiste methode is voor jouw laptop. Als herstel niet is ingebouwd, is herinstallatie van het besturingssysteem een mogelijkheid. Dat moet wel gebeuren door een expert. Heb je hier geen ervaring mee? Dan leveren veel computerwinkels en specialisten deze dienst. Houd wel rekening met kosten die oplopen tot zo'n €100, exclusief een eventuele licentie voor het besturingssysteem.

Laptop sneller maken door onderdelen te vervangen

Modernere programma's stellen vaak hogere eisen aan de onderdelen van je computer. Bij de meeste programma's worden systeemeisen vermeld, waarmee je gemakkelijk kunt controleren of je computer voldoet. Ga je zelf de onderdelen vervangen? Let erop dat je computer uitstaat en dat je niet statisch geladen bent. Tegen een vergoeding willen veel winkeliers de onderdelen ook voor je vervangen. Is je computer vrij oud? Dan kun je beter een nieuwe kopen.

1. Werkgeheugen (RAM) uitbreiden

Heeft je laptop minder dan 4 gigabyte werkgeheugen? Breidt dit dan uit naar minimaal 4 gigabyte. Hierdoor kun je 'zwaardere' programma's weer soepel laten werken en meer programma's tegelijk gebruiken. Bij laptops zit het werkgeheugen achter een klepje aan de onderkant. De winkelier kan aan je computer zien welke RAM-onderdelen je nodig hebt.

2. Harde schijf vervangen

Oudere laptops hebben relatief trage harde schijven, de zogenaamde HDD’s. Deze harde schijven beïnvloeden de snelheid van het opstarten van je laptop en hoe lang het duurt om een bestand te openen. Een modernere harde schijf (SSD) zal duidelijk sneller zijn. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Vervang dan de harde schijf door een van het type SSD.