icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Monitor

Een (extra) monitor kan vele voordelen opleveren in het gebruiksgemak van je computer. Zo heb je een betere houding als je aan het werk bent en heb je een groter scherm. Wij vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw beeldscherm.
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Artikel_monitor

Het beeldscherm van de monitor

De meest verkochte monitors hebben een beeldschermdiagonaal van 56 cm (22 inch). Alle computermonitors hebben lcd-schermen. Lcd is een veelgebruikte techniek voor platte beeldschermen, waarbij achtergrondverlichting nodig is om het beeld te tonen. De pixels in het scherm stralen namelijk zelf geen licht uit. Als achtergrondverlichting worden een soort mini tl-buizen of led-lampjes gebruikt. Computermonitoren die led-lampjes gebruiken, noemen we lcd-led-monitoren. De gebruikte achtergrondverlichting heeft overigens geen effect op de beeldkwaliteit. Een tft-lcd-scherm is een verbeterde versie van een lcd-scherm. Bij deze schermen zijn de reactietijd, contrastratio en kleurweergave een stuk beter.

De meeste losse schermen zijn mat, waardoor je weinig last hebt van reflecties in het scherm. Het frame rondom het scherm is in de meeste gevallen wel glanzend. Zakelijke modellen hebben juist een matte rand. Dit is rustiger voor de ogen. Deze modellen zijn vaak ook in hoogte verstelbaar.

Monitor en extra toepassingen

De monitor is altijd een beetje naar voren en naar achteren te kantelen zodat je de ideale kijkhoek kunt afstellen. Let er daarnaast op of de monitor stabiel is. Dit kun je makkelijk testen in de winkel. Tik lichtjes met een vinger tegen een van de bovenste hoeken. Sommige monitoren zullen hierdoor al snel gaan wiebelen en bijna omvallen.

Ook zijn er monitoren met extra functies zoals ingebouwde speakers, enkele usb-uitgangen of een audio-uitgang. Deze extra's voegen niet veel toe, omdat ze vaak ook al in de computer zelf zijn ingebouwd. Ook voor het geluid hoef je het niet te doen. Het geluid uit de speakers van een monitor klinkt slecht en kan niet al te hard.

Aansluitmogelijkheden van een monitor

VGA-, DVI- en hdmi-aansluitingen komen het meest voor. Bijna alle monitoren hebben een hdmi-aansluiting. Een kabel wordt vrijwel nooit meegeleverd.

Aansluiten via DVI of hdmi (digitaal) heeft de voorkeur, omdat de monitoren het signaal digitaal verwerken. Als het signaal analoog (via VGA) wordt verstuurd moet het signaal eerst worden omgezet. Dit zorgt voor kwaliteitsverlies.

Energiegebruik van monitor

Het energiegebruik van een 22 inch monitor ligt rond de 20 watt. De monitoren die led-achtergrondverlichting hebben, zijn meestal energiezuiniger. Hoewel het energiegebruik niet heel hoog is, loont het om in te stellen dat het scherm op zwart gaat als je de computer enige tijd niet gebruikt.