icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Monitor laptop

Een extra monitor kan erg handig en nuttig zijn als je een laptop hebt. Het losse beeldscherm zorgt voor een betere werkhouding en een groter scherm werkt ook veel prettiger. Wij vertellen waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe monitor.
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Artikel_monitor

Het beeldscherm van de monitor

De meest verkochte monitors hebben een beeldschermdiagonaal van 56 cm (22 inch). Alle computermonitors hebben lcd-schermen. Lcd is een veelgebruikte techniek voor platte beeldschermen, waarbij achtergrondverlichting nodig is om het beeld te tonen. De pixels in het scherm stralen namelijk zelf geen licht uit. Als achtergrondverlichting worden een soort mini tl-buizen of ledlampjes gebruikt. Computermonitoren die ledlampjes gebruiken, noemen we lcd-led-monitoren. De gebruikte achtergrondverlichting heeft overigens geen effect op de beeldkwaliteit. Een tft-lcd-scherm is een verbeterde versie van een lcd-scherm. Bij deze schermen zijn de reactietijd, contrastratio en kleurweergave een stuk beter.

De meeste losse schermen zijn mat, waardoor je weinig last hebt van reflecties in het scherm. Het frame rondom het scherm is in de meeste gevallen wel glanzend. Zakelijke modellen hebben juist een matte rand. Dit is rustiger voor de ogen. Deze modellen zijn vaak ook in hoogte verstelbaar.

Extra toepassingen

De monitor is altijd een beetje naar voren en naar achteren te kantelen zodat je de ideale kijkhoek kunt afstellen. Dit is belangrijk bij het creëren van een goede ergonomische werkplek. Let er daarnaast op of de monitor stabiel is. Dit kun je makkelijk testen in de winkel. Tik lichtjes met een vinger tegen één van de bovenste hoeken. Sommige monitoren zullen hierdoor al snel gaan wiebelen en bijna omvallen.

Ook zijn er monitoren met extra functies zoals ingebouwde speakers, enkele usb-uitgangen of een audio-uitgang. Deze extra's voegen niet veel toe, omdat ze vaak ook al in de computer zelf zijn ingebouwd. Ook voor het geluid hoef je het niet te doen. Het geluid uit de speakers van een monitor klinkt slecht en kan niet al te hard.

Aansluitmogelijkheden

VGA-, DVI- en HDMI-aansluitingen komen het meest voor. Bijna alle monitoren hebben een HDMI-aansluiting. Een kabel wordt vrijwel nooit meegeleverd.

Aansluiten via DVI of HDMI (digitaal) heeft de voorkeur, omdat de monitoren het signaal digitaal verwerken. Als het signaal analoog (via VGA) wordt verstuurd moet het signaal eerst worden omgezet. Dit zorgt voor kwaliteitsverlies.

Energiegebruik monitor

Het energiegebruik van een 22 inch monitor ligt rond de 20 watt. De monitoren die led-achtergrondverlichting hebben, zijn meestal energiezuiniger. Hoewel het energiegebruik niet heel hoog is, loont het om in te stellen dat het scherm op zwart gaat als je de computer enige tijd niet gebruikt.

Benieuwd naar andere tips? Bekijk dan al onze gebruikstips of lees meer over accessoires.