icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Welke type consument ben jij? |

Doe de test.

Consument poppetje 45x45

Nieuwe laptop blijkt al gebruikt

Als de verkoper niet heeft gemeld dat het om een gebruikt exemplaar ging, eis dan van de verkoper een nieuw product.

1. Ken je rechten

Als de verkoper er niet duidelijk bij verteld heeft dat het apparaat al gebruikt is, heb je recht op een nieuw, ongebruikt exemplaar. Je hoeft geen kosten te betalen voor de retournering van het gebruikte apparaat of de verzending van het nieuwe exemplaar.

Heb je een probleem met een product of bedrijf? Volg de volgende stappen voor een oplossing. 

2. Verzamel informatie

Hoe ben je erachter gekomen dat het om een gebruikt apparaat gaat? Leg het bewijs daarvan vast, bijvoorbeeld met een foto. 

3. Klagen bij de verkoper

Er zijn verschillende manieren waarop je je klacht kunt melden bij de verkoper.

  • Je kunt een klacht plaatsen op www.klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De klacht wordt dan direct ingediend bij het betreffende bedrijf. En om zeker te zijn dat je klacht serieus wordt genomen, kijkt de Consumentenbond met je mee.
  • Ben je actief op Facebook of Twitter en heeft de verkoper daar ook een account? Dan kan het helpen om je klacht te plaatsen op social media. Sommige bedrijven reageren erg snel en handelen je klacht vaak in een privébericht (dus niet zichtbaar voor anderen) af.
    Let op: Plaats nooit privacygevoelige gegevens openbaar op social media.
  • Schrijf de verkoper een brief of e-mail: geef aan dat je een gebruikt apparaat hebt gekregen en dat je daar geen genoegen meeneemt. Dat verkoper je alsnog een nieuw exemplaar moet leveren, omdat je anders je geld terug wilt hebben. Stel een termijn van 2 weken voor een reactie. 

4. Kom je er met de verkoper niet uit?

Heeft het bovenstaande allemaal niet geholpen? Dan is het tijd voor andere stappen.

Neem contact op met de Consumentenbond
Onze juridische advieslijn voor leden is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 18:00 op 070 - 445 45 45. Je kunt ons ook een bericht sturen via het contactformulier.

Bemiddeling via de Consumentenbond
Wil je gebruikmaken van onze bemiddeling? Onze vragenlijst helpt je te beoordelen of jouw probleem hiervoor in aanmerking komt. Is dat niet het geval, dan verwijzen wij je waar mogelijk naar instanties waar je wel terecht kunt.

Collectieve acties van de Consumentenbond
Kijk of je kunt aansluiten bij onze collectieve acties.

Geschillencommissie 
Is de verkoper aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies? Dan kun je daar je klacht voorleggen. 

Rechtsbijstandverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op en kijk of zij iets voor je kunnen betekenen. Let op: niet alle zaken worden in behandeling genomen. Ook hebben sommige rechtsbijstandsverzekeringen een wachttijd. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in de eerste 3 maanden van je verzekering geen zaken kunt indienen.

Naar de rechter
Weeg af of je naar de rechter gaat. Denk daarbij goed na of de (eventuele) kosten van een rechtszaak opwegen tegen het doel dat je ermee wilt bereiken.