icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Notebooks: vooral praktisch

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  12 september 2012


Een notebook of laptop is een heel praktische computer. Je neemt een notebook zo mee in een tas en je klapt hem open als je hem wil gebruiken. Heel wat flexibeler dan een bureaucomputer (desktop) met los beeldscherm en toetsenbord die een vaste plek opeist.

Notebooks zijn al enkele jaren krachtig genoeg om de bureaucomputer te vervangen. Wel biedt een bureaumodel meer computerkracht-per-euro dan een notebook en ook is het uitbreiden of verbeteren van zo'n pc-in-een-kast eenvoudiger en goedkoper.

Netbook

Netbooks zijn compacte, lichte laptops met een lage prijs. De eerste generatie netbooks, populair tussen 2007 en 2010, leverden eigenlijk geen prettige gebruikservaring op door de beperkte rekenkracht. Goedkope, compacte en lichte notebooks worden nog altijd verkocht, zij het zelden onder de naam netbook, vanwege de slechte reputatie. Ook de moderne varianten zijn geen hardlopers. Toch bieden ze nu wel een adequate gebruikservaring, zowel dankzij de verbeterde techniek als door gebruik van snelle flash-opslag.

Uiteenlopende specificaties

Asus-EeebookDe notebooks die we testten, hebben verschillende specificaties. Zie de uiteenlopende schermformaten, gewichten en harde schijfcapaciteiten in de productvergelijker mét testresultaten van notebooks.

De grootste notebooks zijn alleen praktisch als je er niet veel mee op stap gaat. Eenmaal opengeklapt op een stevige ondergrond kun je, zeker met de krachtige uitvoeringen, er echter bijna alles mee doen wat je van een moderne computer verlangt.

Windows 8.1 & 10 

Notebooks die nu in de winkel liggen draaien Windows 8.1, dat eind juli 2015 is opgevolgd door Windows 10. De eerste notebooks met Windows 10 worden vanaf augustus in de winkel verwacht. De uitzondering zijn de Apple MacBook-modellen, die standaard gebruikmaken van MacOS, het Macintosh-besturingssysteem. Ervaren computergebruikers kunnen Windows naast MacOS installeren op een Apple MacBook. Je moet daarvoor Windows wel los aanschaffen.

Windows 8.1 is het besturingssysteem van Microsoft dat werkt met 2 weergaven: de desktopweergave met je vertrouwde bureaublad en de tegelweergave. Die tegelweergave is even wennen, maar wordt vanaf Windows 8.1 als het goed is alleen getoond bij aanwezigheid van een touchscreen. Met Windows 8.1 heeft Microsoft veel van de oorspronkelijke kritiekpunten op dit besturingssysteem verholpen, waardoor het vrijwel identiek is qua gebruik aan Windows 7.

Windows 10 brengt het startmenu weer terug en combineert dit met de tegelweergave. Windows 10 past zijn interface aan, aan het type apparaat waarop je het gebruikt.  Windows 10 gaat een stap verder als het gaat over de online mogelijkheden en online koppelingen. Let daar wel op je privacy instellingen, die zijn standaard wat ruimer ingesteld dan de meeste mensen zouden willen.

Ultrabooks

Ultrabooks zijn een slanker maar duurder alternatief voor een gewone laptop. Ze kwamen in 2011 op de markt, en inmiddels gaan laptops steeds meer lijken op Ultrabooks. Ultrabooks zijn makkelijker mee te nemen, maar de geringe omvang en daarmee kleine accu betekent wel dat de accuduur niet altijd even goed is. Ook ontbreekt een dvd-speler meestal. Al met al zijn ze vooral interessant voor wie echt vaak op stap moet met een laptop en over een wat hoger budget beschikt.

Convertibles en hybrides

Convertibles notebooksDe scheidslijn tussen laptops en tablets is inmiddels sterk vervaagd. Veel laptops hebben een aanraakscherm en sommige kleine ultrabooks zijn niet veel groter dan een iPad van de 1e generatie. Bovendien is er een groot scala aan producten die zowel als laptop als tablet kunnen fungeren. Die noemen we convertibles, maar ze worden ook wel aangeduid als ‘hybride’ of ‘2-in-1’.

Convertibles zijn in te delen in 2 soorten: 

  1. Met een vast toetsenbord dat je kunt wegklappen of wegdraaien, waarbij de onderdelen net als bij laptops in het toetsenbord zitten.
  2. Met een los toetsenbord dat je eraan kunt klikken: deze lijken meer op tablets.

Alle convertibles in onze test hebben een redelijk klein formaat (10 tot 13 inch), een aanraakscherm en Windows als besturingssysteem. Qua prestaties zijn de convertibles met vaste schermen te vergelijken met laptops. Wel zijn ze door de beeldschermconstructie vaak wat duurder (vanaf €700). Omdat het toetsenbord er niet af kan, zijn ze zwaarder en minder makkelijk mee te nemen dan tablets.

Asus-Transformer-Book-T100Bij modellen met een los toetsenbord zitten alle belangrijke onderdelen achter het scherm in plaats van onder het (afneembare) toetsenbord. Soms zit er een tweede accu en/of een extra harde schijf in het toetsenbord. Door de beperkte ruimte voor onderdelen zijn deze apparaten veelal net wat minder krachtig, al zijn er uitzonderingen zoals de Microsoft Surface. Toch zien we deze hybride vorm vooral bij kleinere modellen met een doorgaans wat lagere prijs.

Let er bij convertibles op dat je een versie koopt met genoeg opslagruimte. Het besturingssysteem zelf en de voorgeïnstalleerde apps nemen namelijk al minstens 16 GB in beslag. De modellen met slechts 32 GB opslagruimte zijn om die reden niet aan te raden, tenzij je echt alleen maar gaat internetten met het apparaat. 

Crapware

Er is door de fabrikant nogal wat programmatuur op de notebooks geïnstalleerd. Op alle Windows-computers treffen we alleen tijdelijk werkende probeerversies van beveiligingssoftware aan. Op de MacBook staat zelfs helemaal geen beveiligingsprogramma. De Consumentenbond pleit al jaren voor een volwaardig beveiligingspakket op iedere nieuwe computer. Tijdelijk werkende programma's worden soms ook wel crapware-programma's genoemd (onzinsoftware), omdat je er niet zoveel aan hebt. Je kunt ze gelukkig de-installeren als je er geen behoefte aan hebt.

Systeemherstel

Soms pakt het installeren van nieuwe software of een update niet goed uit, met vastlopers of ander vervelend gedrag tot gevolg. Windows kent sinds jaren de functie Systeemherstel, waarbij je kunt teruggrijpen op een automatisch gemaakte back-up. De producent van de notebook levert ook een grondiger vorm van systeemherstel mee, waarbij Windows helemaal opnieuw op de harde schijf wordt gezet. Meestal probaat, maar alle programma’s en documenten worden dan wel van de schijf gewist. In veel gevallen staat de gebruikte kopie van Windows op een verborgen deel van de harde schijf klaar (in een aparte ‘partitie’). Dat kost uiteraard wel ruimte op de harde schijf. Ook Apple levert zijn besturingssysteem niet meer mee op losse dvd en laat de gebruiker het MacOS-systeem herstellen via een back-up op een harde schijf (time machine) of via internet.

Garantie op notebooks

Als systeemherstel niet meer werkt bij een probleem, moet je teruggrijpen op de garantie. Die varieert doorgaans van 12 tot 24 maanden, maar voor de accu geldt, op een enkele computer na, dat de garantietermijn de helft is. Hoewel niet getest, wordt er algemeen van uitgegaan dat de lithium-ion accu’s maar ongeveer 500 keer opgeladen kunnen worden; genoeg om bij normaal gebruik 5 jaar mee te gaan. Maar de afname in capaciteit gaat geleidelijk, dus de werkduur neemt af; in het tweede gebruiksjaar is deze soms al gehalveerd. Bedenk wel dat je recht hebt op de wettelijke garantie die vaak langer is dan de garantie waarmee de notebook verkocht is. Meer over garantie.

Testresultaten notebooks

Welke laptop of notebook komt als beste uit de test? Bekijk de testresultaten: vergelijk laptops of kijk wat de beste laptop uit de test is.