icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Rekenkracht en aansluitmogelijkheden

De rekenkracht bepaalt de snelheid van een computer. Laptops zijn tegenwoordig snel genoeg voor gangbare taken, terwijl desktop games beter weergeven. Bepaal wat een computer moet kunnen en bekijk welke aansluitmogelijkheden je nodig hebt.
Eric Verlooij

Expert Elektronica


Rekenkracht

Rekenkracht wil zeggen hoe snel een computer de gevraagde taken uitvoert. Zelfs als er meerdere programma’s tegelijk worden uitgevoerd.

Laptops zijn snel genoeg voor alle gangbare taken zoals internet, tekstverwerken, eenvoudige fotobewerking, officetaken en games. Het nadeel is wel dat de meeste laptops grafisch niet snel genoeg zijn om games mooi weer te geven. Desktops kunnen dit meestal wel.

Dual-core of quad-core processors

Laptops zijn over het algemeen uitgerust met dual-core processors. Voor hetzelfde geld heb je in een desktop een quad-core processor. Een quad-core processor heeft 4 rekenkernen in plaats van 2. Het voordeel van quad-core processors wordt eigenlijk alleen benut bij hele zware toepassingen.

Wie van plan is aan de slag te gaan met video-, audio- of fotobewerking of grafisch geavanceerde games heeft meer profijt van een quad-core processor.

Uitbreidingsmogelijkheden

Als een laptop ouder wordt, neemt de gebruikssnelheid af en wordt de opslagruimte beperkt. Je laptop uitbreiden is vaak niet zo eenvoudig. Laptops bieden namelijk maar relatief weinig uitbreidingsmogelijkheden. De maximale opslagruimte voor de meeste laptops is 1 terabyte (1000 gigabyte), verder valt er weinig uit te breiden. De opslagruimte uitbreiden kan alleen door de harde schijf te vervangen. Dat is wel mogelijk, maar erg omslachtig. Het werkgeheugen is meestal wel op te waarderen, maar in beperkte mate. 

Desktops doen het op dit vlak beter. Het werkgeheugen is vaak eenvoudig uit te breiden. Meer opslagruimte toevoegen in de vorm van 1 of 2 extra harde schijven is geen probleem. Een capaciteit van 6 terabyte (6000 gigabyte) of meer is dus geen enkel probleem voor een desktop. Ook het plaatsen van een krachtigere videokaart is voor desktops doorgaans goed mogelijk, al moet in dat geval vaak ook de voeding vervangen worden.

Vrijwel alle onderdelen van een desktop kun je vervangen. Daarnaast voeg je veel functies later toe door middel van insteekkaarten. Heb jij op termijn meer rekenkracht, opslagruimte of functies nodig? Overweeg dan een desktop.

Aansluitmogelijkheden

Laptops

Laptops hebben meestal een analoge VGA-uitgang en een digitale hdmi-uitgang voor het aansluiten van een extern beeldscherm of een projector. Daarnaast zijn 2 of 3 usb 2.0-poorten standaard. Steeds vaker wordt in tenminste 1 poort het veel snellere usb 3.0 ingebouwd. Een audio-aansluiting en een geheugenkaartlezer maken over het algemeen de aansluitmogelijkheden compleet. Op alle laptops is bluetooth en een draadloze ontvanger voor wifi aanwezig.

Laptops bieden alle aansluitingen die je doorgaans nodig hebt en hebben voldoende mogelijkheden om een volwaardige werkplek in te richten met een extern toetsenbord, muis en monitor.

Desktop

Desktops hebben meestal een analoge VGA-uitgang, een digitale hdmi- en DVI- uitgang. Ze kunnen vaak ook minimaal 2 beeldschermen tegelijk aansturen. De wat luxere modellen kunnen zelfs tot wel 6 beeldschermen aan. Een desktop heeft ongeveer 6 tot 10 usb-aansluitingen.

Het aantal audio-aansluitingen is minimaal 3, terwijl 5 of meer vaak voorkomt, voor het aansluiten van 5.1 speakersystemen. Ook digitale audio-uitgangen zijn standaard voor het aansluiten van een externe versterker. Een geheugenkaartlezer is meestal ook ingebouwd en geschikt voor meer geheugenkaartformaten dan die in een laptop. Draadloze adapters zijn zelden ingebouwd en bluetooth zie je ook weinig op desktops. Ook is een desktop flexibel in het aansluiten van externe randapparatuur. Denk hierbij aan een printer, scanner of externe geluidskaart.