icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Verschillende soorten laptops

Laptops zijn er in verschillende soorten en maten. Elk type laptop is bedoeld voor een bepaald type gebruiker. Lees in welke situatie welke laptop geschikt is.
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Hoofdpunten uit dit artikel


Laptop

Laptops zijn snel genoeg om alle gangbare programma's te draaien. Kenmerkend aan een laptop is dat alle onderdelen in 1 apparaat zitten: de computer, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis(vervanger). Daarnaast heeft een laptop altijd een accu, waardoor je ook onderweg kunt werken.

Ultraportables

De draagbare modellen hebben meestal een kleinere beeldschermdiagonaal van 14 inch of minder. Met name 13,3 en 12,1 inch komen veel voor. Deze laptops wegen 2 kilo of minder en zijn relatief duur. De prestaties zijn wat minder goed dan die van grotere modellen. Maar daar staat een stuk lager gewicht en veelal betere accuduur tegenover.

Multimedialaptops

Multimedialaptops hebben redelijke tot zeer goede prestaties waardoor ze geschikt zijn voor gangbare toepassingen. Ze wegen ongeveer 2.5 kilo en hebben een beeldschermdiagonaal van 15,6 inch. Ze hebben een breedbeeldscherm met 1366x768 of 1920x1080 beeldpunten. Over het algemeen geldt: duurdere modellen zijn sneller.

2-in-1

Sommige laptops hebben een aanraakscherm, ook wel convertibles of hybride genoemd. Convertibles zijn in te delen in 2 soorten:

  1. Met een vast toetsenbord dat je wegklapt of wegdraait.
  2. Met een los toetsenbord dat je aan het scherm klikt. Deze lijken meer op tablets.

Alle convertibles in onze test hebben een redelijk klein formaat (10 tot 13 inch) en een aanraakscherm met Windows als besturingssysteem. Qua prestaties zijn de convertibles met vaste schermen te vergelijken met laptops. Wel zijn ze door de beeldschermconstructie vaak wat duurder (vanaf €700).

Bij modellen met een los toetsenbord zitten alle belangrijke onderdelen achter het scherm in plaats van onder het (afneembare) toetsenbord. Soms zit er een tweede accu en/of een extra harde schijf in het toetsenbord. Door de beperkte ruimte voor onderdelen zijn deze apparaten wat minder krachtig. Let op dat je een versie koopt met genoeg opslagruimte. Het besturingssysteem zelf en de voor geïnstalleerde apps nemen namelijk al minstens 16 GB in beslag. De modellen met slechts 32 GB opslagruimte zijn om die reden niet aan te raden, tenzij je het apparaat alleen gebruikt om te internetten.

Vergelijk de verschillende laptops met elkaar in de vergelijker.

Ultrabook

Ultrabooks zijn relatief dun, licht en duurder dan een gewone laptop. Ultrabook is een merknaam van processorfabrikant Intel. Niet alle notebooks mogen zichzelf een ultrabook noemen. Intel heeft eisen opgesteld, waar een notebook aan moet voldoen om de naam ultrabook te mogen gebruiken. De belangrijkste zijn:

  • een energiezuinige Intel Core i3, i5 of i7-processor;
  • een dikte van maximaal 18 mm voor 13,3 inch en kleinere modellen;
  • een dikte van maximaal 21 mm voor 14 inch en grotere modellen;
  • een accuduur van minimaal 5 uur;
  • een opstarttijd van 7 seconden vanuit stand-by stand;
  • een snelle vaste opslag (harde schijf of solid state drive);
  • minimaal 1 usb 3.0-aansluiting.

Ook ontbreekt een dvd-speler meestal en hebben ze een beperkt aantal aansluitingen. Ultrabooks zijn geschikt voor gebruikers die veel onderweg zijn en toch een krachtige computer nodig hebben.

Geef je de voorkeur aan het besturingssysteem van Apple, Mac OS? Kies dan voor de Macbook Air of de nieuwste Macbook.

Netbook

Een netbook is een kleine, lichte en goedkopere laptop met relatief weinig rekenkracht. De accu gaat lang mee, een accuduur van meer dan 8 uur is gebruikelijk. Netbooks zijn compact dankzij het kleine schermdiagonaal van minder dan 12 inch. Vaak is het aantal beeldpunten beperkt, waardoor je wat minder werkruimte hebt. Er zijn ook netbooks met een beter scherm, maar daar betaal je ook voor.

Netbooks hebben geen dvd-brander en doorgaans weinig werkgeheugen (1 gigabyte). Ook de aansluitingen zijn beperkt. Daardoor werken eenvoudige toepassingen goed, maar geschikt als primaire computer zijn de modellen niet. Ook de prestaties voor het weergeven van video of het spelen van (eenvoudige) spellen zijn beneden gemiddeld. Luxere netbooks hebben betere grafische prestaties, maar zijn ook een stuk duurder.

Netbooks zijn vooral geschikt voor wie veel onderweg is en voornamelijk internet en e-mail gebruikt. Ze zijn doorgaans (iets) goedkoper dan luxere tablets en hebben een toetsenbord, in plaats van een aanraakscherm.

Vergelijk netbooks in onze vergelijker.