icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Live tv kijken via de ether

Via de ether (dvb-t) worden de publieke omroepen en de regionale zender gratis, zonder versleuteling, verzonden. Je kunt deze zenders niet alleen op je tv, maar ook op je laptop ontvangen. Je hebt dan een speciale tuner en software nodig. Zo'n setje, waar ook een antenne bij wordt geleverd, is te koop vanaf ongeveer 30 euro bij elektronicawinkels. Het is vaak lastig deze tuners aan de praat te krijgen, maar de kwaliteit van de tv-beelden is prima als het eenmaal werkt. Je kunt de publieke omroepen in het grootste deel van Nederland ontvangen, behalve in enkele dunbevolkte gebieden, zoals de Veluwe.

Let op: commerciële zenders zijn niet gratis te ontvangen. Hiervoor heb je een abonnement, smartcard en speciale insteekkaart of decoder nodig. Lees hier meer.

Helaas zijn er geen setjes voor de computer waar een smartcard in kan te koop.

Live tv kijken via internet

Op de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kun je live kijken naar de uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3. Het was op de NPO-site al langer mogelijk om bepaalde themakanalen en radiozenders live te volgen. Je kunt gratis en zonder account tv-kijken via de website of de speciale NPO-app voor iOS en Android. Sommige tv-series en films worden in verband met rechten niet via internet getoond. In het buitenland kunnen de live-uitzendingen niet bekeken worden.

Programma gemist

Veel tv-programma's zijn na uitzending terug te kijken via speciale websites. De kwaliteit is niet zo goed, zeker als je als de aflevering op volledig scherm bekijkt.

  • Op Uitzending Gemist (Nederland 1, 2 en 3) is het aanbod heel groot. Je kunt afleveringen tot een jaar geleden terugkijken, soms zelfs langer. En allemaal gratis.
  • Bij RTL XL (RTL 4, 5, 7 en 8) heb je ook veel keuze in tv-programma's, maar moet je vaak betalen. Een aflevering kost meestal een euro. Bij RTL XL kun je ook films en afleveringen van series bekijken tegen betaling.
  • De programma's bij SBS 6 Gemist, Veronica Gemist en Net 5 Gemist zijn wel gratis, maar lang niet alle programma's die op tv worden uitgezonden, zijn ook te zien via deze sites.

Films on demand

Wil je geen tv-programma maar een film kijken op je laptop? Er zijn steeds meer sites waarop je een film kunt binnenhalen (streamen) naar je laptop. Een film in de hoogste kwaliteit (HD) kost 5 tot 7 euro. Voor lagere kwaliteit (SD) betaal je meestal 3 of 4 euro. Afrekenen gaat vaak met een vooraf opgeladen tegoed, soms ook met iDeal of creditcard. Je kunt de film na betaling 24 tot 48 uur bekijken. Netflix is een uitzondering: voor een maandelijkse abonnementsprijs van €8 kun je onbeperkt films en series kijken.

Films huren op je laptop kan onder andere via: