icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Stagnerende inlevermogelijkheden oude spaarlamp?

Nieuws|In 80% van de winkels die wij bezochten kun je je oude spaarlamp inleveren als je een nieuwe koopt. De groei in het aantal winkels dat aan zijn wettelijke verplichting voldoet lijkt daarmee te stagneren.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op:25 maart 2014


In spaarlampen zit giftig kwik dat vrijkomt als ze breken. En de lampen kunnen voor meer dan 90% worden gerecycled. Daarom is het onverstandig ze in de vuilnisbak te gooien. Je kunt ze inleveren bij de milieustraat van de gemeente, bij de winkel waar je een nieuwe koopt of bij winkels met een inzamelbak. Winkels zijn bij verkoop  van een nieuwe lamp verplicht ze in te nemen en verantwoord te laten verwerken. Helaas voldoen nog steeds niet alle winkels aan hun verplichting.

In opdracht van stichting LightRec, de organisatie die de inname en recycling van spaarlampen bevordert, onderzocht de Consumentenbond voor de vierde keer op rij of winkels oude spaarlampen innemen. Wij kochten als 'mysteryguest' een nieuwe spaarlamp en probeerden de oude in te leveren. Bij de afgelopen 3 onderzoeken kon het inleveren in winkels steeds vaker. Maar bij het laatste onderzoek is de situatie niet verder verbeterd.

Overigens geldt het advies van gescheiden inleveren ook voor ledlampen, vanwege de kostbare grondstoffen die erin zitten. Deze kun je op dezelfde plaatsen inleveren als spaarlampen.