! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke lamp heb je nodig?

Welke soorten lampen zijn er, en wat zijn de voor- en nadelen per soort? Kun je elke lamp door een ledlamp vervangen?
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 2 september 2021

Ledlampen

Ledlampen zijn inmiddels de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting. Ze zijn energiezuinig en gaan het langste mee. Ze geven direct vol en helder licht. 

 • Een ledlamp is vrijwel altijd de beste keuze. Ook voor de minder gebruikelijke fittingen van halogeenlampen verkopen speciaalzaken inmiddels volop ledlampen.
 • Ledlampen kunnen goed tegen koude omstandigheden. Ze zijn dus ook heel geschikt als buitenlamp.
 • Niet alle ledlampen kun je dimmen. Of de led-lamp dimbaar is of niet staat meestal met een symbool op de verpakking vermeld. Staat op de verpakking een ‘dimbaar’-symbool met een sterretje? Dan is de lamp niet geschikt voor iedere dimmer. Op de website van de lampenfabrikant kun je zien welke dimmers werken met welke ledlampen.
 • Soms vallen ledlampen tegen als het gaat om het natuurgetrouw weergeven van vooral rode kleuren.
 • Let op welke fitting je nodig hebt.
 • Check hoeveel lumen de lamp moet hebben. Vergelijk eventueel met een gloeilamp die je wilt vervangen.

 

Filamentlampen

esw-filamentlampenFilament-ledlampen zijn heldere ledlampen die bestaan uit een glazen omhulsel waarin de ledjes als 'gloeidraden' opgehangen zijn (zie de afbeelding). Hiermee lijkt de ledlamp net een ouderwetse gloeilamp, vooral als de lamp brandt.

Het mooie is dat filamentlampen er niet alleen aardig uitzien, maar ook beter blijken te zijn. Alle toppers uit onze laatste test waren filamentlampen. Dat geldt zelfs voor de beste matte (niet-heldere) lampen; hierbij zie je alleen de filamenten niet.

NB: op dit moment hebben wij geen recente test van lampen. Gelukkig zijn ledlampen een stuk goedkoper geworden en gaan ze bijna altijd lang mee. Bewaar voor de zekerheid de bon, voor als je een exemplaar treft dat toch te snel kapot gaat.

Spaarlampen

esw-spaarlampenSpaarlampen worden steeds minder verkocht. Vergeleken met gloeilampen of halogeenlampen hebben ze een veel langere levensduur, en zijn ze veel energiezuiniger. Maar de ledlamp heeft ze op beide punten ingehaald. Ook bevatten spaarlampen het giftige kwik. dit komt vrij als ze breken. Vanaf september 2021 mogen winkels alleen nog oude voorraden spaarlampen verkopen. Nieuwe komen niet meer op de markt.

Nadelen van een spaarlamp

 • Een nadeel van spaarlampen is dat ze vrij langzaam opstarten. Ook zijn ze vrijwel nooit dimbaar. 
 • Als buitenlamp zijn spaarlampen ook minder geschikt, want als het koud is geven ze minder licht.
 • Vanwege het in de lamp aanwezige kwik is het belangrijk spaarlampen gescheiden in te leveren.

Wanneer kies je voor een spaarlamp?

Eigenlijk nooit meer. Tot voor kort waren spaarlampen goedkoper dan ledlampen. Maar inmiddels zijn er ook zeer goedkope ledlampen.

Als een spaarlamp nog goed werkt en maar af en toe aanstaat, hoef je hem niet te vervangen. Als de lamp wél lang aan staat loont het om deze te vervangen door een nóg zuinigere ledlamp. Bij een gloei- of halogeenlamp loont het vrijwel altijd om 'm te vervangen.

Halogeen

esw-halogeenHalogeenlampen zijn dimbaar en geven direct vol licht. Ze hebben een kortere levensduur dan ledlampen en gebruiken veel meer energie. Ze zijn bijna net zo onzuinig als gewone gloeilampen, ook al staat er soms 'ecohalogeen' of iets dergelijks op de verpakking. In feite zijn het gloeilampen die verbeterd zijn door toevoeging van gas onder hoge druk.

Sinds 1 september 2018 zijn de meeste typen halogeenlampen dan ook niet meer verkrijgbaar. Voor andere soorten is dat vanaf september 2021. Een enkel type mag nog tot 2023 of zelfs daarna gemaakt worden. Sommige winkels verkopen nog oude voorraden. Maar met zo'n lamp ben je vooral een dief van je eigen portemonnee. Hoe goedkoop ze ook zijn.

Nadelen van een halogeenlamp

 • Halogeenlampen zijn zeer onzuinig met energie en worden daarom vrijwel niet meer verkocht.
 • Halogeenlampen werken vaak op laagspanning en hebben dan een transformator nodig. Deze zorgt voor extra energieverlies en kan zoemen of brommen.
 • Halogeenlampen worden zeer heet. Plaats ze nooit vlakbij stoffen zoals gordijnen. Het is niet aan te raden een halogeenlamp te gebruiken als de lamp vaak brandt.

Wanneer kies je voor een halogeenlamp?

Het voordeel van halogeenlampen is dat kleuren heel goed overkomen. Ledlampen schieten vaak tekort bij het goed weergeven van rode kleuren. Inmiddels zijn voor de meeste toepassingen goede ledlampen beschikbaar. Ook zijn er geen halogeenlampen meer te koop.

De wat hogere aanschafprijs van de ledlamp verdien je dubbel en dwars terug door het lagere verbruik en de langere levensduur.

Voor sommige speciale situaties blijven halogeen/gloeilampen beschikbaar. Het gaat dan om toepassingen waarvoor (nog) geen geschikte ledlampen bestaan. Zoals een ovenlamp. 

Ook R7s staaflampen met minder dan 2700 lumen blijven voorlopig nog in halogeenvorm beschikbaar. Hoewel ook daar al led-alternatieven voor bestaan. Halogeenlampen met G9, G4 en GY6.35 fittingen verdwijnen vanaf 1 september 2023.

Tl-lampen

TL-buisTl-lampen zijn er in verschillende lengtes. Doordat ze veel licht geven zijn ze niet geschikt voor sfeerverlichting. Ze gaan heel lang mee en zijn geschikt om werk- of hobbyruimtes op een zuinige manier goed te verlichten.

Dunnere T5-lampen zijn zuiniger en geven een rustiger lichtbeeld en flikkeren minder dan dikkere T8-buizen. Alleen de T5 is na september 2023 nog verkrijgbaar. Maar ook voor deze lamp is een led-versie in opkomst.

Led-TL (Ledtubes)

Tegenwoordig zijn er ook led-versies van tl-lampen, die vaak in het bestaande tl-armatuur geplaatst kunnen worden. Dat is heel makkelijk. Meestal hoef je alleen de starter te vervangen door de met de ledtube meegeleverde starter.

Ledtubes (of led-tl) zijn nog iets zuiniger en kunnen een stuk beter tegen vaak aan- en uitschakelen. Zoek op 'ballast-compatibele' of 'plug and play-led-tl of 'ledtube'.

Nadelen van een Led-tl

 • Pas op met led-tl's waarvoor je het bestaande armatuur moet aanpassen (weghalen of loskoppelen voorschakelapparaat/ballast). De CE-veiligheidsgoedkeuring van de armatuur vervalt daardoor. Het kan dan beter zijn te kiezen voor een nieuw led-armatuur.
 • Hou altijd in de gaten dat een led-tl buis niet helemaal rondschijnt. In combinatie met een armatuur voor gewone tl-buizen kan dit tot een andere lichtverspreiding leiden. Vooral bij goedkopere ledtubes die vaak een 'smalle' stralingshoek hebben.

Wanneer kies je voor Led-tl-verlichting?

Heb je een T5 (dunne) tl-buis die nog prima werkt, dan is er weinig reden om deze voor een led-versie om te wisselen. Heb je daarentegen een oudere, minder zuinige, en vaak wat brommende of flikkerende T8 (dikke) tl-lamp? En staat deze vaak aan? Dan is het een goed idee om deze door een led-tl-lamp te vervangen.

Leuk weetje

LED staat voor Light Emitting Diode, lichtuitstralende diode. Qua technologie lijkt een led op een omgekeerd zonnepaneel: de led straalt licht uit als er stroom doorheen gaat, terwijl een zonnepaneel juist stroom produceert als er licht op valt.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Slimme lampen
  Test | 9 okt.

  Test slimme verlichting

  We hebben 16 slimme lampen getest. In 2020 testten we 8 slimme spots, een jaar eerder 8 slimme peertjes.
 • Philips Hue buitenverlichting
  Eerste indruk | 15 feb.

  Philips Hue Buitenlamp Lily XL

  Wij bekeken een nieuwe Hue tuinspot die met laagspanning werkt: de Lily XL.
 • EI-Philips Hue_1200X800_def
  Eerste indruk | 13 aug.

  Philips Hue bluetooth-lampen

  Philips Hue is het bekendste merk slimme ledlampen. Met de introductie van Hue-lampen met bluetooth kun je ze rechtstreeks met de telefoon of tablet bedienen.
 • Ikea-CB
  Eerste indruk | 7 apr.

  Ikea Trådfri

  Ikea introduceert in april de Trådfri-serie; een 'smart lighting collectie' waarmee je ledlampen draadloos op afstand kunt bedienen. Dit kan bijvoorbeeld met een losse dimmer en via een app op je smartphone.