icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggingslijfrente een alternatief voor lijfrente?

Het rendement op lijfrentes is laag of zelfs negatief. Zijn beleggingslijfrentes een alternatief? Alleen de uitkerende beleggingslijfrente van De Leidsche lijkt het overwegen waard.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:24 mei 2017

meer-pensioen

De extreem lage rente is geen goed nieuws voor consumenten die hun lijfrentepolissen zien aflopen. Het huidige rendement op lijfrentes is zo laag dat de uitkeringen - bedoeld voor pensioen - vaak vies tegenvallen. Wie het geld niet strikt nodig heeft kan zijn lijfrentepolis verlengen in de hoop dat de rente stijgt, of een beleggingslijfrente overwegen.

Beleggingslijfrente

Zit het mee op de beurs, dan kan de totale uitkering van een beleggingslijfrente flink hoger uitvallen dan de vaste uitkering van een verzekerde of bancaire lijfrente. Bij een beleggingslijfrente belegt de bank of verzekeraar het vrijgekomen kapitaal en verkoopt hij periodiek een vast aantal participaties. De hoogte van de uitkering varieert met het koersverloop van de beleggingen.

Er zijn momenteel maar 5 aanbieders van uitkerende beleggingslijfrentes:

 • De Leidsche
 • Post Vermogensbeheer
 • De Veste
 • GFH Giro
 • Synvest

De Leidsche

Alleen de uitkerende beleggingslijfrente van De Leidsche lijkt het overwegen waard. Deze verzekeraar is de enige aanbieder die op ons verzoek een offerte en financiële bijsluiter toestuurt en waarbij iedereen de beleggingen en koersen kan volgen. Het is wel jammer dat het om een verzekeringsproduct gaat, want een bankspaarproduct heeft meestal lagere kosten.

De Leidsche belegt lijfrentegeld naar wens in trackers van Think en Ishares of in 2 fondsen van Hof Hoorneman. De koersen van alle beleggingen zijn te vinden op morningstar.nl en hofhoorneman.nl. Dit lijkt logisch, maar bij uitkerende beleggingslijfrentes is dat niet vanzelfsprekend.

Wat blijft er netto over van de inleg?

In een financiële bijsluiter moeten aanbieders van beleggingslijfrentes aangeven hoeveel er netto overblijft van een inleg van €20.000 na een looptijd van 20 jaar en een jaarlijkse stijging van de beurs met 4%. Bij De Leidsche is dat 3,1%. De kosten bedragen dan jaarlijks gemiddeld 0,9%. Dat valt mee voor een verzekeringsproduct.

Bedenk wel dat een jaarlijkse, gelijkmatige koersstijging in de praktijk niet voorkomt. Dalen de koersen, dan hakken vooral de doorlopende kosten (jaarlijks 0,35% van de waarde en elke maand €5) er flink in en moet er ook nog geld uit de beleggingspot worden gehaald voor de lijfrente-uitkering. Van de uitkering word je dan niet blij als je daar je pensioen mee moet aanvullen.

Post Vermogensbeheer

Deze vermogensbeheerder biedt uitkerende lijfrentes aan via de Luxemburgse verzekeraar Bâloise. Bij die verzekeringen kun je kiezen uit 2 niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Op de site van Post Vermogensbeheer staan geen koersen van de fondsen, alleen ‘referentiewaarden’ in procenten.

Lodewijk van Meel, partner bij Post Vermogensbeheer, verklaart desgevraagd: ‘Wij krijgen zelf de koersen niet van Bâloise, maar de polishouder kan wel inloggen op onze site om de koersen te zien.’

De Veste

Aanbieder De Veste belegt via zijn beleggingslijfrente in het Trade Handelfonds. De koers daarvan staat op de site van Morningstar, maar de belegging zelf roept veel vragen op. In de brochure van De Veste staat: ‘Dit fonds is een subfonds van het Da Vinci Retail Paraplufonds. Dit subfonds belegt in Trade Finance en dat belegt weer in een fonds op de Kaaimaneilanden.’ Tja.

GFH Giro

Aanbieder GFH Giro wenst niet door ons te worden genoemd, want ‘op dit moment is de handel in de GFH Fondsen opgeschort en nemen wij geen nieuwe klanten aan’. De AFM heeft de handel in een van die fondsen, het GFH Paraplufonds, namelijk geblokkeerd, omdat de toezichthouder twijfelt aan de waardering van het fonds. Klanten met een uitkerende beleggingslijfrente bij GFH Giro krijgen dus voorlopig niets.

Synvest

Ook aanbieder Synvest heeft de aandacht van de AFM. Deze toezichthouder heeft in 2013 aan Synvest laten weten 'dat zij het niet wenselijk vindt dat Synvest lijfrentegeld in direct vastgoed belegt’. Zo’n belegging is slecht verhandelbaar en de beurskoers is onzeker. Sinds 2015 belegt Synvest haar lijfrentes in indexfondsen. Dit lijkt beter, maar het gaat hier om piepkleine en opnieuw niet-beursgenoteerde fondsen van Synvest zelf.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters
  8 mei.

  Kosten van lijfrentes

  Sluit je een lijfrente af, dan betaal je afsluitkosten. Wil je advies, dan komen daar nog advieskosten bij. Sommige aanbieders rekenen kosten per uitgekeerd bedrag.
 • emigratie-lijfrente
  6 mrt.

  Omzetting lijfrente na emigratie mogelijk

  Wie in het buitenland woont, kan vanaf nu zonder problemen een lijfrentekapitaal laten uitkeren. Vroeger lukte dit vaak niet.
 • lijfrente-keuze-voordelen-nadelen
  8 mei.

  Lijfrente: welke keuzes maak je?

  Waar moet je op letten als je een lijfrenteverzekering afsluit? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij.