icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veelgestelde vragen over lijfrente

Lijfrente is een complex financieel product. Om je op weg te helpen hebben we een lijst met veelgestelde vragen gemaakt.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:8 mei 2019

Pensioen

Hoe kan ik mijn lijfrente het best laten uitkeren? In een bankspaar- of verzekeringsproduct?

Meestal is een bankspaarlijfrente die wordt uitgekeerd aan te bevelen, die levert meer op dan een lijfrenteverzekering. Het rendement op verzekeringslijfrentes is nu zelfs negatief. Er is wel een belangrijk verschil: een lijfrenteverzekering kan levenslang (tot overlijden dus) een bedrag uitkeren, een bankspaarlijfrente heeft altijd een vaste looptijd die je vooraf afspreekt. Na de einddatum stoppen de uitkeringen. Wie dat risico niet wil lopen kan een verzekeringsproduct overwegen. Win bij twijfel advies in van een financieel adviseur.

Waar gaat het resterende geld bij een uitkerende bankspaarlijfrente naartoe als ik tijdens de looptijd kom te overlijden?

Bij een bankspaarlijfrente die wordt uitgekeerd gaan de toekomstige uitkeringen naar de erfgenamen na overlijden.

Hoe kan ik mijn lijfrente aan mijn kinderen schenken?

Schenken kan alleen bij oud-regimelijfrentepolissen. Eigenlijk schenk je niet de polis, maar wijzig je de begunstiging bij het afsluiten van een uitkerende polis. De begunstigde is dan een kind of zijn meerdere kinderen in plaats van jezelf. De kinderen moeten ouder zijn dan 18 en ze betalen belasting over de uitkeringen. Let wel op dat het inkomen van de kinderen niet te hoog wordt, anders komt hun eventuele zorg- en/of huurtoeslag in gevaar.

Kan ik mijn polis het best zo snel mogelijk laten uitkeren of is het beter om het geld uit te smeren over een langere periode?

Dat hangt af van het belastingtarief waarin de uitkeringen vallen. Komt je totale inkomen (AOW plus pensioen plus lijfrente) in een hoog belastingtarief terecht door de lijfrente, dan kun je beter voor een langere looptijd kiezen. Verder maakt het uit of je het geld snel nodig hebt of niet. Win bij twijfel advies in van een financieel adviseur.

Kan ik mijn hypotheek aflossen met het lijfrentebedrag?

Nee, dat is duur. Wil je in 1 keer over het lijfrentekapitaal beschikken, dan moet je afkopen. Bij afkoop betaal je in 1 keer inkomstenbelasting over het hele opgebouwde bedrag plus vaak een boete van 20%. Je kunt de boete berekenen met de rekenhulp revisierente van de Belastingdienst. Je kunt dus beter de lijfrente periodiek laten uitkeren en met die bedragen steeds een deel van je hypotheek aflossen.

Is afkoop nooit aan te raden?

Afkoop kan alleen interessant zijn als je een afkoopsom hebt die lager is dan €4404 (2019) of als je een oud-regimepolis hebt. Je betaalt dan wel in 1 keer inkomstenbelasting over de het kapitaal in de polis maar geen boeterente van 20%.

Mijn lijfrentekapitaal bereikt dit jaar de einddatum maar ik heb het geld nog niet nodig. Kan ik de uitkeringen uitstellen?

Ja, dat kan. Je hevelt het opgebouwde kapitaal dan over naar een nieuwe koopsom. Let op dat het geld niet op je betaalrekening terechtkomt. Polissen die zijn afgesloten ná 1 januari 1992 moeten wel uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd beginnen met uitkeren. Bij een oud-regimepolis mag je zelf kiezen wanneer je de uitkeringen laat ingaan.

Ik wil met mijn lijfrente de periode overbruggen tot mijn pensioendatum, kan dat?

Als de polis is afgesloten vóór 2006 is een overbruggingslijfrente nog mogelijk. Alleen het kapitaal dat is opgebouwd tot 31 december 2005 mag hiervoor worden gebruikt; dat uit de periode daarna niet.

Moet ik een lijfrente die wordt uitgekeerd aankopen bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als waar ik het kapitaal heb opgebouwd?

Nee, het is mogelijk om het geld via een andere aanbieder (bank of verzekeraar) te laten uitkeren. Vraag daarom altijd meerdere offertes op.

Moet ik voor het afsluiten van een lijfrente altijd naar een financieel adviseur?

Nee, dat hoeft niet. Zeker bij een kleine lijfrente zijn de advieskosten relatief hoog. Weet je al wat je wilt, dan kun je een lijfrente zonder advies afsluiten bijvoorbeeld via banksparen.nu.

In hoeveel jaar moet ik het opgebouwde lijfrentebedrag minimaal laten uitkeren?

Dat hangt af van de gekozen vorm: levenslang of tijdelijk. Een levenslange bankspaarlijfrente moet minstens 20 jaar lopen, plus het aantal jaren dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd. Stel dat de uikeringen starten vanaf je 60e en je AOW-leeftijd is 67. Dan moet een bankspaarlijfrente minimaal 27 jaar lopen. Een tijdelijke lijfrente (banksparen of verzekeren) moet minimaal 5 jaar lopen. De uitkeringen mogen niet eerder ingaan dan de AOW-datum en niet later dan 5 jaar na die datum. Het maximale bedrag dat jaarlijks mag worden uitgekeerd is €21.741 (2019). Kom je op een hoger bedrag uit, dan moet je de uitkeringen over een langere periode uitsmeren.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters
  8 mei.

  Kosten van lijfrentes

  Sluit je een lijfrente af, dan betaal je afsluitkosten. Wil je advies, dan komen daar nog advieskosten bij. Sommige aanbieders rekenen kosten per uitgekeerd bedrag.
 • emigratie-lijfrente
  6 mrt.

  Omzetting lijfrente na emigratie mogelijk

  Wie in het buitenland woont, kan vanaf nu zonder problemen een lijfrentekapitaal laten uitkeren. Vroeger lukte dit vaak niet.
 • meer-pensioen
  24 mei.

  Beleggingslijfrentes

  Het rendement op lijfrentes is laag of zelfs negatief. Zijn beleggingslijfrentes een alternatief?
 • lijfrente-keuze-voordelen-nadelen
  8 mei.

  Lijfrente: welke keuzes maak je?

  Waar moet je op letten als je een lijfrenteverzekering afsluit? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij.