icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pensioensparen met variabele rente een serieuze optie

Nieuws|Banksparen voor je pensioen met een variabele rente kan aantrekkelijk zijn. Met een vaste rente bouw je niet of nauwelijks kapitaal op.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:5 september 2013


Bij 6 van de 14 aanbieders van een bankspaarrekening voor je pensioen kun je kiezen voor een vaste rente. Zeker bij kortere looptijden levert dit weinig op. Legal & General biedt in alle gevallen de hoogst rente. De rente loopt van 2,6% voor 5 jaar rentevast (peildatum 5 september) tot 4,15% voor 25 jaar vast. De inflatie schommelde het afgelopen jaar echter tussen de 2,3 en 3,1%. Dat betekent dat je, afgezien van je eigen inleg, met banksparen niet of nauwelijks kapitaal opbouwt. Ben je nog vrij jong, dan kun je met de keuze voor een lange looptijd de schade beperken.

Variablele rente

In andere gevallen is de keuze voor variabele rente een serieuze optie. ASR, BLG Wonen, Reaal, Regio Bank en SNS Bank bieden 2,1% variabele rente. Alleen Legal & General biedt geen variabele rente aan. Het is moeilijk om de rentestand te voorspellen, maar met de huidige lage rentestand lijkt een rentestijging waarschijnlijker dan een daling. Bij alle 13 aanbieders mag je een variabele rente op ieder moment omzetten in een vaste rente. Zowel bij een stijgende als een dalende rente.