icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eindejaarstip: de lijfrenteknip

Nieuws|Heb jij lijfrentekapitaal dat binnenkort vrijkomt? Momenteel is de rente erg laag. Als je het kapitaal laat uitkeren in een direct ingaande lijfrente dan kun je niet profiteren van eventuele rentestijgingen in de toekomst. Als je het geld niet direct nodig hebt, kan de lijfrenteknip een oplossing zijn.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:10 december 2015

Lijfrenteknip

Een deel van je lijfrentekapitaal kun je in een lijfrente laten uitkeren. Het andere deel laat je doorlopen, zodat het kapitaal verder kan aangroeien. Beleggingspolissen of polissen met een variabele rente kun je meestal laten doorlopen. Heeft jouw polis een vaste rente, dan kun je een deel van het kapitaal doorstorten in een nieuwe koopsom. Met dit deel koop je dan later ook een lijfrente, hopelijk tegen een hogere rente.

Waarop moet je letten?

Je lijfrente-uitkering moet voldoen aan de belastingregels. Welke eisen dat zijn, hangt af van wanneer je de polis hebt afgesloten.

Het opschuiven van een deel van het kapitaal naar een latere datum kan fiscale gevolgen hebben. Heb je een polis vóór 1992 afgesloten en stort je hiervan een deel in een nieuwe koopsom, dan gelden voor dit deel de nieuwe belastingregels. Je bent voor dit deel het 'oude regime' kwijt. Dit heeft tot gevolg dat je dan geen lijfrentebedragen meer kunt schenken en de lijfrente moet uiterlijk ingaan op je 70e.

Let ook op de kosten:

  • Voor het doorstorten van een eindkapitaal naar een nieuwe koopsom rekent de bank of verzekeraar advies en/of bemiddelingskosten.
  • Laat je de 2 verschillende lijfrentes uitkeren, dan betaal je ook hiervoor 2 keer advies-en/of bemiddelingskosten.

Gaat het om een klein lijfrentebedrag, dan wegen deze kosten niet op tegen een (mogelijk) hogere rente doordat je een deel van de lijfrente later laat uitkeren. 

De fiscale regels zijn ingewikkeld; raadpleeg hiervoor een financieel adviseur.
 
Lees ook: