icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
Gebruikstips

Gebruikstips voor je lijfrente

Wil jij je lijfrentekapitaal laten uitkeren? Bekijk onze tips.

Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering


1
Kosten bij lijfrentes

Wanneer je je lijfrente laat uitkeren, komen er vaak uitkeringskosten bij kijken. Elke bank rekent een uitkeringstarief. Als je een kleine maandelijkse lijfrenteuitkering hebt laat dan je lijfrente per jaar uitkeren. Dan betaal je maar 1 keer de uitkeringskosten. Je kunt ook meer informatie vragen aan je bank of verzekeraar. Om het je makkelijker te maken hebben we een aantal banken op een rij gezet. In het overzicht kun je meteen de kosten zien.

Lees meer over de kosten van lijfrentes.

Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters

2
Lijfrente en de belasting

Premiepolissen die voor 16 oktober 1990 en koopsompolissen die voor 1 januari 1992 zijn afgesloten, noemen we oud-regimepolissen. Polissen die na deze data zijn afgesloten vallen onder het nieuwe belastingsregime. Het kapitaal mag je niet in 1 keer laten uitkeren of schenken aan de kinderen. Per 1 januari 2014 zijn de regels aangescherpt. Je kunt minder aftrekken voor lijfrentes. Wil je weten hoeveel je mag aftrekken? Gebruik dan de rekenhulp lijfrentepremie van de Belastingdienst. Als je na 2014 nog premies hebt gestort, dan mag je het opgebouwde kapitaal pas laten uit keren na de AOW-datum.

Lees meer over lijfrente en belasting.

Artikel_belastingenlijfrente

3
Advies nodig?

Wat je kunt doen met je lijfrentekapitaal is ingewikkeld: er gelden belastingregels en er zijn verschillen tussen bankspaar- en verzekeringslijfrentes. Vind je het lastig en heb je meer advies nodig? Raadpleeg een adviseur en laat je goed adviseren.

Artikel_Banksparenoflijfrente

Test lijfrente

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Wanneer sluit je eigenlijk een lijfverzekering af? En wat zijn de verschillen tussen de soorten lijfverzekeringen? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...