icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Lijfrente kiezen: waar let je op?

Als je een lijfrentekapitaal wilt opbouwen (opbouw lijfrente) en na pensioendatum wilt laten uitkeren (uitkeringsfase) is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. We leggen het uit.

Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering


1
Opbouw lijfrente

Je wilt je pensioen aanvullen. Dit kun je doen door een lijfrentekapitaal op te bouwen. Er kunnen grote verschillen zijn  tussen de diverse aanbieders. Let op het rendement en kijk naar de looptijd. Je kunt kiezen voor een vaste looptijd of levenslang. Laat je uitkering beginnen wanneer je deze nodig hebt. De uitkering is belast dus houd rekening met een lagere uitkering. Wil je dat na je overlijden je kinderen of partner toegang krijgen tot het resterende geld? Kies dan voor een contraverzekering. Als je een bankspaarproduct hebt, heb je geen contraverzekering nodig. Het geld gaat dan altijd naar de erfgenamen.

Meer over opbouw lijfrente.

Koopadvies_channel1_1200x800

2
Uitkering lijfrente

Je kunt de uitkering laten uitkeren wanneer je deze nodig hebt. Op een later moment laten uitkeren kan ook. Bepaal hoe vaak je je lijfrente wilt laten uitkeren: per maand, kwartaal of per half jaar? Denk aan de kosten. De administratieve kosten stijgen bij een hogere uitbetalingsfrequentie. Wanneer je lijfrentekapitaal heel laag is kun je deze afkopen. De grens van een lijfrentekapitaal is €4351 (2018).

Waar krijg ik de hoogste uitkering voor mijn lijfrentekapitaal?

 

 

 

 

 

3
Lijfrente en belasting

Oud-regimepolissen zijn premiepolissen die zijn afgesloten vóór 16 oktober 1990 en koopsompollissen die zijn afgesloten vóór 1 januari 1992. De fiscale mogelijkheden zijn:

 • In 1 keer contant laten uitkeren aan je partner of jezelf.

 • De lijfrente-uitkering schenken.

 • Een direct ingaande lijfrente aankopen.

 • Een combinatie maken van bovenstaande opties.

Lees wat de fiscale fiscale mogelijkheden zijn om jouw lijfrenteverzekering te laten uitkeren.

Koopadvies_channel3_NW_1200x800

4
Nabestaanden

Wil je dat je nabestaanden je uitkering krijgen als je komt te overlijden? Sluit dan een polis af op meerdere levens. Bijvoorbeeld op die van je partner. Bij overlijden ontvangt één van de partners een vast percentage van de uitkering. Wanneer je je lijfrente alleen op je eigen leven afsluit, loop je het risico dat wanneer je overlijdt het resterende kapitaal naar de verzekeraar gaat. Ook bij een verzekering kun je ervoor zorgen dat de uitkering overgaat naar je nabestaanden. Hoe je dat doet, lees je in het artikel lijfrente: welke keuzes maak je?

 

 

 

 

 

 

 

 

5
De verschillen tussen banksparen en lijfrente

Banksparen en een lijfrenteverzekering. Wat zijn de verschillen? Een aantal belangrijke punten op een rij:

 • Bij banksparen gaat het geld naar de erfgenamen bij vroegtijdig overlijden.

 • Als je een lijfrenteverzekering hebt, gaat het nog niet uitgekeerde geldbedrag naar de verzekeraar als je vroegtijdig komt te overlijden.

 • Banksparen valt onder het depositogarantiestelsel. Bij faillissement van de bank krijg je je spaartegoed tot €100.000 gegarandeerd terug.

 • Het depositogarantiestelsel geldt niet bij faillissement van je lijfrenteverzekeraar.

Bekijk de verschillen tussen banksparen en lijfrente.

 

 

6
Veelgestelde vragen over lijfrente

 • Lijfrente is een complex financieel product. Om je op weg te helpen hebben we een lijst met veelgestelde vragen die je verder op weg helpt.

  Hoe kan ik mijn lijfrente het best laten uitkeren? In een bankspaar- of verzekeringsproduct?

  Meestal is een bankspaarlijfrente die wordt uitgekeerd aan te bevelen, die levert meer op dan een lijfrenteverzekering. Het rendement op verzekeringslijfrentes is nu zelfs negatief. Er is wel een belangrijk verschil: een lijfrenteverzekering kan levenslang (tot overlijden dus) een bedrag uitkeren, een bankspaarlijfrente heeft altijd een vaste looptijd die je vooraf afspreekt. Na de einddatum stoppen de uitkeringen. Wie dat risico niet wil lopen kan een verzekeringsproduct overwegen.

  Waar gaat het resterende geld bij een uitkerende bankspaarlijfrente naartoe als ik tijdens de looptijd kom te overlijden?

  Bij een bankspaarlijfrente die wordt uitgekeerd gaan de toekomstige uitkeringen na overlijden naar de erfgenamen.  

  Kan ik mijn polis het best zo snel mogelijk laten uitkeren of is het beter om het geld uit te smeren over een langere periode?  

  Dat hangt af van het belastingtarief waarin de uitkeringen vallen. Komt je totale inkomen (AOW plus pensioen plus lijfrente) in een hoog belastingtarief terecht door de lijfrente, dan kun je beter voor een langere looptijd kiezen. Verder maakt het uit of je het geld snel nodig hebt of niet.

 • Is afkoop nooit aan te raden?

  Afkoop kan alleen interessant zijn als je een afkoopsom hebt die lager is dan €4351 (2018) of als je een oud-regimepolis hebt. Je betaalt dan wel in 1 keer inkomstenbelasting over het kapitaal in de polis maar geen boeterente van 20%.

  Ik wil met mijn lijfrente de periode overbruggen tot mijn pensioendatum, kan dat?

  Als de polis is afgesloten vóór 2006 is een overbruggingslijfrente nog mogelijk. Alleen het kapitaal dat is opgebouwd tot 31 december 2005 mag hiervoor worden gebruikt, kapitaal uit de periode daarna niet.

   

  Bekijk de veelgestelde vragen.

Test lijfrente

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Wanneer sluit je eigenlijk een lijfverzekering af? En wat zijn de verschillen tussen de soorten lijfverzekeringen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum