icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten van lijfrentes

Sluit je een lijfrente af, dan betaal je afsluitkosten. Wil je advies, dan komen daar nog advieskosten bij. Sommige aanbieders rekenen kosten per uitgekeerd bedrag.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 maart 2018

Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters

Kosten van lijfrentes

De kosten van lijfrentes bestaan in ieder geval uit afsluitkosten. Je betaalt die kosten aan je verzekeraar of bank. Wil je advies, dan betaal je advieskosten je aan de tussenpersoon of ook aan je bank als je de bank om advies vraagt. Advieskosten moeten vooraf inzichtelijk zijn. ABN AMRO en Rabobank rekenen ook nog uitkeringskosten, per keer dat jouw lijfrente uitkeert (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal).

Afsluit- en advieskosten

Bij sommige aanbieders zijn er aparte advies- en distributiekosten; zie de tabel hieronder. Aegon vraagt €210 voor het telefonisch afsluiten van een lijfrente. Wil je ook advies, dan komt er €140 bovenop. SNS Bank rekent €250 en Nationale-Nederlanden €199 voor het telefonisch afsluiten van een bancair lijfrente (tarief bij beiden zonder advies). De advieskosten lopen uiteen, waarbij je moet opletten wat het advies precies inhoudt: gaat het alleen om advies over hoe je het best je lijfrente kunt laten uitkeren of om een compleet financieel plan? Nationale-Nederlanden rekent voor een lijfrente-advies (‘gerichte planning’ ) €795 en €995 voor een compleet advies.

Heb je een klein lijfrentebedrag waarvoor je een uitkering gaat aankopen, dan hou je relatief weinig van je lijfrente over al je hiervoor een compleet financieel advies inwint.

Advies verplicht

Bij BLG en Regiobank is het niet mogelijk een bankspaarlijfrente af te uiten zonder advies van een bankmedewerker of tussenpersoon. Sluit je online, zonder advies bij andere aanbieders, dan moet je verplicht een 'kennis- en ervaringstoets' invullen. Het is de bedoeling dat klanten zich bewust zijn van de risico’s. Zonder goede score kun je nog steeds afsluiten.

Uitkeringskosten

Bij een aantal banken betaal je uitkeringskosten om het geld van een uitkerende lijfrente te ontvangen. Online berekeningen vermelden vaak de bruto-uitkering. De uitkeringskosten gaan hier nog vanaf. Dit staat wel ergens vermeld, maar je moet goed opletten. Per uitkering van een bancaire lijfrente rekent:

  • ABN Amro: €2,20
  • Rabobank: €2,50

(bron: MoneyView. Peildatum: maart 2018)

Heb je een kleine maandelijkse lijfrente-uitkering bij de ABN AMRO of Rabobank? Laat de lijfrente dan per jaar uitkeren, zodat je maar één keer kosten betaalt. Andere banken brengen deze kosten niet apart in rekening.

Kleine lettertjes

Kijk goed naar de voorwaarden van bancaire lijfrentes. Bij vrijwel alle bancaire lijfrenteproducten staat in de kleine lettertjes dat bestaande kosten en voorwaarden altijd tussentijds kunnen wijzigen. Zelfs als dit ten nadele van de klant gebeurt, kun je niet kosteloos overstappen naar een andere aanbieder. Bij verzekeraars is overstappen meestal helemaal niet mogelijk (in de tabel staan alleen bankspaarproducten, geen verzekeringspolissen).

Kostenoverzicht

De genoemde producten zijn direct uitkerende bankspaarlijfrentes.
Let op: de genoemde kosten zijn niet verwerkt in de uitkering of de lijfrente.

Product

Kosten per uitkering

zonder advies mogelijk

Afsluitkosten

advieskosten

 
 

ABN AMRO Leefrente

ja, €2,20

ja

€ 25  online                          of € 50 kantoor

€ 149

 
 

Aegon Lijfrente Uitkeren

neen

ja

€ 150 online  tot € 210 telefonisch

€ 140

 
 

ASR Extra Pensioen Uitkering

neen

ja

€ 99

via adviseur

 

BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

neen

neen

nvt

via adviseur

 

Centraal Beheer Extra Pensioen Inkomen

neen

ja

€ 39 combi met advies of € 89 zonder advies

€ 290

 
 
 

Nationale-Nederlanden Aanvullende PensioenUitkering

neen

ja

€ 35 combi met advies of €199 zonder advies

max €995 (totaal advies)

 
 

Rabobank Rabo ToekomstUitkering

ja, €2,50

ja

€ 55

max € 625 (uitgebreid advies)

 
 

RegioBank Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

neen

neen

nvt

via adviseur

 

SNS Lijfrentenieren

neen

ja

€ 250

€ 125 per uur

 

Bron: MoneyView, peildatum 22 maart 2018

Bekijk ook: