icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lijfrente bij verzekeraar meestal negatief rendement

Nieuws|Heb jij een lijfrente die binnenkort vrijkomt? Uit onderzoek van MoneyWise blijkt dat je als je dit laat uitkeren via een verzekeraar, dit in veel gevallen een negatief rendement oplevert. Omdat je vrij bent om te shoppen voor de hoogste uitkering, loont vergelijken.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:17 november 2015

Lijfrente-bij-verzekeraar-meestal-negatief

Vergelijken loont

Als je een lijfrente hebt die binnenkort vrijkomt, doe je er goed aan om te vergelijken. Bijvoorbeeld: je hebt een uitkering met een looptijd van 10 jaar en een inleg van €50.000. Dan kan het verschil tussen een verzekeraar en een bank oplopen tot €5000.

Negatief rendement

Het onderzoek van MoneyWise meldt dat je bij de veel gekozen looptijd van 5 jaar in 93% van de 15 berekeningen bij verzekeraars minder terugkrijgt dan je inlegt. Bij een uitkering van 5 tot 15 jaar krijg je in 54% van de 30 berekeningen bij verzekeraars minder terug dan je inlegt. Dit wordt negatief rendement genoemd. Negatief rendement ontstaat door hoge poliskosten in combinatie met een lage rente. 

Banksparen

Banksparen in plaats van een lijfrenteverzekering zorgt ervoor dat je inleg wél rendement oplevert. Op dit moment hanteren de banken lage rentes maar in de meeste gevallen rekenen ze geen kosten voor een lijfrente uitkering. Alleen bij de Rabobank, ABN Amro, Delta Lloyd en OHRA kost uitkeren geld: respectievelijk €2,50, €2,20 en €1 voor iedere (maandelijkse) uitkering. Banksparen levert hierdoor ook bij de banken die wel kosten rekenen altijd een positief rendement op.

Waarom wel een lijfrentepolis?

In een aantal gevallen kun je alleen bij een verzekeraar terecht. De meest voorkomende reden hiervoor ligt in de fiscale regels die samenhangen met lijfrentes. Wil je bijvoorbeeld de uitkeringen schenken, of een levenslange uitkering dan kun je alleen bij een verzekeraar terecht.

Bron: rapport MoneyWise (pdf)

Wil je meer weten over lijfrente?