icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Let op 'en-bloc'-clausule in lijfrentepolissen

Heb je een lijfrentepolis met 'en-bloc'-clausule, dan kan de verzekeraar zomaar de uitkering en voorwaarden aanpassen tijdens de looptijd. Wij onderzochten welke verzekeraars een direct ingaande lijfrente zonder'en-bloc'-clausule aanbieden waardoor je niet ineens geconfronteerd kunt worden met gewijzigde uitkering of voorwaarden.

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:31 oktober 2018

en-bloc-clausule

Wat is een en-bloc-clausule?

Sommige verzekeraars hebben een zogenaamde 'en bloc-clausule'. Dit geeft de verzekeraar het recht om de voorwaarden en/of de uitkering voor alle verzekerden of een duidelijk omschreven groep daarvan tussentijds en eenzijdig te wijzigen. Het mag niet een individuele verzekerde betreffen.

Als het een verandering in jouw nadeel is, dan heb je het recht om de verzekering op te zeggen. Dat moet dan wel in de voorwaarden staan. Is dat niet het geval, dan kun je toch bezwaar maken omdat het ontbreken van een opzegmogelijkheid 'onredelijk bezwarend' is.

Om welke lijfrenteproducten gaat het?

Onderstaande direct ingaande lijfrenteverzekeringen hebben geen 'en-bloc'-clausule.

  • Aegon Garantie Inkomen
  • Allianz Direct Ingaande Lijfrente
  • Reaal Zuivere Lijfrente
  • Scildon Direct Ingaande Lijfrente

Bron: MoneyView, peildatum oktober 2018

Ons advies

Heb je lijfrentekapitaal opgebouwd waarvoor je nu een lijfrente moet aankopen? Kijk dan welke aanbieder het hoogste rendement biedt.

Als je de keuze hebt tussen 2 verzekeringen met dezelfde uitkering dan gaat onze voorkeur uit naar de verzekering zonder 'en-bloc'-clausule.

Bekijk ook: