icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nabestaanden en lijfrente

Ook bij een lijfrenteverzekering kun je ervoor zorgen dat de uitkering overgaat naar je nabestaanden.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 maart 2018

Lijfrente 1200x800

Eén of meer levens verzekeren

Een belangrijke keuze is of je de polis alleen op je eigen leven wilt afsluiten of dat je bijvoorbeeld ook je partners leven wilt verzekeren. Sluit je de lijfrente op beide levens af, dan ontvangt bij overlijden van 1 van de partners de nabestaande een vooraf vastgelegd percentage van de uitkering. De verzekeraars gaan hierbij vaak uit van een nabestaandenuitkering van 70%, maar vaak kun je ook kiezen voor 100%.  Als de nabestaande 100% krijgt, wordt de uitkering voor de eerste partner wel lager.

Kies je ervoor de lijfrente alleen op je eigen leven af te sluiten, dan neem je het risico dat bij overlijden het resterende kapitaal naar de verzekeraar gaat. Na het overlijden houden de verplichtingen voor de verzekeraar meestal op, tenzij je met je verzekeraar afspraken maakt (dat heet contraverzekering). Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de ingelegde premies bij jouw overlijden naar de nabestaanden gaan. Wel kosten dergelijke constructies altijd geld. Kies je voor een bancaire lijfrente (via banksparen), dan gaat bij overlijden het kapitaal automatisch over naar de erfgenamen.

Contraverzekering

Om te voorkomen dat na het overlijden van jou en je partner het resterende geld naar de verzekeraar stroomt, kun je maatregelen treffen. Hiervoor moeten de nabestaanden een contraverzekering afsluiten. Op het moment dat beide ouders zijn overleden, ontvangen de kinderen - en niet de verzekeraar - dan het resterende geld.

De kinderen zijn zowel de verzekeringnemers als begunstigden van de lijfrenteverzekering. Voor de voorwaarden voor deze contraverzekering kun je het beste informeren bij je verzekeraar. Deze verzekering kost natuurlijk geld. Wel is het zo dat als de kinderen ook de koopsom voor de contraverzekering hebben betaald, zij geen erfbelasting betalen over de uitkering uit de verzekering na je overlijden. Wie kiest voor banksparen heeft geen contraverzekering nodig: bij overlijden gaat het saldo sowieso naar de erfgenamen.

Tip

Heb je een zogenaamde oud-regimepolis (van vóór 1992 bij inleg via een koopsom ineens of van vóór 17 oktober 1990 bij periodieke premiebetaling), dan kun je je opgebouwde lijfrentekapitaal laten uitkeren aan je (klein)kinderen. Je koopt zelf de uitkerende lijfrente aan en de begunstigde is een (klein) kind. Je kunt de begunstiging later nog wijzigen, want het blijft jouw polis. Het (klein)kind betaalt hierover inkomstenbelasting. Dit is gunstig als het kind in een lager belastingtarief valt als jij zelf. Bij nieuwere polissen mag je niet iemand anders begunstigen als je het lijfrentekapitaal laat uitkeren.

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen