icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Nabestaanden en lijfrente

Ook bij een lijfrenteverzekering kun je ervoor zorgen dat de uitkering overgaat naar je nabestaanden.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Lijfrente 1200x800

1 of meer levens verzekeren

Een belangrijke keuze is of je de polis alleen op je eigen leven wilt afsluiten of dat je bijvoorbeeld ook je partners leven wilt verzekeren. Sluit je de lijfrente op beide levens af, dan ontvangt bij overlijden van 1 van de partners de nabestaande een vooraf vastgelegd percentage van de uitkering. De verzekeraars gaan hierbij vaak uit van een nabestaandenuitkering van 70%, maar op jouw verzoek is het mogelijk dit percentage aan te passen. Zoiets heet een 'lijfrente op 2 levens met x% overgang'.

Situatie na overlijden

Aangezien verzekeraars deze nabestaandenuitkering met het door jou ingebrachte kapitaal financieren, betekent dit in de praktijk wel dat de periodieke uitkeringen lager zijn. Kies je ervoor de lijfrente alleen op je eigen leven af te sluiten, dan neem je het risico dat bij overlijden het resterende kapitaal naar de verzekeraar gaat. Met het overlijden houden de verplichtingen voor de verzekeraar meestal op, tenzij je met je verzekeraar afspraken maakt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de ingelegde premies bij jouw overlijden naar de nabestaanden gaan. Wel kosten dergelijke constructies altijd geld. Kies je voor een bancaire lijfrente (via banksparen), dan gaat bij overlijden het kapitaal automatisch over naar de erfgenamen.

Tip

Heb je een zogeheten oud-regimepolis (van vóór 1992 bij inleg via een koopsom ineens of van vóór 17 oktober 1990 bij periodieke premiebetaling), dan kun je je opgebouwde lijfrentekapitaal nog overdragen aan je partner of kinderen. In principe keert de verzekering op de expiratiedatum aan jezelf uit, maar bij deze oude polissen kun je tot aan het moment van expiratie de begunstiging wijzigen. Bij nieuwere polissen mag je de begunstigde niet wijzigen.

Contraverzekering

Om te voorkomen dat na het overlijden van jou en je partner het resterende geld naar de verzekeraar stroomt, kun je maatregelen treffen. Hiervoor moeten de nabestaanden een contraverzekering afsluiten. Op het moment dat beide ouders zijn overleden, ontvangen de kinderen - en niet de verzekeraar - dan het resterende geld.

De kinderen zijn zowel de verzekeringnemers als begunstigden van de lijfrenteverzekering. Voor de voorwaarden voor deze contraverzekering kun je het beste informeren bij je verzekeraar. Deze verzekering kost natuurlijk geld. Wel is het zo dat als de kinderen ook de koopsom voor de contraverzekering hebben betaald, zij geen successierecht betalen over de uitkering uit de verzekering na je overlijden. Wie kiest voor banksparen heeft geen contraverzekering nodig: bij overlijden gaat het saldo sowieso naar de erfgenamen.

Bekijk ook:

Test lijfrente