icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Opbouw lijfrente

Als je je pensioen wilt aanvullen, kun je dit doen door een lijfrentekapitaal op te bouwen. Aangezien er grote verschillen kunnen zitten tussen de diverse aanbieders is het verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

Heb je te weinig pensioen, dan kun je dit op verschillende manieren aanvullen. Het voordeel van een lijfrentebankspaarrekening of -verzekering is dat de inleg aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Je krijgt dus een deel van de inleg weer terug. Zodra je de lijfrente laat uitkeren moet je wel weer belasting betalen. Laat je je lijfrente na je AOW-datum uitkeren, dan valt je lijfrente vaak in een lager belastingtarief. Je krijgt dus in de opbouwfase meer belasting terug dan je betaalt als je de lijfrente laat uitkeren.

De opbouwfase

Kies je voor een lijfrente, dan betaal je hiervoor periodiek (maand, kwartaal of jaar). Maar je kunt ook een bedrag ineens storten (koopsom). Op de einddatum (expiratiedatum) kies je dan welke lijfrente je met het gespaarde bedrag wilt kopen. En wáár je die lijfrente wilt kopen.

Opbouw en uitkering

Een lijfrente kent 2 fasen: de opbouw- en de uitkeringsfase.

  • Eerst sluit je een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct af om een bedrag op te bouwen.
  • Nadert de opbouwfase de einddatum, dan kun je een verzekeraar of bank uitkiezen waar je de lijfrente wilt laten uitkeren. Dit kan een andere partij zijn dan waar je het bedrag hebt opgebouwd, afhankelijk van waar je het hoogste rendement krijgt op je kapitaal.

Dit is een voorbeeld van een lijfrenteverzekering met een koopsompolis:

grafiek lijfrenteverzekering

Hoeveel kan ik inleggen?

De inleg bij banksparen of een lijfrenteproduct is alleen aftrekbaar als er een 'fiscaal pensioengat' is. Op de site van de Belastingdienst kun je uitrekenen of je jaarruimte hebt. Het bedrag dat uit die berekening komt, is het bedrag dat je kunt storten op een bankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering. Je moet dit bedrag ieder jaar opnieuw uitrekenen, want het is afhankelijk van je inkomen en je pensioenopbouw. Behalve jaarruimte kun je ook gebruikmaken van de reserveringsruimte. Dat is de berekening van je 'fiscaal pensioengat' van de afgelopen 7 jaar.

Waar bouw ik het meeste kapitaal op?

In een bankspaarproduct zitten geen kosten. Wel heb je eenmalig afsluitkosten, die variëren van bijna € 26 (ING) tot €250 (SNS Bank). De producten van Allianz, BLG, Delta Lloyd en Regiobank zijn alleen af te sluiten via een tussenpersoon. Die kan ook nog advieskosten rekenen. Banksparen is bij de ene aanbieder veel lucratiever dan bij de andere. Dat komt door de verschillen in rentes, kosten en de maximale rentevaste periode. De vaste rente bij korte looptijden is nu erg laag. Kiezen voor een variabele rente is vaak beter. Bij ABN Amro levert een vaste rente meer op vanaf 11 jaar, bij Aegon nooit. Bij een variabele rente kun je profiteren van toekomstige rentestijgingen.

Tabel opbrengst bij banksparen

Looptijd 30 jaar, jaarlijkse inleg €1000

  Aanbieder Eindkapitaal Effectieve rente
1 Nationale Nederlanden €43.002 2,23%
 2  Rabobank €42.749 2,20%
3 Regiobank €42.234 2,12%

 

Looptijd 10 jaar, jaarlijkse inleg €1000

  Aanbieder                      Eindkapitaal Effectieve rente
 1  Centraal Beheer            €10.937 1,62%
 2  ABN Amro €10.937 1,55%
 3 ASR €10.830 1,44%

 

Looptijd 30 jaar, jaarlijkse inleg €5000

  Aanbieder Eindkapitaal Effectieve rente
 1  Nationale Nederlanden €216.630 2,27%
 2  Aegon €215.757 2,25%
 3  Rabobank €241.000 2,20%

 

Looptijd 10 jaar, jaarlijkse inleg €5000

  Aanbieder Eindkapitaal Effectieve rente
 1  Centraal Beheer €55.117 1,76%
 2  Nationale Nederlanden €54.857 1,68%
 3 ASR €54.853 1,68%

Peildatum: 19 november 2015.

Afsluitkosten

We zijn uitgegaan van €250 afsluitkosten voor producten die zijn afgesloten via een tussenpersoon.

Bekijk ook:

Test lijfrente