icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opbouw lijfrente

Als je je pensioen wilt aanvullen, kun je dit doen door een lijfrentekapitaal op te bouwen. Aangezien er grote verschillen kunnen zitten tussen de diverse aanbieders is het verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:31 oktober 2018

Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

Heb je te weinig pensioen, dan kun je dit op verschillende manieren aanvullen. Het voordeel van een lijfrentebankspaarrekening of -verzekering is dat de inleg aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Je krijgt dus een deel van de inleg weer terug. Zodra je de lijfrente laat uitkeren moet je wel weer belasting betalen. Laat je je lijfrente na je AOW-datum uitkeren, dan valt je lijfrente vaak in een lager belastingtarief. Je krijgt dus in de opbouwfase meer belasting terug dan je betaalt als je de lijfrente laat uitkeren.

De opbouwfase

Kies je voor een lijfrente, dan betaal je hiervoor periodiek (maand, kwartaal of jaar). Maar je kunt ook een bedrag ineens storten (koopsom). Op de einddatum (expiratiedatum) kies je dan welke lijfrente je met het gespaarde bedrag wilt kopen. En wáár je die lijfrente wilt kopen.

Opbouw en uitkering

Een lijfrente kent 2 fasen: de opbouw- en de uitkeringsfase.

  • Eerst sluit je een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct af om een bedrag op te bouwen.
  • Nadert de opbouwfase de einddatum, dan kun je een verzekeraar of bank uitkiezen waar je de lijfrente wilt laten uitkeren. Dit kan een andere partij zijn dan waar je het bedrag hebt opgebouwd, afhankelijk van waar je het hoogste rendement krijgt op je kapitaal.

Dit is een voorbeeld van een lijfrenteverzekering met een koopsompolis:grafiek lijfrenteverzekering

Hoeveel kan ik inleggen?

De inleg bij banksparen of een lijfrenteproduct is alleen aftrekbaar als er een 'fiscaal pensioengat' is. Op de site van de Belastingdienst kun je uitrekenen of je jaarruimte hebt. Het bedrag dat uit die berekening komt, is het bedrag dat je kunt storten op een bankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering. Je moet dit bedrag ieder jaar opnieuw uitrekenen, want het is afhankelijk van je inkomen en je pensioenopbouw. Behalve jaarruimte kun je ook gebruikmaken van de reserveringsruimte. Dat is de berekening van je 'fiscaal pensioengat' van de afgelopen 7 jaar.

Waar bouw ik het meeste kapitaal op?

In een bankspaarproduct zitten geen kosten. Wel heb je eenmalig afsluitkosten, die variëren van bijna € 25 (Nationale-Nederlanden) tot €250 (SNS Bank). De producten van BLG en Regiobank zijn alleen af te sluiten via een tussenpersoon. Zo'n adviseur rekent advieskosten. Banksparen is bij de ene aanbieder veel lucratiever dan bij de andere. Dat komt door de verschillen in rentes, kosten en de maximale rentevaste periode. De vaste rente bij korte looptijden is nu erg laag. Kiezen voor een variabele rente is vaak beter en je kunt profiteren van toekomstige rentestijgingen.

Tabel hoogste rentes banksparen opbouw variabele rente
 

Bankspaarproduct

Rente

ABN Amro Pensioenaanvulling met variabele rente

0,9%

Aegon Lijfrente Sparen

0,55%

BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening

0,60%

Centraal Beheer Extra Pensioen Sparen

0,40%

Nationale-Nederlanden Aanvullend PensioenSparen

0,45%

Rabobank Rabo ToekomstSparen

0,50%

Regiobank Aanvullend Pensioen Sparen

0,60%

SNS Lijfrente Sparen

0,75%

Bron: MoneyView, peildatum 31 oktober 2018

Bekijk ook: