icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rentes bankspaarlijfrente flink gedaald

Nieuws|Wie geld heeft gereserveerd voor pensioenaanvulling en nu van een lijfrente wil genieten heeft pech: de rente voor bankspaarlijfrentes is de afgelopen 2 jaar flink gedaald, blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:10 september 2015

Rente1-220x170

MoneyView vergeleek de rentes van lijfrente-uitkeringen (met verschillende looptijden) die gelden bij een lijfrentebedrag onder de €50.000 bij 11 verschillende banken. Dit gebeurde op 3 momenten: 

  • 11 juni 2013
  • 4 juli 2014
  • 28 augustus 2015

Daaruit blijkt dat ASR Bank ten opzichte van 2014 de grootste renteverlagingen heeft doorgevoerd. Leverde een 30-jarige lijfrente-uitkering in 2014 nog 3,3% rente op, nu is dat slechts 1,7% terwijl de Rabobank hiervoor nog 2,4% rente geeft. Banken die naast ASR Bank meer dan 1% rentedaling hebben ten opzichte van vorig jaar bij de 30-jarige lijfrente uitkering zijn Aegon, BLG, Delta Lloyd Bank, OHRA Bank, Regiobank en SNS.

Hoogste rente

Uit de vergelijking blijkt dat Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd en Rabobank nu de hoogste rentes voor de lange looptijden bieden (20 en 30 jaar). Voor de korte looptijden (5 en 10 jaar) hebben ASR, Centraal Beheer Achmea en Nationale-Nederlanden op dit moment de hoogste rentes.

Nemen we het gemiddelde van de rentes op de 3 genoemde data voor zowel lange als korte looptijden dan heeft Centraal Beheer Achmea de hoogste gemiddelde rente; daarna volgen Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd. ABN AMRO, Rabobank en SNS boden de laatste 3 jaar de laagste gemiddelde rente. Bijvoorbeeld een looptijd van 10 jaar is de hoogste gemiddelde rente van Centraal Beheer Achmea 2,37% en de laagste gemiddelde rente van ABN AMRO 1,65%.

Tips van ons:

  • Let bij het afsluiten van een lijfrente niet alleen op de rente maar ook op de bijkomende kosten.
  • Meer weten over banksparen? Wij hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.

Bron: Productwijzer Leven & Bancair direct ingaande lijfrente van 28 augustus 2015.