icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slapende lijfrentes wakker maken

Nieuws|Miljoenen euro’s aan lijfrentes worden nooit opgevraagd. Opsporen is echter eenvoudig.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:3 september 2013


Jaarlijks verdwijnt er een klein kapitaal aan lijfrentes omdat polishouder zich niet melden op de expiratiedatum (vervaldatum). Pogingen van de verzekeraar om contact te leggen, leveren niets op. Soms vergeten klanten hun adreswijziging door te geven, of zijn ze inmiddels overleden. Veel lijfrentes kennen echter de bepaling dat de uitkering ook geldt voor de achterblijvende partner.

Om hoeveel geld het gaat, is niet eenvoudig te zeggen. De Consumentenbond vroeg het alle 20 aanbieders van lijfrentes. Van de grote aanbieders gaf alleen Interpolis openheid. Van 2008 tot 2013 verliep daar voor ruim €2,7 miljard aan lijfrentes. Daarvan werd 0,5% (€13,5 miljoen) tot nu toe niet geclaimd. Veel kleinere aanbieders, zoals Loyalis en Onderlinge ’s-Gravenhage, gaven hun cijfers wel aan de Consumentenbond. Ook bij hen wordt ongeveer 0,5% niet uitgekeerd.

Opvragen is eenvoudig
Het opvragen van een slapend tegoed is echter simpel. Een verzoek indienen bij het Verbond van Verzekeraars volstaat. Je moet wel kunnen bewijzen erfgenaam te zijn. De procedure wordt uitgelegd op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond controleert of je daadwerkelijk erfgenaam bent. Zo ja, dan zet het Verbond een zoekopdracht uit bij alle verzekeringsmaatschappijen. Het zoeken gebeurt op naam. Een polis overleggen hoeft niet.

De zoektocht duurt maximaal 3 maanden. Daarna krijgt je per brief te horen of er een tegoed is gevonden waar je recht op hebt. Met deze brief kun je naar de verzekeraar die de polis beheert, waarna meestal uitkering volgt. Het Verbond van Verzekeraars weet niet hoeveel verzoeken hebben geleid tot betaling.

Bron: vragenlijst van Consumentenbond aan alle 20 aanbieders van lijfrentes