icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitkering lijfrente

Laat de uitkering beginnen als je deze nodig hebt. Je moet belasting betalen over het bedrag dat je krijgt uitgekeerd, dus houd rekening met een lagere uitkering dan in de offerte.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 oktober 2018

Artikel_Wanneeruitkeren

Welke keuzes maak je?

Laat de uitkering beginnen als je deze nodig hebt. Een latere ingangsdatum levert een hogere uitkering op, maar misschien komt een extraatje eerder beter uit. Je moet belasting betalen over het bedrag dat je krijgt uitgekeerd, dus houd rekening met een lagere uitkering dan in de offerte.

Welke lijfrente-uitkering is het voordeligst?

Banksparen of verzekeren?

Als je op zoek gaat naar een een bank of verzekering om je lijfrente of bankspaarkapitaal te laten uitkeren, let dan op de volgende punten:

  • Het rendement: je wilt natuurlijk het hoogste rendement voor je opgebouwde oudedagvoorziening. De rendementen op bankspaarproducten zijn vrijwel altijd hoger dan die op verzekeringsproducten.

  • Vaste looptijd of levenslang: een levenslange uitkering (tot overlijden dus) is alleen mogelijk bij een verzekeringsproduct. Een bankspaarproduct heeft een vast looptijd. Wel kun je bij banksparen voor een lange looptijd kiezen, bijvoorbeeld 35 jaar.

Lees ook de verschillen tussen banksparen en lijfrente.

Lang of tijdelijk

Een lange lijfrente (banksparen met lange looptijd of een levenslange lijfrenteverzekering) is vooral aan te raden als aanvulling op het pensioen.

Heb jij je al verzekerd van een financieel onbezorgde oudedag? Dan dient de lijfrente vaak als extra, niet noodzakelijk, inkomen. De keuze valt dan ook vaak op de tijdelijke variant. Hiermee beperk je de looptijd van de lijfrente en krijg je periodiek een hogere uitkering. Veel mensen willen de eerste tijd na hun pensionering van alles doen en kunnen daar extra geld goed voor gebruiken. Een tijdelijke (kortlopende) lijfrente heeft een looptijd van minimaal 5 jaar biedt dan uitkomst. De maximum uitkering is €21.483 (2018) per jaar. De lijfrente mag niet eerder ingaan dan het jaar waarin je AOW ontvangt.

Hoe vaak uitkeren

Bepaal hoe vaak je de lijfrente wilt laten uitkeren: per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar. Vaak stijgen de administratiekosten bij een hogere frequentie, dus een uitkering van eens per halfjaar of per jaar is aan te raden.

Contraverzekering

Om te voorkomen dat na het overlijden van jou en je partner het resterende geld naar de verzekeraar stroomt, kun je maatregelen treffen. Hiervoor moeten de nabestaande kinderen een contraverzekering afsluiten. Op het moment dat beide ouders zijn overleden, ontvangen de kinderen - en niet de verzekeraar - dan het resterende geld.

De kinderen zijn zowel de verzekeringnemers als begunstigden van de lijfrenteverzekering. Voor de voorwaarden voor deze contraverzekering kun je het beste informeren bij je verzekeraar. Deze verzekering kost natuurlijk geld. Wel is het zo dat als de kinderen ook de koopsom voor de contraverzekering hebben betaald, zij geen successierecht betalen over de uitkering uit de verzekering na je overlijden. Wie kiest voor banksparen heeft geen contraverzekering nodig: bij overlijden gaat het saldo sowieso naar de erfgenamen.

Afkoop

Is het lijfrentebedrag heel laag, dan kun je de lijfrente ook afkopen. De grens hiervoor is een lijfrentekapitaal van €4.351 (2018). Koop je hiervoor een uitkerende lijfrente, dan betaal je hiervoor afsluit- en advieskosten en die wegen zwaar mee bij een klein lijfrentebedrag. Koop je een klein bedrag af, dan moet je wel in één keer inkomstenbelasting betalen over het bedrag. Een hoger bedrag afkopen dan €4.351 (2018) is niet gunstig, dan moet je behalve inkomstenbelasting ook nog een boete betalen van meestal 20%. Hoe hoog die boete is, kun je uitrekenen op de site van de Belastingdienst.

De overbruggingslijfrente

Met lijfrentebedragen die je hebt gestort (inclusief het rendement) vóór 2006 kun je nog een overbruggingslijfrente aankopen. Die lijfrente moet eindigen voor:

  • het jaar waarin je 65 wordt

  • je AOW-datum
  • je pensioendatum

Een overbruggingslijfrente mag maximaal €63.288 (2018) per jaar zijn. Dit kan alleen bij een verzekeraar, er bestaat geen bankspaarproduct voor een overbruggingslijfrente.

Bekijk ook: