icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Van verlies verzekerd?

Nieuws|Een lijfrentepolis levert soms mínder op dan de inleg.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:6 december 2013


Hoe is het te verklaren dat verzekerde lijfrentes in de Lijfrentewijzer een bedroevend laag of zelfs negatief rendement hebben? Om te beginnen vergoeden verzekeraars een lage rente: tussen de 1 en 2%. Bij bankspaarlijfrentes is dit 2 à 3%, afhankelijk van de looptijd. Daarnaast zijn de kosten van een lijfrenteverzekering hoger. Dit heeft te maken met de administratie en de risicoafdekking van het kapitaal; de verzekeraar weet vooraf niet hoelang hij moet uitkeren. Dit risico moet hij afdekken. 

Inleg terug

Bij sommige aanbieders krijg je minimaal de inleg terug, zoals bij Centraal Beheer. Deze verzekeraar staat al een tijd trouw in onze top-5 minst ‘slechte’ lijfrenteverzekeringen. ‘De productkosten worden dan waar nodig naar beneden aangepast. Dit speelt vooral bij koopsommen met een korte looptijd en relatief hoge vaste kosten', vertelt een woordvoerder. 

Bancair of verzekerd

Een bancaire lijfrente afsluiten voor 20 of 30 jaar levert vaak meer op dan dan een tijdelijke lijfrente met dezelfde looptijd of een levenslange lijfrente. Bovendien gaat het restant naar de nabestaanden als je overlijdt. Bij een polis gaat dit naar de verzekeraar. Voor het overbruggen van de periode dat je nog geen pensioen krijgt, kan een bankspaarlijfrente helaas niet worden afgesloten. En een bancaire lijfrente die vóór de AOW-leeftijd ingaat, moet vanaf die datum nog minimaal 20 jaar doorlopen. Dat beperkt de keuze.

Vergelijken

Vergelijk zelf alle lijfenteverzekeringen en bancaire lijfrentes via de Lijfentewijzer!