icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is banksparen voor pensioen?

Met banksparen voor je pensioen kun je, als je een pensioengat hebt, sparen of beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Dat kon voorheen alleen via een lijfrenteverzekering. Sinds 1 januari 2008 is daar banksparen bij gekomen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:31 oktober 2018

Artikel_Banksparenoflijfrente

Hoe werkt het?

Je kunt op een geblokkeerde rekening bij een bank of verzekeraar kapitaal opbouwen door te sparen of te beleggen voor dat deel waarover je een pensioengat hebt. Het bedrag dat je op die rekening spaart, is vrijgesteld van de vermogenrendementsheffing. Je hoeft dus geen belasting te betalen over het kapitaal dat je opbouwt, ook niet als het bedrag boven de grens van de vermogensrendementsheffing uitkomt. In 2018 is dat €30.000 per persoon (€60.000 voor stellen).  Je kunt ook banksparen als je nooit pensioen hebt opgebouwd.

Banksparen voor het pensioen bestaat, net als lijfrenteverzekering, uit twee fasen: 

  1. De fase waarin je geld spaart of belegt (opbouwfase)
  2. De fase waarin je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren (uitkeringsfase)

Opbouwfase

Je bouwt kapitaal op voor een oudedagsuitkering. Dat kan met maandelijkse premie, of een storting van een groot bedrag in één keer (koopsom). Het ingelegde bedrag (premie én koopsom) spaar je, of het wordt voor je belegd. De inleg kun je aftrekken van de belasting. De opbouwfase wordt ook wel 'uitgestelde lijfrente' genoemd. 

Uitkeringsfase

Na het verstrijken van de looptijd van je opbouwfase komt je opgebouwde kapitaal vrij. Nu ga je op zoek naar een bank of verzekeraar bij wie je dit bedrag onderbrengt. De bank of verzekeraar keert vervolgens naar keuze levenslang of gedurende een aantal jaren periodiek een deel van je kapitaal uit. Deze uitkering is belast en heet ook wel 'direct ingaande lijfrente'.

Lees meer: