icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je magnetron veilig gebruiken

Over magnetrons doen de wildste verhalen de ronde, maar ze zijn veilig te gebruiken. Maar niet allemaal: een aantal combimagnetrons raden we af omdat de buitenkant veel te heet wordt.

 

Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert woning & huishoudenBijgewerkt op:8 januari 2024

Magnetrons afraders

Onveilige combimagnetrons

Veiligheid boven alles. Daarom testen we bij alle combimagnetrons hoe heet de buitenkant van de combimagnetron wordt na een half uur op de hoogste grillstand. We meten een tweede keer als de heteluchtoven 1 uur aanstaat op de hoogste stand.

De temperatuur van de buitenkant mag volgens de richtlijnen niet boven de 60°C komen. Gebeurt dat wel? Dan geven we de magnetron een lagere score.

Deze magnetrons raden we af

We hebben 4 combimagnetrons getest die te heet worden maar die wel nog gewoon te koop zijn. Daarom scoren deze magnetrons een 1 en zijn ze een Afrader:

Lekkage microgolven

Het is ook belangrijk dat er geen microgolven naar buiten lekken. Daarom controleren we dit ook. Gelukkig zien we hier nooit problemen.

Zo gebruik je je magnetron veilig

De deur moet goed sluiten

Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zo gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat. Uit onze test blijkt dat je hierop kunt vertrouwen.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk in aanraking komt met microgolven. Bij magnetrons die niet goed sluiten, is er wel een risico dat microgolven naar buiten lekken. Gebruik de magnetron dus niet als het deurtje niet goed meer sluit.

Verhit eten goed

Een reëler gevaar van magnetrons is dat ze voedsel niet heet genoeg maken om ziekmakende bacteriën die misschien in het voedsel zitten te doden. Let er daarom op dat eten waar ziekmakende bacteriën in kunnen zitten echt door en door verhit is voordat je eet. Roer het eten tijdens het opwarmen een paar keer goed door zodat het gelijkmatig verwarmd wordt.

Geen metaal in magnetrons

Metaal in de magnetron werkt als een soort antenne op de microgolven. Als er scherp gebogen of gevouwen randen aan het metaal zitten, ontstaan er vonken. Leg daarom nooit je lepel in de magnetron. En gebruik geen metalen servies of bestek in de magnetron. Ook aluminiumfolie in de magnetron kan vonken veroorzaken. Net als servies met randen van metaal(verf).

Er zijn wel magnetrons met een metalen binnenkant of metalen accessoires. Maar deze zijn speciaal zo gemaakt dat er geen vonken ontstaan.

Pacemaker? Check de golflengte

Zoals 'gewone' radiogolven bewegen microgolven op een bepaalde frequentie, namelijk 2.45 GHz. Iets met dezelfde frequentie kan storen als het dicht in de buurt van een magnetron komt. Er is wereldwijd afgesproken dat de 2.45 GHz-frequentie alleen voor magnetronovens wordt gebruikt.

Als het goed is, zou bijvoorbeeld een pacemaker dus op een andere golflengte afgestemd moeten zijn. Maak je je toch zorgen, informeer dan bij je arts.

Zo werkt een magnetron

Een magnetron produceert microgolven die de moleculen in voedsel in beweging zetten. Door de wrijvingswarmte die vrij komt door die bewegingen wordt het voedsel opgewarmd.

De golven bewegen op de frequentie waarop ook radio's kunnen werken. Misschien dat hierdoor het misverstand is ontstaan dat de radiogolven die de magnetron produceert radioactieve straling zou zijn. Want dat is onzin.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.