! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo gebruik je je magnetron veilig

Over magnetrons doen de wildste verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat de magnetron radioactieve straling zou uitzenden, of dat het vocht in je oogbollen verhit wordt als je door het ruitje in de magnetron kijkt. Dat is onzin, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:28 januari 2019

Gebruikstips_gezondheidenveiligheid

Zo werkt de magnetron

De magnetron produceert microgolven die de moleculen in voedsel in beweging zetten. Door de wrijvingswarmte wordt het voedsel opgewarmd. De golven bewegen op de frequentie waarop ook radio's kunnen werken. Misschien dat hierdoor het misverstand is ontstaan dat de radiogolven die de magnetron produceert radioactieve straling zou zijn. Dat is dus niet zo.

Microgolven en het lichaam

Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk in aanraking komt met microgolven. Bij magnetrons die niet goed sluiten, is er wel een risico dat microgolven naar buiten lekken. Gebruik de magnetron dus niet als het deurtje niet goed meer sluit.

Niet genoeg verhit

Een reëler gevaar van magnetrons is dat ze voedsel niet heet genoeg maken om ziekmakende bacteriën die misschien in het voedsel zitten te doden. Let erop dat een kliek of ander eten waar ziekmakende bacteriën in kunnen zitten door en door verhit is voordat je gaat eten.

Metaal in magnetrons

Metaal in de magnetron werkt als een soort antenne op de microgolven. Als er scherp gebogen of gevouwen randen aan het metaal zitten, ontstaan er vonken. Gebruik daarom geen metalen series of bestek in de magnetron. Ook aluminiumfolie en servies met randen van metaal(verf) kunnen vonken veroorzaken. magnetrons met een metalen binnenkant of metalen accessoires zijn zo gemaakt dat er geen vonken ontstaan.

Pacemakers

Zoals 'gewone' radiogolven bewegen microgolven op een bepaalde frequentie: 2.45 GHz. Zenders en pacemakers met dezelfde frequentie kunnen storen als ze dicht in de buurt van een magnetron komen. Er is wereldwijd afgesproken dat de 2.45 GHz-frequentie alleen voor magnetronovens wordt gebruikt. Als het goed is zou een pacemaker dus op een andere golflengte afgestemd moeten zijn. Maak je je toch zorgen, informeer dan bij je arts.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke magnetrons goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste magnetrons

Beste-Magnetron-General

Lees ook: