icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumenten over hun matras

Een nieuw matras koop je voor langere tijd. Je brengt er vele uren op door. Een belangrijke aankoop dus. Hoe kijken consumenten aan tegen hun matras en wat vinden ze belangrijk?

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:16 januari 2013


Waarop slaapt ons panel?

Een matras bepaalt samen met de bedbodem hoe je ligt. Ruim de helft van onze ondervraagden heeft een lattenbodem, bij 28% ligt het matras op een spiraalbodem. Een boxspringcombinatie heeft 14%. Maar weinig mensen hebben een schotelbodem of een vlavro (houten plaat met gaatjes erin).

Matrassen bestaan vaak uit verschillende lagen. Ze ontlenen hun naam aan het materiaal waaruit de kern bestaat. Lees hier meer. Matrassen met pocketvering zijn het populairst bij ons panel. Bijna de helft heeft er een. Traagschuim en latex volgen (elk 14%). Koudschuim, polyether en Bonellvering komen niet zo vaak voor. Opvallend is dat 14% niet weet uit wat voor materiaal hun matras bestaat.

Bijna niemand koopt vaker dan eens in de 5 jaar een matras. De helft koopt eens in de 10 tot 15 jaar een nieuwe matras.

Tevredenheid over de matras

Ons panel is behoorlijk tevreden over het eigen matras: 86% is tevreden tot zeer tevreden. Ontevreden is slechts 5%. Ondanks dat veel mensen tevreden zijn, zou 'maar' 65% zijn matras aanraden aan familie of bekenden. Misschien omdat ze denken dat de keuze voor een matras erg persoonlijk is.

Waarom zijn mensen tevreden over hun matras? Omdat hij lekker ligt (niet te hard, niet te zacht, 'gewoon lekker') en het lichaam goede ondersteuning biedt. Degenen die ontevreden zijn, zijn dit omdat de lichaamsondersteuning ontbreekt of omdat ze hogere verwachtingen hadden toen ze het matras kochten.

Kopen van de matras

Ontbijt-op-bedDe belangrijkste redenen om een nieuw matras te kopen zijn dat de oude vies of versleten is, fysieke klachten waarbij men verwacht dat een nieuw matras goed zal zijn en de aanschaf van een nieuw(e) bed(ombouw). Reclame op televisie en woonprogramma's zijn voor weinig mensen een reden om een nieuw matras te kopen.

Sta je in de winkel, dan zijn er meestal veel verschillende matrassen om uit te kiezen. De aspecten die mensen het belangrijkst vinden bij hun keuze zijn de soort matras, de levensduur, stevigheid en prijs(klasse). En natuurlijk dat 'ie lekker ligt. Toch vindt tweederde van de ondervraagden het lastig om een nieuw matras te kiezen. Wij helpen je bij je keuze met algemene informatie over matrassen of vergelijk de door ons geteste matrassen.