icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een duur of goedkoop matras kopen?

In onze matrassenvergelijker staan matrassen van €100 tot meer dan €1500. Wat maakt de ene matras zoveel duurder dan de andere? Slaapt een duur matras beter dan een goedkope? Om deze vragen te beantwoorden namen we een aantal matrassen op de proef.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  1 oktober 2013


De duurste is niet de beste

De Consumentenbond test al meer dan 10 jaar matrassen van €100 tot €1700 en zelfs nog meer. Elke keer blijkt dat dure matrassen niet structureel beter scoren in onze test dan goedkope. De Beste uit de test kost €450 en geen enkel matras van het duurste merk in onze matrassenvergelijker doet het beter dan onze Beste koop van €100.

Het is verassend dat een matras van €100 beter scoort in onze test dan een matras die 10 keer zoveel kost. Toch zijn er redenen waarom de ene matras duurder kan uitvallen dan de andere, zonder dat dit iets hoeft te zeggen over de ligkwaliteiten van de matras.

Meer over de prijs van een matras

€150 om te maken, €1500 om te kopen

Sommige matrassen zijn duurder omdat er veel aandacht is besteed aan de materialen en afwerking. Dit geldt alleen niet altijd. De medewerkers van ons lab hebben duizenden matrassen beoordeeld zonder kennis van het merk en de prijs. Opmerkelijk genoeg schatten ze de maakkosten (gebruikte materialen, montage en afwerking) van een matras met een verkoopprijs van meer dan €1500, op niet meer dan €150.

Geen wonder dat nieuwkomers op de matrassenmarkt die proefslapen toestaan, de afgelopen jaren immens populair zij geworden.

Meer over hoe wij matrassen testen

Praktijkproef: slapen in een hotel

Opgemaakt-bedOnze test toont aan dat je met een duur matras niet per se een beter matras koopt; ook krijg je geen betere garantie, service of voorwaarden. Slapen dure matrassen dan misschien lekkerder dan goedkope?

Om te kijken of een prijsverschil echt voelbaar is, deden we een paar jaar geleden een praktijkproef. We nodigden 12 testslapers uit van verschillende leeftijd, lengte, gewicht. Onder de genodigden zaten rug- en zijslapers, kouwelijke en warmbloedige types.

In een hotel sliepen zij 1 nacht op een matras van €200 en 1 nacht op een matras van €1600. Beide matrassen waren medium-harde pocketveringmatrassen die bij onze test in het laboratorium op veel aspecten gelijk scoorden. De testslapers wisten niet op welk matras zij sliepen. Zij moesten antwoord geven op vragen over het ligcomfort, beweeglijkheid en de hardheid van het matras. 

Prijs zegt niks
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan het goedkope matras en 6 aan het dure matras. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug kwalificeerde, vond de andere testpersoon hetzelfde matras zacht en soepel.

Kortom: of een matras comfortabel ligt, is niet af te lezen aan de prijs. Test dus goed of de eigenschappen van een matras aansluiten bij je persoonlijke voorkeuren.

De matras die bij je past

Hoe vind je de matras die bij je past?

Ga naar de matrassenvergelijker of lees meer over de testresultaten in Beste matrassen.

Test matrassen