icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Dure of goedkope matras?

In onze matrassenvergelijker staan matrassen van €100 tot meer dan €1500. Waardoor worden deze prijsverschillen veroorzaakt? Is een dure matras ook beter dan een goedkope? En slaapt een dure matras lekkerder dan een goedkope matras? Dit laatste testten we zelf met een proef.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


In onze matrassenvergelijker staan matrassen van €100 maar ook van meer dan €1500. Zie je dit prijsverschil terug in de testresultaten?

De beste en slechtste

Er blijkt totaal geen relatie te zitten tussen de prijs en de testoordelen. Onze 'Beste uit de Test'-matras kost maar €600. De 'Beste Koop' zelfs maar €150. De duurste matrassen scoren maar heel middelmatig. 

Kortom: je kunt de kwaliteit van een matras niet aflezen uit de prijs.

Prijsopdrijvers

Dat betekent niet dat prijsverschillen nooit te verklaren zijn. Er zijn diverse kenmerken die matrassen duurder, maar ook beter maken. Denk hierbij aan:

 • Dikke, slijtvaste tijkstof;
 • Een afneembare, wasbare tijk, liefst op 60 °C in de wasmachine;
 • Een brede rits met grove tanden aan de tijk;
 • Een bies langs de rits die voorkomt dat de tijkstof tussen de tanden van de rits komt;
 • Een rits die helemaal rondom de tijk gaat, zodat je de tijk in 2 delen van de matras kunt halen. Van zo'n tijk kun je de ene helft wassen terwijl de andere om de matras blijft zitten;
 • Biezen langs de randen van de matras;
 • Handvatten aan de zijkant (hoe meer en hoe groter, des te duurder);
 • Dubbele stiknaden;
 • Luxe stoffen, zoals wol en zijde in de tijk;
 • Dure stoffen in de vulling, zoals wol en natuurlatex;
 • Het gebruik van andere hechtingsmaterialen dan lijm, wat matrassen ook beter recyclebaar maakt.

Er zijn ook prijsopdrijvende eigenschappen waarvan de toegevoegde waarde niet altijd bewezen is. Denk hierbij aan:

 • Gebruik van veel verschillende materialen in de tijk en vulling;
 • Ingewikkelde constructie van de vulling;
 • Innovatieve (nieuwe) onderdelen/materialen;
 • Veel en ingewikkelde stikpatronen in de tijk.

Vooral innovatie is een belangrijke prijsopdrijver. Innovatie is immers een risico dat veel geld kan kosten als de vernieuwing geen toegevoegde waarde blijkt te hebben. Daarom rekenen de meeste innoverende fabrikanten die risico's door in hun producten.

Ikea

Hoe meer matrassen een fabrikant maakt, des te lager de productiekosten per product worden. Het ultieme voorbeeld hiervan is Ikea.

Een Ikea-matras kan over de hele wereld worden verkocht en dus op een gigantische schaal in een jaarlijkse miljoenenoplage worden geproduceerd. Bovendien innoveert Ikea heel weinig op matrassengebied, waardoor er ook geen risico's hoeven te worden doorberekend aan consumenten.

Fabrikanten van sommige dure matrasmerken halen graag de neus op voor Ikea-matrassen, en beweren dat Ikea-matrassen te goedkoop zijn om ook nog van goede kwaliteit te kunnen zijn. Maar onze tests laten zien dat die veronderstelling eerder op afgunst dan op feiten is gebaseerd. Dat betekent niet dat álle matrassen van Ikea altijd uitstekend zijn - de matras met de laagste score in onze vergelijker is er een van Ikea - maar wel dat er geen reden is om te stellen dat alle matrassen van Ikea van een slechte kwaliteit zijn. 

Bekijk de testresultaten van de Ikea-matrassen die we hebben getest.

Duurder is niet altijd beter

Hoe luxer de materialen en de afwerking, des te meer een matras vaak kost. Maar die vlag gaat niet altijd op. In ons testlab wordt een matras na afloop van de test helemaal opengesneden en van binnen én buiten bestudeerd. 

De medewerkers van ons lab hebben op deze manier al duizenden matrassen zien langskomen. Op basis van deze expertise schatten ze bijvoorbeeld de materiaal- en productiekosten van een bepaalde geheugenschuimmatras die voor meer dan €1500 in de winkel ligt, op niet meer dan €150. 

Praktijkproef: slapen in een hotel

 

Opgemaakt-bedEen paar jaar geleden deden we een praktijkproef om te kijken of prijsverschil echt voelbaar is. We nodigden in een luxe hotel 12 testslapers uit van verschillende leeftijd, lengte en gewicht, rug- en zijslapers, kouwelijke en warmbloedige types. Eén nacht sliepen zij op een matras van €200 en één nacht op een matras van €1600. Beide matrassen waren medium-harde pocketveringmatrassen, die bij onze test in het laboratorium op veel aspecten gelijk scoorden. 

De testslapers wisten niet op welk matras zij sliepen. Zij moesten antwoord geven op vragen over het ligcomfort, beweeglijkheid en de hardheid van het matras. 

Uitslag praktijkproef
De uitslag van onze kleine steekproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan het goedkope matras en 6 aan het dure matras. Waar de ene testpersoon een matras als hard en stug kwalificeerde, vond de andere testpersoon hetzelfde matras zacht en soepel.

Kortom: comfortabel liggen zit hem niet in de prijs, maar in de kwaliteit van een matras. En wat je zelf prettig vindt. Dus: ga proefliggen en probeer uit en voel waar je lekker op ligt. Je hoeft geen duur matras te kopen, als je op een goedkoop matras prettig ligt en dit je goed ondersteunt.

Bekijk welke matrassen goede lichaamsondersteuning geven op de rug, en bekijk welke matrassen je goed ondersteunen als je op je zij slaapt.

Ga naar de matrassenvergelijker of lees meer over de testresultaten in Beste matrassen

Test matrassen