icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindermatrassen

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  11 maart 2013


Een matras in een baby- of peuterbedje wordt op een totaal andere manier gebruikt dan een matras voor volwassenen. Bij de keus voor de juiste matras voor je baby maak je dus ook andere overwegingen dan wanneer je voor jezelf een matras uitkiest. Waar moet je op letten?   

Test Kindermatrassen
De Consumentenbond testte in het late voorjaar van 2015 12 kindermatrassen voor ledikantjes (60x120 cm), geschikt voor baby's en kinderen van 0 tot 20 kg. Bekijk de resultaten van de test babymatrassen, en zie wat de beste kindermatras is.  

Welke kindermatrassen zijn er?

Kindermatrassen zijn als volgt in te delen:

  • Matras voor een wieg;
  • Matras voor een ledikantje, 60x20 cm;
  • Matras voor een meegroeibed, te verstellen vanaf 120 tot 200 cm;
  • Matras voor een juniorbed; dit is een bed met een afmeting vanaf 60 cm breed tot 200 cm lang.

Een wieg is, zelfs voor een pasgeboren baby, niet per se nodig. Een ledikantje van 60x120 cm is ook geschikt voor een pasgeborene. Vanaf de eerste momenten mag een baby al in een ledikantje slapen. De kraamverzorgende laat zien hoe je een bedje 'kort' opmaakt zodat de baby niet onder de deken kan raken. Let er wel op dat het ledikantje aan de veiligheidsvoorschriften van de kraamzorg voldoet. Informeer bij de verloskundige als je niet zeker bent. Lees meer over de verschillende soorten kindermatrassen.

Waar moet je op letten bij aankoop van een baby- of kindermatras?

Een baby is zo licht dat een babymatras in die zin nauwelijks wordt belast. Maar je moet er wel rekening mee houden dat een baby het grootste gedeelte van de dag in bed doorbrengt. En dat er nog al eens ongelukjes gebeuren met spugen in bed, of een overlopende luier. Bovendien moet de warmtehuishouding van een baby zich nog volledig ontwikkelen: een jonge baby is niet in staat om zichzelf warm te houden of af te koelen. En dan zijn er natuurlijk nog de veiligheidsaspecten waar je sowieso rekening mee moet houden bij een baby.   

Vraag bij twijfel altijd de verloskundige of de kraamverzorgende om advies. Ga niet blindelings af op advies en informatie van fabrikanten, in (baby)tijdschriften, op internet en zelfs in de winkel: bij deze informatie spelen commerciële belangen vaak een grotere rol dan het belang van het kindje en de ouders. Check dit soort informatie eerst bij de verloskundige of de kraamverzorgende.   

Houd bij de keus voor een matras in een babybedje rekening met de volgende zaken:

  • Het matrasje moet perfect passen in het bedje, zodat de baby niet met lichaamsdelen tussen het matrasje en de rand van het bedje beklemd kan raken;
  • De tijk moet afritsbaar en wasbaar zijn, liefst op 60 °C;
  • Kies voor ademende materialen, zowel bij de vulling van de matras als bij de tijk en het beddengoed;
  • Let erop dat de matras goed ventileert;
  • De matras moet niet zo zacht zijn dat het hoofdje er ver in kan wegzakken.

En: ga eerder af op wat je zelf kunt zien en voelen aan zo'n matras dan op claims van de fabrikant. 

Baby- en kindermatrassen en medische claims

Er zijn een aantal gespecialiseerde matrasmerken die medische voordelen beloven van hun matrassen. Vooral de voorkoming van wiegedood en anti-allergische werking worden dan geclaimd. De Consumentenbond testte dit voorjaar 12 kindermatrassen voor ledikantjes, en daarbij besteden we ook aandacht aan dit soort claims.

Nu al kunnen we zeggen dat het voorkomen van wiegedood een niet waar te maken claim is. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van wiegedood, dus dat je het met een matras zou kunnen voorkomen, is erg onaannemelijk. Let liever op de aspecten die we hierboven noemen.  

Prijzen

Kindermatrassen voor een ledikantje zijn er vanaf een paar tientjes tot dik €200. Je koopt ze vooral bij babywarenhuizen zoals Babypark, Babydump en Prénatal, woonwarenhuizen als Ikea en via diverse websites. De gebruikte materialen, de vulling, dikte en afwerking van de matras zijn bepalend voor de prijs. Of een matras van €200 ook béter is dan een van een paar tientjes, kun je lezen in de test kindermatrassen

Hoofdkussen

Geef je baby en jonge peuter nog geen hoofdkussen. Het moment dat je kind erom gaat vragen, is vroeg genoeg. 

Bekijk ook de test Traphekjes, waarbij we maar liefst 3 'Afraders' vonden.

Test matrassen