icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matras afdanken

Na 8 tot 10 jaar is een matras aan vervanging toe. Wat kun je dan met je oude matras doen?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  14 april 2014


Kapot-matras

Bij de matrassen in onze matrassentest voeren we een zware duurtest uit, die een gebruik van 8 tot 10 jaar simuleert. Lees meer over deze duurtest.

Je kunt de levensduur van je matras verlengen door hem goed te onderhouden. Bekijk de onderhoudstips.

Maar hoe goed je matras ook is, na verloop van tijd is hij op en wil je een nieuwe matras. Voor je een van de nieuwe, beste matrassen koopt, moet je je oude matras kwijt. Wat zijn de mogelijkheden? 

Een matras weegt gemiddeld zo'n 20 kilo. Jaarlijks worden er zo'n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Veruit de meeste daarvan worden verbrand. Dat betekent dat er zo'n 24.000 ton aan matrasmaterialen in de verbrandingsoven verdwijnt. Dat is een verlies van grondstoffen en verspilling van energie. 

Recyclen

Er is een alternatief. In Lelystad staat het bedrijf RetourMatras. Hier worden zo'n 200.000 matrassen per jaar gerecycled. De schuimlagen uit de matrassen worden verwerkt in onder andere ondertapijt, judo- en turnmatten, meubelen en isolatiemateriaal. Het textiel krijgt een tweede leven als poetslap, tas of kleding. Metalen uit de matrassen worden ook opnieuw gebruikt. Al met al kan 70 tot 95% van de matras hergebruikt worden. De enige voorwaarde is dat de matras droog moet zijn als hij wordt ingeleverd.

Inleveren bij de winkel

Diverse winkels, zoals Beter Bed en Wehkamp, nemen je oude matras mee als je er een nieuwe koopt, en laten hem recyclen bij RetourMatras of een andere recycler. Het is de moeite waard om bij de winkel na te vragen welke mogelijkheden er zijn om je oude matras mee te laten nemen of in te leveren.  

Gemeentewerf

RetourMatras haalt geen matrassen op bij particulieren, maar wel bij de gemeentewerf, winkels en instellingen die veel matrassen verbruiken, zoals zorginstellingen en bungalowparken. Op de website van Retourmatras staat welke gemeentes, winkels en instellingen matrassen laten recyclen bij RetourMatras. 

Lever je matras in bij de matrassenwinkel of een van de inzamelpunten die op de website van RetourMatras staan (of probeer je eigen gemeente te bewegen zich ook aan te sluiten bij RetourMatras), en gun je matras een tweede leven.

Test matrassen