icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matrasonderhoud

Een goede matras heeft een levensduur tussen de 8 en 10 jaar. Met goed matrasonderhoud kun je die levensduur verlengen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: met goed luchten kom je al een heel eind. 
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  12 september 2012


Door een matras goed te onderhouden kun je de levensduur flink verlengen. 

Matras omkeren

Een van de beste manieren om je matras een langere levensduur te geven, is door hem regelmatig te keren. Door de matras steeds op een andere manier te beslapen, verdeel je de belasting beter over de matras. Zo voorkom je dat bepaalde plekken altijd op dezelfde manier belast worden en sneller slijten. Ook heeft de kant die op de - goed ventilerende -  bedbodem ligt de mogelijkheid om weer eens goed te luchten. Maandelijks keren, van links naar rechts en van onder naar boven is het beste. Probeer in elk geval minstens elke 3 maanden te keren. 

Bij een aantal matrassen is het niet mogelijk ze te keren door de opbouw van de matras. In onze matrassenvergelijker geven we in de beschrijving van elke matras aan of je hem kunt keren of niet. De fabrikanten van matrassen die je niet kunt keren wegens de opbouw, verkondigen graag dat hun matrassen zo goed zijn dat het helemaal niet nodig is om ze te keren. Maar voor elke matras is het beter om hem niet aldoor op dezelfde manier te belasten, en om hem met keren te laten ventileren. Misschien willen deze fabrikanten wel dat hun matras sneller slijt, zodat ze sneller een nieuwe kunnen verkopen?  

Bedbodem

Zorg voor een goed ventilerende en verende bedbodem. 'Goed ventilerend' betekent dat minstens 50% van de onderkant van de matras onbedekt moet zijn door de bedbodem. Een spiraalbodem is een van de best ventilerende bodems. Boxpsrings ventileren in de regel ook goed, maar bij boxsprings met een kunststoffen bekleding kan de ventilatie tegenvallen. Gebruik tegen het schuiven op de bedbodem en om slijtage te verminderen, een goed ventilerende matrasbeschermer. Een molton hoeslaken geeft extra bescherming bovenop het matras zonder dat het de ventilatie hindert.

Lees meer over bedbodems.

Matras niet vouwen

Vouw een matras nooit helemaal dubbel, dit kan schade veroorzaken aan het binnenwerk. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de matras.

Vocht voorkomen

Vocht is niet goed voor de levensduur van de matras. Matrassen en dekbedden worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het slapen. Voor een langere levensduur en een gezond slaapklimaat is het belangrijk om de matras, het dekbed en de slaapkamer goed te luchten. Bekijk de tips voor het goed luchten van je matras en beddengoed. En kies voor een matras die goed ventileert. Bekijk welke matrassen prima ventileren.

Uit tests in ons lab blijkt dat matrassen met een kern van 100% koudschuim of geheugenschuim met een hoog comfort sneller slijten door lichaamswarmte en transpiratievocht dan PE-schuim en andere matrasvullingen. Dit heeft te maken met de chemicaliën in goede kwaliteiten koudschuim en geheugenschuim. Bij matrassen van deze schuimsoorten is het daarom extra belangrijk dat je de matras dagelijks goed lucht. Houd het liefst de hele dag het dekbed teruggeslagen, en ventileer en lucht ook de slaapkamer dagelijks grondig. 

Huisstofmijt 

Goed matrasonderhoud betekent ook het matras huisstofmijtvrij en schoon houden. Dit kan door het matras eens per maand licht af te borstelen of voorzichtig te stofzuigen. Houd het matras op zijn kant en borstel of stofzuig vervolgens beide kanten. Lees meer over slapen en huisstofallergie.

Tip: kijk in de productinformatie of de matras wel gestofzuigd mag worden. 

Tijk

De tijk van de matras wordt ook wel matrashoes genoemd. Een matras met afneembare tijk maakt onderhoud makkelijker. Op het wasvoorschrift staat of de tijk in de wasmachine mag, of dat je hem beter naar de stomerij kunt brengen. In onze matrassenvergelijker geven we per matras aan of en op hoeveel graden je de tijk kunt wassen. Deze informatie is ook te zien voor mensen die niet ingelogd zijn op onze website.

Tip: kies voor een matras met een wasbare tijk die je in 2 delen van de matras kunt halen. Je kunt dan de ene helft wassen en drogen terwijl je op de andere helft slaapt. 

Testresultaten matrassen

De levensduur van een matras door matrasonderhoud verlengen is natuurlijk goed, maar het ene matras is het andere niet op gebied van levensduur. We testten de levensduur van elke matras uit de test.

Afdanken

Is de matras echt op? Lees hoe je hem het beste kunt afdanken.

Lees verder:

Test matrassen