icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koorts, keelpijn of een verkoudheid, iedereen gebruikt weleens een medicijn. Wij geven je tips en belangrijke informatie over het kopen, gebruiken en bewaren van medicijnen. 

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:20 november 2018


Zelfzorgmiddelen

Zelfzorgmiddelen zijn medicijnen waarvoor je geen recept nodig hebt en zijn te koop bij de drogist, apotheek en sommige soorten in de supermarkt of het tankstation. Zelfzorgmiddelen hebben geen tot weinig bijwerkingen. Denk aan paracetamols en neussprays bij verkoudheid.

Hoe zit het met de betrouwbaarheid van deze medicijnen? Maakt het uit of je een merkmedicijn koopt of een huismerk?

Medicijnen op recept

Medicijnen die een arts of specialist voorschrijft, kun je alleen bij de apotheker halen. Dit zijn zogenoemde receptgeneesmiddelen. Het zijn medicijnen waar veelal een aanvullend advies van de apotheker nodig is. Hoe kies je een goede apotheker? En wat kun je van de apotheek verwachten als je begint met een (nieuw) medicijn?

Ben je niet tevreden over je apotheek? Dan kun je een klacht indienen bij de apotheek.

Medicijnen in huis en op reis

Als je medicijnen niet goed bewaart, kan de werking achteruitgaan. Hoe bewaar je medicijnen goed? En hoe lang zijn medicijnen houdbaar na opening?

Wat te doen als je op reis gaat en medicijnen nodig hebt? Receptmedicijnen mag je niet zomaar meenemen in je koffer of handbagage. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heb je een officiële verklaring nodig. Een medicijnpaspoort is ook handig.

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek