icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apotheek kiezen

Een verhuizing, ontevredenheid over je apotheek of je zorgverzekeraar heeft geen afspraken gemaakt met je apotheek over de vergoedingen? Dit zijn redenen om van apotheek te wisselen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste apotheek? 

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:20 november 2018

apotheek-medicijnen

Contract met zorgverzekeraar

Je ben vrij in het kiezen van je apotheek. Wel is het van belang om na te gaan of je zorgverzekeraar een contract heeft met de apotheek. Ga je naar een niet-gecontracteerde apotheek? Dan bestaat de kans dat je niet alles vergoed krijgt. Zorgverzekeraars hebben op hun website staan met welke zorgaanbieders ze afspraken hebben gemaakt.

Vrije keuze bij welke soort zorgverzekering?

Heb je een zorgverzekering met restitutiepolis? Dan heb je vrije keuze in apothekers. Met een naturapolis is het even opletten. De zorgverzekeraar heeft niet met elke zorgaanbieder (en dus mogelijk niet met elke apotheker) afspraken gemaakt. Het kan zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. In de Zorgvergelijker kun je opzoeken welke apotheker gecontracteerd is of kijk op de website van je zorgverzekeraar. 

Klachten 

Heb je een klacht over je apotheek? Ga dan eerst in overleg met de apotheker. Kom je er dan niet uit? Lees dan verder welke stappen je kunt zetten.

Als je ontevreden bent over je apotheker kun je ook overstappen naar een andere apotheek. Dit gaat heel gemakkelijk.

Tips wisselen van apotheek

 • Regel eerst de nieuwe apotheek voordat je de oude apotheek opzegt. De oude apotheker stuurt dan jouw medicatieoverzicht door naar je nieuwe apotheker.
 • De nieuwe apotheek zal bij het eerste bezoek vragen om je zorgpas of gegevens van je zorgverzekeraar.
 • Geef bij je huisarts door dat je een nieuwe apotheek hebt. Zo worden de recepten voor je medicijnen goed doorgestuurd. Je hoeft je zorgverzekeraar niet op de hoogte brengen. Dat doet de apotheker zelf.

Ook interessant:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek