icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zelf het merk van je medicijn kiezen

Wie bepaalt welke medicijnen je meekrijgt? De arts, de apotheker of je zorgverzekeraar? En het is je misschien wel eens overkomen dat je bij de apotheek ineens een ander merk medicijn meekreeg dan je gewend was. Hoe zit dat precies?

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 november 2018

Artikel vergoeding medicijnen

Wie bepaalt welk merk je krijgt?

Meestal kun je zelf niet bepalen welk merk je krijgt. Over het algemeen bepaalt de apotheker of zorgverzekeraar welk merk je meekrijgt, afhankelijk van hun beleid.

Een arts of specialist schrijft het recept voor. Dit gebeurt op basis van de werkzame stof. De apotheker kijkt in een systeem waar je verzekerd bent en welk merk jouw zorgverzekeraar vergoedt. Welke merk je meekrijgt, is afhankelijk van de afspraken die tussen je zorgverzekeraar en apotheker gemaakt zijn. Die afspraken worden vastgelegd in een medicijnbeleid.

Voorkeursbeleid

De meeste zorgverzekeraars hanteren een voorkeursbeleid (preferentiebeleid). Binnen een groep van gelijke medicijnen (middelen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering) wijst de zorgverzekeraar een voorkeursmiddel aan. Dit is meestal het goedkoopste medicijn in die groep. De zorgverzekeraar vergoedt alleen het medicijn naar voorkeur (preferente medicijn) aan.

Medische noodzaak

Je arts of specialist kan ook een recept met een medische noodzaak voorschrijven. Hij geeft dan aan waarom er een medische noodzaak is voor een specifiek medicijn. Een arts schrijft een middel op basis van medische noodzaak voor als het voor de patiënt onverantwoord is om een medicijn van een andere fabrikant te gebruiken. De patiënt is bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde hulpstoffen in het medicijn. De zorgverzekeraar moet medicijnen die vanwege medische noodzaak zijn voorgeschreven vergoeden.

Voordelen en nadelen beleid

Het doel van het voorkeursbeleid is te besparen op de zorgkosten. Ook tekorten van een bepaald merk kunnen een rol spelen.

Het nadeel is dat je moet wisselen van merk. Soms eens per jaar, maar kan ook vaker voorkomen. De zorgverzekeraar heeft dan nieuwe afspraken gemaakt met de medicijnproducenten. Dit kan vervelend zijn voor bijvoorbeeld patiiënten die gevoelig zijn voor de veranderde werking bij het overstappen op een ander medicijn.

Hoeveel vergoedt mijn zorgverzekeraar?

Wil je precies weten hoeveel je vergoed krijgt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar is verplicht om je duidelijk en helder te informeren over de vergoeding van je medicijnen. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek