icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beperk je dataverbruik met Windows

Je wilt minder dataverkeer op je Windows telefoon? De Consumentenbond geeft tips om het dataverbruik te beperken. Dit zijn de belangrijkste instellingen. De exacte locatie van bepaalde instellingen verschilt per toestel.
Celine Burgering
Celine Burgering

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  9 januari 2018


 1. Schakel mobiele data alleen in wanneer je het nodig hebt.
  Ga naar Instellingen > mobiel netwerk & simkaart > Kies dataverbinding ‘ingeschakeld’ om mobiele in te schakelen en kies ‘uitgeschakeld’ om mobiele data uit te schakelen.
   
 2. Gebruik wifi of een wifi-hotspot waar mogelijk.
  Maak thuis, op het werk of op school gebruik van wifi. Onderweg gebruik je mobiel internet. Je telefoon schakelt vanzelf over op wifi zodra er een toegankelijk netwerk in de buurt is. Let wel op dat je inderdaad overal bereik hebt via wifi.
   
 3. Beperk achtergrondtaken.
  • Windows Phone 8.1: ga naar Instellingen > systeem > batterijbesparing > verbruik > apps weergeven die op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd (linkje bovenaan) > apps weergeven die op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd > schakel voor elke app apart uit: Deze app mag op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs wanneer ‘Batterijbesparing’ is ingeschakeld.
  • Windows Phone 8: ga naar Instellingen > toepassingen > achtergrondtaken. Hier kun je per app het gebruik van de dataverbinding op de achtergrond toestaan of blokkeren.
    
 4. Houd je dataverbruik in de gaten.
  Windows heeft een ingebouwde datateller-app. Veeg naar links en kies ‘Data-inzicht’ > Instellingen > Achtergrondgegevens beperken > Schakel deze optie in. Stel hier eventueel een limiet in voor het datagebruik. Er zijn ook losse datateller-apps te vinden in de Windows Store.
   
 5. Vermijd data-slurpers via mobiel internet. 
  Streaming diensten voor video en audio zijn grootverbruikers. Die kun je beter vermijden als je een beperkte databundel hebt. Gebruik streamingdiensten alleen als je op een wifinetwerk zit.
   
 6. Bezoek mobiele websites.
  Kies bij mobiel internetten voor de mobiele versie van websites als dat mogelijk is. Het adres begint dan vaak met m., mob. of mobiel. Deze sites zijn ingericht op bezoeken via mobiele telefoons en kosten minder data dan de normale sites. Bijkomend voordeel: ze laden sneller dan de normale versie van de website.
   
 7. Gebruik mobiel internet niet voordat je abonnement is ingegaan.
  Hiervoor rekent je provider buitenbundeltarieven. De kosten zijn relatief hoog en komen bovenop je vaste maandbedrag.
   
 8. Gebruik adblocker-apps.
  Adblocker-apps blokkeren advertenties in de browser. Dit levert 30% tot 40% databesparing op bij het browsen.

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Lees meer:

Test mobiele abonnementen