icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Quad Play: internet, tv, vaste telefonie en mobiel abonnement

Triple Play kennen de meeste mensen wel: een pakket met daarin internet, tv en vaste telefonie. Maar quad play met daarin een mobiel abonnement wint aan terrein. Dat komt mede doordat mobiele providers vast internet zijn gaan aanbieden, en andersom. Wat zijn de mogelijkheden?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  28 november 2017

quad play

Wat is quad play?

Een groot deel van de mensen neemt internet, tv en vaste telefonie af bij dezelfde provider, in plaats van losse abonnementen bij verschillende providers. Een mobiel telefoonabonnement wordt nu nog in de meeste gevallen afgenomen bij een andere, ‘mobiele’ provider. Maar de markt van vaste providers smelt steeds meer samen met die van de mobiele providers.

Je provider die je vaste internetverbinding verzorgt, kan tegenwoordig ook je mobiele verbinding verzorgen, en andersom. Quad play wil in dit geval zeggen dat een provider een pakket heeft samengesteld met daarin vast internet, televisie, vaste telefonie en een mobiel abonnement. Het gaat momenteel eigenlijk nog wel om 2 losse contracten. In de meeste gevallen biedt quad play een aantal voordelen ten opzichte van losse abonnementen bij verschillende providers.

Voordelen:

 • Je hebt te maken met een enkel bedrijf, dat kan makkelijker zijn in de communicatie
 • Je krijgt in de meeste gevallen voordelen en kortingen, zoals korting op je factuur of de keuze uit gratis tv-zenders en dubbele databundels voor je smartphone

Maar er zijn ook nadelen.

Nadelen:

 • Je bent meer gebonden aan een enkele provider. Stap je wel zo makkelijk over?
 • Een los abonnement bij een andere provider kan duurder zijn, maar is wellicht kwalitatief beter of past beter bij jouw gebruik

Wat bieden de providers aan?

We hebben op een rij gezet welk aanbod de verschillende providers op dit moment hebben.

KPN

Bij KPN heet het quad play-pakket KPN Compleet. Heb je vast internet, tv, vaste telefonie en een mobiel abonnement, dan kun je je aanmelden voor KPN Compleet. Je krijgt dan de volgende voordelen:

 • €5 korting op je mobiele abonnement
 • Een verdubbeling van je databundel binnen de EU
 • Een gratis zenderpakket. Kies daarbij uit FOX Sports Eredivisie, Plus- of het Kids Pakket
 • Gratis onderling bellen met de vaste telefoon naar andere KPN-nummers
 • Onderling MB's delen

Heb je geen vaste telefonie, dan kun je ook profiteren van de voordelen, alleen vervalt dan logischerwijs het gratis onderling bellen.

Meer informatie over KPN Compleet (website KPN).

Telfort

Bij Telfort kun je al profiteren van voordeel als je alleen internet afneemt. Neem je er een mobiel abonnement bij dan kom je in aanmerking voor CombiVoordeel, zoals het bij Telfort heet. Met Telfort Internet thuis (internet en tv) kom je uiteraard ook in aanmerking. Heb je internet, tv en een mobiel abonnement, dus zonder vaste telefonie, dan krijg je de keuze uit de volgende voordelen:

 • Een verdubbeling van je MB’s en minuten in je mobiele abonnement
 • €5 korting op je Thuis factuur
 • Gratis FOX Sports Eredivisie
 • Een gratis 'Opnemen pakket'

Neem je alleen internet af en geen tv, dan kun je alleen kiezen uit de bovenste 2 voordelen.

Bij Telfort kun je dus maar profiteren van één van de voordelen waar je ze bij KPN allemaal krijgt.

Meer informatie over Telfort Combivoordeel (website Telfort).

XS4ALL

Als je naast internet van XS4ALL een mobiel abonnement bij KPN op hetzelfde adres hebt, zijn de volgende extra's van toepassing:

 • €5 korting op je mobiele abonnement
 • Een verdubbeling van je databundel van KPN Mobiel
 • Een gratis zenderpakket. Kies daarbij uit FOX Sports Eredivisie of Pluspakket
 • Gratis onderling bellen met de vaste telefoon naar andere XS4ALL en KPN-mobiel-nummers
 • onderling MB's delen 

Meer informatie over XS4ALL Compleet (website XS4ALL).

VodafoneZiggo

Ziggo en Vodafone zijn gefuseerd. Het bedrijf dat hieruit is ontstaan gaat verder onder de naam VodafoneZiggo, maar beide merknamen blijven wel gewoon bestaan. Het houdt in dat de mobiele afdeling van Vodafone gecombineerd wordt met de vaste diensten (internet, tv en bellen) van Ziggo. Ze zijn door de fusie in één klap het grootste telecombedrijf in de markt geworden. Als Consumentenbond houden we dit in de gaten, omdat we vinden dat er op den duur te weinig concurrentie overblijft.

Je krijgt een aantal gratis extra's als je een abonnement bij beide bedrijven hebt. Met internet en digitale TV bij Ziggo samen met een Vodafone Scherp, Start, Smart, Red of Black abonnement krijg je de volgende voordelen:

 • De databundel van je mobiele abonnement wordt verdubbeld
 • €5 korting op je mobiele, Vodafone,  abonnement
 • Een gratis tv-pakket. Kies daarbij uit Ziggo Movies & Series L, Ziggo Sport Totaal of Ziggo Kids
 • Een gratis 'Veilig online' pakket

Beide abonnementen moeten wel op hetzelfde adres staan om deze extra's te ontvangen.

Meer informatie over extra's bij Vodafone en Ziggo (website Ziggo).

T-Mobile

T-Mobile heeft in februari 2017 het vaste internet en tv (en vaste telefonie) van Vodafone gekocht. T-Mobile biedt sindsdien zowel mobiele als vaste diensten aan op de website. Door de overname van Vodafone Thuis hebben ze de kans met beide handen aangepakt en bieden ook zij sinds 5 oktober 2017 Quad Play aan. Je hebt daarbij dus T-Mobile Mobiel + Thuis Voordeel met de volgende voordelen:

 • €2,50 korting op T-Mobile Thuis
 • De keuze tussen gratis FOX Sports Eredivisie óf FOX Sports Compleet van €12,50 voor €5

Ook hierbij geldt dat beide abonnementen op hetzelfde adres moeten staan om de kortingen te ontvangen. 

Meer informatie over T-Mobile Alles-in-1 met T-Mobile mobiel (website T-Mobile).

Vodafone

Vodafone is gestopt met het aanbieden van de vaste diensten op hun website. T-Mobile heeft zoals hierboven genoemd de vaste diensten van Vodafone overgenomen. Klanten van Vodafone Thuis zijn overgezet naar T-mobile en hebben nu hetzelfde abonnement onder de naam T-Mobile Thuis.

Tele2

Tele2 biedt op zijn website niet expliciet quad play pakketten aan. Ze hadden in het begin van 2016 een korting voor klanten met een ‘vast’ abonnement en een mobiel abonnement, maar die is inmiddels afgelopen. Op het moment biedt Tele2 geen quad play pakketten aan.

Lees ook:

Test mobiele abonnementen