icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Robin Mobile

Eerste indruk | Met een knipoog naar Robin Hood bindt deze provider de strijd aan met kleine lettertjes en adders onder het gras. Met de abonnementen van Robin Mobile kun je onbeperkt bellen, sms'en en internetten voor een vast bedrag per maand.
Celine Burgering
Celine Burgering

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  25 februari 2014


Merk Robin Mobile

Richtprijs € €30 tot €50 per maand


Robin+Mobile

Robin Mobile: review

Echt onbeperkt? Bellen en sms-en wel, internet niet.

Bellen en sms'en is nog steeds onbeperkt. Maar voor internet heeft Robin sinds november 2013 een Fair Use Policy ingevoerd. Zo'n FUP wordt meestal in het leven geroepen om misbruik tegen te gaan. Robin zal dus te maken hebben gehad met nogal extreme gebruikers.

Echt onbeperkt internetten met behoud van de snelheid kan alleen nog met het goedkoopste abonnement. Ga je een stapje hoger, dan ligt de grens bij 4000 MB, daarna gaat de snelheid omlaag. Waar je eerst prima filmpjes kon kijken en online muziek luisteren, zit je nu wat langer te wachten op je e-mailbijlages en het laden van je Facebook-app. Een aardige beperking dus.

Bij het duurste abonnement moet je erg je best doen om de grenzen van 8000 en 12000 MB te bereiken. Tenzij je gebruik maakt van het zogenaamde tethering, dat is namelijk gewoon toegestaan. Dus gebruik je je telefoon als hotspot voor bijvoorbeeld je tablet, dan kun je tegen de grenzen aanlopen. De snelheid gaat dan van 8200 naar 2000 Kbps. Met het doorsnee internetgebruik merk je daar niet veel van. Het downloaden van bijvoorbeeld grote apps (50 MB) gaat dan wat langzamer.

Geen buitenbundeltarieven, dus geen extra kosten

De snelheden die providers beloven zijn wel theoretische of maximale snelheden. Het is dus maar de vraag wat je in werkelijkheid aan snelheid haalt. Maar als een provider het echt nodig vindt om grenzen te stellen aan het internetgebruik, dan is dit wel de manier om het te doen. Geen buitenbundeltarieven, dus geen extra kosten. Je hebt hoogstens het ongemak dat je het de rest van de maand genoegen moet nemen met een lagere snelheid.

Hoogste score!

De abonnementen van Robin Mobile scoren het hoogst in onze test: van 9 tot 9,2. De reden is simpel. Omdat bellen en sms'en onbeperkt is en bij internet alleen de snelheid omlaag gaat, heb je niet te maken met afronding op hele minuten, hoge buitenbundeltarieven en beperkte houdbaarheid van tegoeden. Bij andere abonnementen jagen die voorwaarden je op extra kosten, bij Robin Mobile heb je daar geen last van. Geen kleine lettertjes dus: je weet precies wat je koopt.

Prijs 

De abonnementen van Robin Mobile zijn niet direct duurder of goedkoper dan die van de concurrent. De 'alles onbeperkt' abonnementen vind je nergens anders, maar het Stel Samen-abonnement van T-Mobile komt aardig in de buurt met onbeperkt bellen en sms'en en 5000 MB. Dat kost €38 vergeleken met €40 bij Robin. Maar het zouden geen mobiele abonnementen zijn als ze een op een vergelijkbaar waren. Bij T-Mobile heb je dan een 2-jarig contract en buiten de internetbundel gaat de snelheid omlaag naar 64 Kbps, alleen geschikt om tekstberichtjes mee te versturen.

Geen kleinere bundel mogelijk

De vraag is wel of alles per se onbeperkt moet zijn. Als je veel internet, bel je dan nog wel zoveel? En sms'en doe je waarschijnlijk veel minder sinds WhatsApp. Heb je niet zoveel minuten en sms'jes meer nodig, dan kun je bij Robin Mobile niet kiezen voor een kleinere en dus goedkopere bundel. Zoals bij Hi: 100 minuten, onbeperkt sms en 4000 MB voor €31 in plaats van €40 bij Robin.

Flexibel abonnement  

Het voordeel van een Robin Mobile abonnement is dat je per maand kunt opzeggen. Ben je niet tevreden, dan is er geen 1- of 2-jarig contract dat je eerst moet uitzitten. Je kunt elk moment overstappen naar een andere provider, met een opzegtermijn van 5 dagen. Bovendien kun je eenvoudig wisselen van abonnement. Robin belooft dat met een telefoontje of mailtje je internetsnelheid wordt aangepast.

Buitenland: extra kosten 

Voor het gebruik in het buitenland heb je wel extra kosten: je moet hiervoor speciaal tegoed kopen. Via sms kun je tegoed kopen van €14,95, online of via de app kun je kiezen voor €9,95 of €49,95. Je kunt dan bellen en sms'en tegen de buitenlandtarieven. En ook hier geen kleine lettertjes: op is op en je kunt alleen verder als je tegoed bijkoopt. Maak je het juist niet op? Dan is het tegoed onbeperkt houdbaar.

Mobiel internet is in het buitenland nog niet mogelijk, maar dat moet in de loop van 2014 veranderen.  

Tip:

Wat is Robin Mobile?

Robin Mobile is de eerste aanbieder waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunt bellen, sms’en en internetten binnen Nederland. In november 2013 zijn 2 nieuwe abonnementen geïntroduceerd. Het enige waarop de abonnementen zich van elkaar onderscheiden is de internetsnelheid. Sinds de invoering van de nieuwe abonnementen geldt er fair use policy (FUP): na een bepaald aantal MB's wordt de snelheid teruggeschroefd.

Met een Robin Mobile abonnement ga je geen één- of tweejarig contract aan. Je kunt elke maand opzeggen. De provider maakt gebruik van het netwerk van KPN.

Er zijn 3 varianten van het abonnement:

Abonnement Maandtarief maximale (theoretische)snelheid internet (Kbps) FUP
Gewoon snel internet €29,95 800 -
Heel snel internet €39,95 2000 na 4000 MB gaat de snelheid naar 800 Kbps
Super snel internet €49,95 8200 na 8000 MB gaat de snelheid naar 2000 Kbps en na 12000 MB naar 800 Kbps

Het 'gewone' abonnement is geschikt voor het basisgebruik van internet, zoals e-mailen, WhatsAppen en social media gebruiken. Met het 'heel snelle' abonnement kun je ook filmpjes kijken en online muziek luisteren. Met 'super snel' internet kun je ook snel grote bestanden downloaden.

Voor verbruik in het buitenland moet je extra tegoed kopen voor €14,95. Dit is te koop via de website van Robin Mobile, de app of via sms. Dit tegoed is onbeperkt geldig. Het maximum aan extra tegoed dat open kan staan is €150.

Lees de review van Robin Mobile.

Tip:

Test mobiele abonnementen