icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je monitor

Het is belangrijk dat je de monitor op de juiste plek zet. Staat hij goed, maar heb je geen of slecht beeld? Met onze tips helpen we je met enkele veelvoorkomende opstartproblemen. En we geven tips voor wat je nog meer kunt doen met je monitor.

1

Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is belangrijk om fysieke klachten te voorkomen. Het goed plaatsen van de monitor zorgt voor een optimale zithouding.

  • Zet het beeldscherm op de juiste afstand: ongeveer 50 cm naar achteren op het bureau.
  • Stel het beelscherm in op de juiste hoogte: zorg dat de bovenrand van het scherm ongeveer op ooghoogte zit.

Heb je een monitor die je niet (goed) kunt verstellen? Probeer dan een monitorarm. De meeste monitoren hebben een 100 mm Vesa beugelbevestiging waar je eenvoudig een arm aan bevestigt. De andere kant bevestig je aan de muur of je bureau.

Je koopt een monitorarm al voor een paar tientjes bij een elektronicawinkel. De betere modellen met uitgebreidere verstelmogelijkheden kosten al gauw meer dan €100. Check altijd bij de specificaties of de arm het gewicht van je scherm(en) ondersteunt.

Bekijk ook: 
De beste verstelbare monitoren (alleen voor leden)
Zo maak je je werkplek ergonomisch

Ergonomische werkplek

2

Je monitor instellen

Flikkerend beeld

Kijk of de beeldfrequentie wel op minimaal 60 hz staat, bij de beeldscherminstellingen van je pc (bij Windows: start > instellingen > systeem > beeldscherm).

Slechte verbinding

Gebruik de kabel die bij de monitor zit. Zorg ervoor dat de connector er aan beide kanten goed in zit. Vooral DisplayPort is gevoelig voor een instabiele connectie. Check ook of de voedingskabel er goed in zit.

Onscherp beeld

Controleer of je monitor op de juiste resolutie staat ingesteld. Dat doe je via de beeldinstellingen van je pc (bij Windows: start > instellingen > systeem > beeldscherm). Kies de 'native' of 'standaard' resolutie.

Te groot/te klein beeld

Hebben tekst en schermiconen niet de gewenste grootte? Pas bij de beeldscherminstellingen de 'schaal en lay-out' iets aan. De aanbevolen weergave grootte is meestal de beste keuze.

Meer instellingen

Kijk in het on screen display (OSD) van de monitor als je ondanks alles nog niet tevreden bent. Je kunt daar meestal een andere kleurinstelling kiezen en het contrast en de helderheid aanpassen.

Check op updates

Loop je tegen problemen aan? Start je pc opnieuw op en check of er updates beschikbaar zijn. Zo niet, kijk dan op website van de fabrikant of er specifieke drivers zijn voor je monitor.

3

Randapparatuur aansluiten op een usb-hub

Heb je een monitor met een usb-hub? Dan kun je daar je randapparatuur op aansluiten. Zoals je muis, internetkabel en toetsenbord. Een usb-hub is handig als je laptop maar weinig poorten heeft. Je hebt dan maar 1 usb-kabel nodig en dan alleen nog een videokabel (HDMI/DisplayPort).

Ook hebben sommige monitoren een kabelgoot om de kabels netjes uit het zicht weg te werken.

Bekijk en vergelijk:
Monitoren met een USB-hub
 

Randapparatuur aansluiten op usb hub

4

Je laptop opladen met USB Power Delivery

Met monitoren met USB Power Delivery (usb-pd) kun je ook je laptop opladen. Dit werkt alleen bij relatief moderne laptops die je via een usb-C-aansluiting oplaadt.

Let op hoeveel watt de monitor kan leveren en hoeveel je laptop nodig heeft. Is dat te weinig, dan loopt je laptop alsnog langzaam leeg of laadt hij niet op. Op de laptopadapter staat hoeveel watt je nodig hebt. Voor een doorsnee 14-inch laptop heb je meestal 60-65W nodig.

Bekijk en vergelijk:
Monitoren met oplaadmogelijkheid voor laptops

5

Een tweede scherm aansluiten

  • Check of een tweede scherm op je bureau past, zonder afbreuk te doen aan je ergonomische werkplek.
  • Zorg voor voldoende beeldaansluitingen. Zijn die er niet, dan moet je extra geld uitgeven aan een adapter of docking station. Met de Apple MacBook Air & Pro met M1-/M2-chip heb je bijvoorbeeld een prijzige dock met DisplayLink nodig vanaf €100.
  • Kijk of je pc of laptop 2 monitoren ondersteunt. Dat is geen probleem voor de meeste moderne laptops, maar misschien wel bij laptops van 5 jaar of ouder.
  • Zorg ervoor dat de instellingen voor kleur, contrast en helderheid zoveel mogelijk overeen komen, via het on screen display (OSD) op de monitor.

Kooptip tweede scherm

Kies voor je tweede monitor hetzelfde model als je eerste monitor. Dat werkt het prettigst. Lukt dat niet? Zorg dan dat de belangrijkste specificaties zoveel mogelijk hetzelfde zijn: resolutie, verversingssnelheid, schermtechniek en verstelbaarheid.

Een tweede scherm aansluiten

6

Je monitor schoonmaken

Je monitor kun je het best schoonmaken met een licht vochtig microvezeldoekje. Dit verwijdert de meeste onzuiverheden zoals stof en vingerafdrukken.

Je kunt in de winkel een hoop speciale schoonmaakmiddelen vinden, maar die voegen nauwelijks wat toe.

Gebruik nooit zomaar een schoonmaakmiddel, want dat kan je scherm beschadigen. Ook papieren doekjes kun je beter niet gebruiken. Daarmee kun je kleine krasjes veroorzaken.

Je monitor schoonmaken

7

Je monitor afdanken of repareren

Wat doe je als je monitor overbodig is geworden of stuk gaat buiten de garantieperiode? Repareren is meestal milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Het hangt er wel van af wat er stuk is. Nieuwe onderdelen zijn niet altijd goed vindbaar. Voeding of behuizing lukt meestal wel, maar interne onderdelen vaak helaas niet. Bovendien zijn die reparaties meestal ook ingewikkelder.

Repair Café

Hulp bij repareren kun je krijgen in een van de vele gratis toegankelijke Repair Café's . Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig evenals gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren.

Afdanken

Monitoren bevatten schadelijke stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen. Door je monitor op de juiste manier af te danken kan hij verwerkt worden en kunnen de grondstoffen worden teruggewonnen.

  • Lever een defecte monitor in bij de winkel waar je een nieuwe hebt gekocht. Of lever hem in bij de milieustraat binnen de gemeente.

Gaat je monitor stuk binnnen de garantieperiode? Lees je waar je op moet letten.

Je monitor afdanken of repareren

Test monitoren