icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je monitor

Voor de beste gebruikservaring is het belangrijk dat je de monitor op de juiste plek zet. Staat hij eenmaal goed, maar heb je geen of slecht beeld? Met onze tips helpen we je met enkele veelvoorkomende opstartproblemen. En we geven suggesties voor wat je nog meer kunt doen met je monitor.

1

Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is belangrijk om fysieke klachten te voorkomen. Het goed plaatsen van de monitor zorgt voor een optimale zithouding.

Een goede zithouding

 • Zet het beeldscherm op de juiste afstand: ongeveer 50 cm naar achteren op het bureau.
 • Stel het beelscherm in op de juiste hoogte: zorg dat de bovenrand van het scherm ongeveer op ooghoogte zit.

Monitorarm

Heb je een monitor die je niet (goed) kunt verstellen? Dan kun je hem met een monitorarm toch goed plaatsen. Het levert bovendien extra vrije ruimte op je bureau op.

De meeste monitoren hebben een 100 mm Vesa beugelbevestiging waar je eenvoudig een arm aan bevestigt. De andere kant van de arm bevestig je aan de muur of je bureau.

Check altijd bij de specificaties of de arm het gewicht van je scherm(en) ondersteunt. Je koopt een monitorarm al voor een paar tientjes bij de grote elektronicawinkels. Modellen met hoogwaardige materialen en uitgebreidere verstelmogelijkheiden kosten al gauw meer dan €100.

Ergonomische werkplek

2

Je monitor instellen

Flikkerend beeld

Kijk of de beeldfrequentie wel op minimaal 60 hz staat, bij de beeldscherminstellingen van je pc (bij Windows: start > instellingen > systeem > beeldscherm).

Slechte verbinding

Gebruik de kabel die bij de monitor zit. Zorg ervoor dat de connector er aan beide kanten goed in zit. Vooral DisplayPort is gevoelig voor een instabiele connectie. Check ook of de voedingskabel er goed in zit.

Onscherp beeld

Controleer of je monitor op de juiste resolutie staat ingesteld. Dat doe je via de beeldinstellingen van je pc (bij Windows: start > instellingen > systeem > beeldscherm). Kies de 'native' of 'standaard' resolutie.

Te groot/te klein beeld

Hebben tekst en schermiconen niet de gewenste grootte? Pas bij de beeldscherminstellingen de 'schaal en lay-out' iets aan. De aanbevolen weergave grootte is meestal de beste keuze.

Meer instellingen

Kijk in het on screen display (OSD) van de monitor als je ondanks alles nog niet tevreden bent. Je kunt daar meestal een andere kleurinstelling kiezen en het contrast en de helderheid aanpassen.

Check op updates

Loop je tegen problemen aan? Start je pc opnieuw op en check of er updates beschikbaar zijn. Zo niet, kijk dan op website van de fabrikant of er specifieke drivers zijn voor je monitor.

3

Randapparatuur aansluiten op een usb-hub

Heb je een monitor gekocht met een usb-hub? Dan kun je daar je randapparatuur op aansluiten. Handig als je laptop maar weinig poorten heeft. Je hebt dan maar 1 usb-kabel nodig en dan alleen nog een videokabel (HDMI/DisplayPort). Ook hebben sommige monitoren een kabelgoot om de kabels netjes uit het zicht weg te werken.

Denk bij randapparatuur aan je muis en toetsenbord of bijvoorbeeld een internetkabel.

Randapparatuur aansluiten op usb hub

4

Je laptop opladen met USB Power Delivery

Er zijn ook monitoren met USB Power Delivery (usb-pd). Daarmee kun je ook je laptop opladen. Dat werkt wel alleen bij relatief moderne laptops die je via een usb-C-aansluiting oplaadt.

Let ook op hoeveel watt de monitor kan leveren en hoeveel je laptop nodig heeft. Is dat te weinig, dan loopt je laptop alsnog langzaam leeg of laadt hij sowieso niet op. Op de laptopadapter staat hoeveel watt je nodig hebt. Voor een doorsnee 14-inch laptop heb je meestal 60-65W nodig.

5

Een tweede scherm aansluiten

Heb je een 24 of 27 inch monitor en nog steeds gebrek aan werkruimte? Met een tweede monitor verdubbel je in 1 klap je schermoppervlak. Waar moet je op letten?

 • Zorg ervoor dat je tweede scherm op je bureau past, zonder afbreuk te doen aan je ergonomische werkplek.
 • Let op dat je pc of laptop 2 monitoren ondersteunt. Dat is geen probleem voor de meeste moderne laptops, maar mogelijk wel bij laptops van 5 jaar of ouder.
 • Zorg ook voor voldoende beeldaansluitingen. Zijn die er niet, dan moet je extra geld uitgeven aan een adapter of docking station. Met de Apple MacBook Air & Pro met M1-/M2-chip heb je bijvoorbeeld een prijzige dock met DisplayLink nodig vanaf €100.
 • Wil je optimaal gemak bij het gebruik en de installatie van je tweede monitor? Kies dan hetzelfde model als je eerste monitor. Lukt dat niet? Zorg er dan zoveel mogelijk voor dat de belangrijkste specificaties hetzelfde zijn: resolutie, verversingssnelheid, schermtechniek en de verstelbaarheid.
 • Zorg ervoor dat de instellingen voor kleur, contrast en helderheid zoveel mogelijk overeen komen, via het on screen display (OSD) op de monitor.
Een tweede scherm aansluiten

6

Je monitor schoonmaken

Je kunt het beste je monitor schoonmaken met een licht vochtig microvezeldoekje. Dit verwijdert verreweg de meeste onzuiverheden zoals stof en vingerafdrukken.

Je kunt in de winkel een hoop speciale schoonmaakmiddelen vinden, maar die voegen in onze ervaring nauwelijks wat toe.

Gebruik nooit zomaar zeep want dat kan je scherm beschadigen. Ook papieren doekjes kun je beter niet gebruiken. Daarmee kun je kleine krasjes veroorzaken.

Je monitor schoonmaken

7

Je monitor afdanken of repareren

Wat doe je als je monitor overbodig is geworden of stuk gaat buiten de garantieperiode? Repareren is meestal milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Het hangt er wel van af wat er stuk is. Nieuwe onderdelen zijn namelijk niet altijd goed vindbaar. Een voeding of behuizing is lukt meestal nog wel maar interne onderdelen vaak helaas niet. Bovendien zijn die reparaties meestal ook ingewikkelder.

Repair Café

Hulp bij repareren kun je krijgen in een van de vele gratis toegankelijke Repair Café's . Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig evenals gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren.

Afdanken

Monitoren bevatten schadelijke stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen. Door hem op de juiste manier af te danken kan hij verwerkt worden en kunnen de grondstoffen worden teruggewonnen.

 • Lever je defecte monitor bij de winkel waar je een nieuwe hebt gekocht. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
 • Of lever hem in bij de milieustraat binnen de gemeente.

Gaat je monitor stuk binnnen de garantieperiode? Lees je waar je op moet letten.

Je monitor afdanken of repareren

8

Tevreden over je monitor?

Help anderen met een review over jouw monitor.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

 • Ga naar het reviewformulier van monitoren.
 • Selecteer het merk en type van de monitor waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
Monitor review

Test monitoren

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun monitor? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum