icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Muurverf

Wij testen regelmatig muurverf. En dat doen we onafhankelijk, dus zonder invloed van bedrijven. Zo weet jij of een muurverf wel écht goed dekt.

Kies de beste muurverf voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... muurverven getest

Resultaten worden opgehaald...

Muurverf kopen: waar let je op?

Bijna iedereen schildert weleens een muurtje. En veel mensen weten ook dat de ene witte muurverf de andere niet is. Wij vertellen waar je op moet letten als je witte muurverf koopt.

Bart Lucassen_S
Bart Lucassen Expert Woning & Huishouden
  1. 1

    '1x dekkend' zegt niet alles

    Op veel muurverf staat dat je maar 1 laag hoeft aan te brengen. Soms zit het al in de naam: 'Monodek', of '1x dekkend'.

    Staar je daar niet blind op. Als je een bestaande muur wilt opfrissen, kan dat soms met 1 laag. Maar wil je een zwarte muur wit verven, dan moet je zelfs met de allerbeste verf meerdere lagen aanbrengen. Hoeveel lagen nodig zijn, hangt ook af van de staat van de ondergrond en de voorbehandeling. Geen enkele verf dekt in elke situatie in 1 keer.

    Maar dat wil niet zeggen dat elke verf even goed dekt. In onze test zien we muurverven die een zwarte streep op een witte muur in 1 laag voor meer dan 95% onzichtbaar maken. En we zien ook verven die na 2 lagen minder dan 87% dekken. Dat is een heel verschil.

    Bekijk muurverven die goed scoren op dekkend vermogen

    dekking_1200x800px
    Inklappen
  2. 2

    Koop niet te veel

    Verf kun je niet oneindig bewaren. Zeker niet als een emmer open is geweest. Probeer daarom zo min mogelijk verf over te houden. Want oude verf is chemisch afval.

    Maar het is lastig in te schatten hoeveel je nodig hebt als je niet weet of je 1, 2 of zelfs 3 lagen moet verven. En het blijkt dat je ook het rendement (het aantal m² per liter) op een verfblik niet altijd kunt vertrouwen.

    Verreweg de meeste muurverf houdt het simpel: met 1 liter doe je 10 m². Uit onze praktijktests blijkt dat dat conservatief is: wij komen uit op gemiddeld zo'n 12 m² per liter. Maar 10 m² per liter is een goede leidraad en rekent makkelijk.

    Opvallend is dat bij sommige, goedkopere, muurverf het geclaimde rendement veel lager ligt. Tot 6 m² per liter. Zo'n laag rendement haalden wij nooit en in een enkel geval verfden we dubbel zo veel. Zetten fabrikanten opzettelijk een laag rendement op de verpakking, zodat je meer verf koopt?

    Ons advies. Ga voor elke klus uit van 2 lagen en zo'n 10 m² per liter. En koop vooral niet te veel verf.

    koop-niet-teveel_1200x800px
    Inklappen
  3. 3

    Voorstrijken: vaak de moeite waard

    In veel gevallen moet je voordat je gaat verven een muur voorbehandelen. Dat doe je met voorstrijk (primer). Als je bijvoorbeeld gipsplaten of stucwerk verft, is voorstrijken echt noodzakelijk. Dat zijn zogenaamde 'zuigende ondergronden' die het water in de verf opzuigen. Daardoor is het eindresultaat slechter. 

    Je kunt controleren of een muur 'zuigend' is door er met een natte spons overheen te gaan. Trekt het water in de muur, dan kun je hem het beste voorbehandelen.

    Voorstrijk kan ook helpen om een muur te 'fixeren'. Dat wil zeggen dat je de ondergrond 'vast' zet. Als de ondergrond een beetje loslaat, of 'poedert', kan voorstrijk dat verminderen. Hierdoor gaat het verven makkelijker en krijg je een beter eindresultaat. Tot slot zijn er primers die zorgen dat lastige vlekken, zoals nicotinevlekken, beter overschilderbaar worden.

    Voorstrijk is makkelijk aan te brengen, relatief goedkoop en zorgt in veel gevallen voor een beter eindresultaat, een makkelijkere verfklus en lager verfverbruik. Altijd het overwegen waard dus. Lees (voor het kopen) wel goed de instructies. 

    schilder-profesioneel_1200x800px
    Inklappen
  4. 4

    Waar kun je nog meer uit kiezen?

    Professioneel of voor de consument?

    Vaak wordt gezegd dat verf voor consumenten minder schadelijke stoffen bevat dan die voor professioneel gebruik. Uit onze test blijkt dat verschil niet zo duidelijk. Door online verkoop vervaagt deze grens. Wij vinden dan ook dat consumenten niet per se hoeven te kiezen voor consumentenverf.

    Schoonmaken

    Je ziet steeds vaker verf die wordt geadverteerd als beter schoon te maken. Vaak staat er dan 'clean' in de naam. Die claim is geen onzin: De vlekbestendigheid en schrobvastheid van dat soort verven is hoger, zo blijkt uit onze test. Maar deze verf is ook duurder. En bij niet alle verf die goed schoon te maken is, staat dat in de naam.
    Bekijk muurverf die goed scoort op reinigbaarheid.

    Milieu en duurzaamheid

    Verf is slecht voor het milieu. Toch vind je verf die claimt duurzaam(er) te zijn. Er is voor verf het relatief strenge EU-ecolabel. Dat stelt veel eisen aan onder meer het gehalte schadelijke stoffen. Ook kun je kiezen voor 'biobased', waarbij ingrediënten van biologische oorsprong gebruikt zijn.

    Vochtige ruimtes

    Voor vochtige ruimtes (de badkamer) is er speciale verf, die vocht doorlaat en schimmelwerend is.  

    verf-schoonmaken_1200x800px
    Inklappen

Nieuw & Interessant

  • dekking_1200x800px
    27 sep.

    Hoe wij muurverf testen

    We testen regelmatig muurverf op dekkend vermogen, hechting, schoonmaken en de uitstoot van schadelijke stoffen.