icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Navigatiesysteem aansluiten

Het bevestigen van een navigatiesysteem is vrij eenvoudig. Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met de positie van het scherm. Bedenk dan ook goed waar je het apparaat plaatst.

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:12 april 2018


Eenvoudig aansluiten

Een navigatiesysteem bevestigen is vrij eenvoudig. Losse navigatiesystemen beschikken over een geïntegreerd systeem waarmee je ze aan de voorruit kunt bevestigen. Energie wordt geleverd vanuit een meegeleverde voedingsadapter die je in het 12V-contact (de sigarettenaansteker) van de auto kunt plaatsen. De interne batterij wordt dan meteen opgeladen. Het apparaat werkt ook zonder oplader op de batterij, maar de werktijd is dan beperkt.

Op de voorruit

Houd bij het plaatsen van je navigatiesysteem rekening met de volgende punten:

  • Het apparaat is te bedienen vanuit een normale bestuurderspositie.
    Dat wil zeggen dat je het apparaat nog makkelijk kunt bedienen wanneer je met je rug tegen de rugleuning van de autostoel aanzit.
  • Het apparaat mag het zicht op de buitenwereld niet belemmeren.
    Plaats hem bijvoorbeeld niet vlak onder de achteruitkijkspiegel, omdat je dan een deel van de weg, en wat zich daarop bevind, niet kunt zien.
  • Plaats het apparaat zoveel mogelijk binnen het natuurlijke gezichtsveld tijdens het rijden.
    Wanneer je te ver omhoog, omlaag of opzij moeten kijken, kan dit mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid. Hoe langer je ogen van de weg zijn, hoe gevaarlijker dit wordt.

Tip: trek een denkbeeldige lijn van de bovenkant van de linkerruitenwisser – als die naar beneden is – naar de linkerkant van de voorruit. Als het navigatiessyteem onder deze lijn blijft, zal het zicht naar buiten niet gehinderd worden.

Antenne voor TMC verkeersinformatie

Maakt je navigatiesysteem gebruik van TMC (Traffic Message Channel) om verkeersinformatie te ontvangen? In dat geval heb je bij enkele modellen een losse ontvanger nodig om het data-signaal (RDS; Radio Data Systeem) op te pikken. Dit kan een dun draadje zijn dat je met zuignapjes op de voorruit bevestigt, maar het kan ook geïntegreerd zijn met bijvoorbeeld de voedingskabel of een raamhouder. Er zijn ook modellen waarbij de TMC-ontvanger al is ingebouwd en je geen los systeem ernaast nodig hebt.

Testresultaten navigatiesystemen

Welk autonavigatiesysteem komt als beste uit de test? Bekijk de testresultaten: vergelijk navigatiesystemen of kijk direct wat het beste navigatiesysteem uit de test is.

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen