icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Navigatiesysteem aansluiten

Het bevestigen van een navigatiesysteem is vrij eenvoudig. Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met de positie van het scherm. Bedenk dan ook goed waar je het apparaat plaatst.
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


Eenoudig aansluiten

Een navigatiesysteem bevestigen is vrij eenvoudig. Losse navigatiesystemen beschikken over een geïntegreerd systeem waarmee je ze aan de voorruit kunt bevestigen. Energie wordt geleverd vanuit een meegeleverde voedingsadapter die je in het 12V-contact (de sigarettenaansteker) van de auto kunt plaatsen. De interne batterij wordt dan meteen opgeladen. Het apparaat werkt ook zonder oplader op de batterij, maar de werktijd is dan natuurlijk beperkt.

Navigatiesysteem met verkeersinformatie aansluiten

Een navigatiesysteem aansluiten gaat iets anders als je gebruikmaakt van verkeersinformatie via TMC (Traffic Message Channel). In dat geval heb je bij enkele modellen een losse ontvanger nodig om het data-signaal (RDS; Radio Data Systeem) op te pikken. Dit kan een dun draadje zijn dat je met zuignapjes op de voorruit bevestigt, maar het kan ook geïntegreerd zijn met bijvoorbeeld de voedingskabel of een raamhouder. Er zijn ook modellen waarbij de TMC-ontvanger al is ingebouwd en je geen los systeem ernaast nodig hebt.

Testresultaten navigatiesystemen

Welk autonavigatiesysteem komt als beste uit de test? Bekijk de testresultaten: vergelijk navigatiesystemen of kijk direct wat het beste navigatiesysteem uit de test is.