icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Banken krijgen 22.000 proteststemmen overhandigd

Nieuws|

Gepubliceerd op:20 december 2004


De Consumentenbond vindt dat banken verantwoording moeten afleggen over hun prijzen en open moeten zijn over hun opbrengsten en kosten. Ook vindt de bond dat meer bankfilialen open moeten blijven. Deze aanbevelingen en ruim 22.000 proteststemmen, die de eisen van de bond ondersteunen, overhandigt de Consumentenbond maandagmiddag aan de banken.

De bond pleit voor wetgeving om de maatschappelijke functie van banken in stand te houden. Consumenten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan betalen voor hun bankzaken, terwijl de dienstverlening verschraalt. Tarieven voor bankpassen zijn enorm om gestegen en worden vanaf januari weer zo’n 16% duurder.

Onbegrip van consumenten
In anderhalve maand hebben 22.000 consumenten via de website en protestkaartjes in de Geldgids de actie van de Consumentenbond ondersteund. Consumenten vinden het onbegrijpelijk waarom ze ieder jaar meer gaan betalen voor hun bankzaken, terwijl:

  • het betalingsverkeer efficiënter is geworden
  • banken ieder jaar winst maken
  • steeds meer kantoren sluiten

De Consumentenbond roept daarom banken op voortaan uitleg te geven over de kosten en opbrengsten van betalingsverkeer. Banken zouden bijvoorbeeld een consumentenbijlage kunnen opnemen in hun jaarverslag en informatie verstrekken via hun website en telefonische klantenservice.

Oproep voor wetgeving
Betaaldiensten van banken zijn een primaire levensbehoefte voor consumenten. De Consumentenbond wil daarom dat meer bankkantoren open blijven. Consumenten moeten daar hun pasjes kunnen afhalen, contant geld kunnen opnemen, een spoedoverboeking kunnen doen, geld kunnen storten, geld wisselen en vreemde valuta kunnen ophalen. De bond heeft er geen vertrouwen in dat banken op eigen initiatief een acceptabel niveau van dienstverlening zullen bewerkstelligen. Daarom moet de Tweede Kamer gevraagd om wetgeving op dit vlak.