icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Eten van chocolade strafbaar?

Nieuws|

Gepubliceerd op:25 maart 2004


Als je weet dat er in de cacao-industrie slavernij voorkomt, hoe strafbaar ben je dan op het moment dat je een reep chocola eet? Voor verslaggever en chocoladeliefhebber Teun van de Keuken was deze vraag reden om een speurtocht in te zetten. Hij kwam tot een verregaande conclusie. Hij acht zich medeplichtig aan een strafbaar feit en heeft zich aangegeven bij de politie. Hij vraagt uw steun bij het voor de rechter krijgen van zijn zaak. In de Consumentengids van april, die vrijdag 26 maart 2004 verschijnt, staat een interview met Teun.

Teun las over de cacao-industrie, sprak met gevluchte slaven, journalisten en deskundigen. Zijn conclusie is dat vrijwel alle chocoladeproducten ‘besmet’ zijn. De bonen van ‘slavenplantages’ worden namelijk gemengd met de andere. De meeste chocoladefabrikanten weten dus niet of hun chocola met slavenarbeid is gemaakt.

Ook de Consumentenbond vindt dit een zeer slechte zaak! Steeds meer consumenten willen bij hun keuze in de winkel rekening houden met hoe een product is gemaakt. Onze overheid verwacht zelfs van consumenten dat ze hier rekening mee houden. Maar dan hebben consumenten wel informatie nodig over productieomstandigheden.

De bond heeft er bewondering voor dat Teun van de Keuken zich zo verantwoordelijk voelt voor zijn koopgedrag, dat hij zichzelf heeft aangeklaagd voor het kopen van chocola. Een uitspraak van de rechter in deze zaak kan duidelijk maken wat de verantwoordelijkheid van de consument is. Is hij medeplichtig aan een strafbaar feit?

Teun werkt er samen met zijn advocaat hard aan om de zaak rond te krijgen. Hij kan alle steun gebruiken om de officier van justitie ervan te overtuigen deze zaak voor de rechter te brengen. U kunt Teun helpen door deze elektronische bon **link verwijderd, actie afgelopen** in te vullen. 

De zaak van Teun komt ook aan de orde in het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde van de RVU, waarvoor Teun als verslaggever werkt. De nieuwe serie uitzendingen start op 13 april om 21.30 uur op Nederland 3.