icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verbijstering over "nee" tegen no cure no pay

Nieuws|

Gepubliceerd op:25 juni 2004


De Consumentenbond vindt het voorgenomen besluit van minister Donner om de proef met no cure no pay tegen te houden onbegrijpelijk. Jarenlang is er gediscussieerd met de orde van advocaten om met deze proef te starten. No cure no pay biedt de consument meer keuzemogelijkheden voor tariefafspraken in de advocatuur. De bond roept de Orde van Advocaten op protest aan te tekenen tegen het besluit en vraagt de Tweede Kamer de minister hierop aan te spreken.

Met de mogelijkheid van no cure no pay bij letselschadezaken zouden consumenten meer keuzemogelijkheden krijgen bij het maken van tariefafspraken met advocaten. Vanwege de hoge kosten voor rechtsbijstand zien veel consumenten nu af van het halen van hun recht. Bij no cure no pay draait de advocaat voor deze kosten op als de zaak verloren gaat.

De bond is van mening dat minister Donner het argument dat er belangenverstrengeling optreedt voor advocaten, misbruikt. Bovendien is het respectloos richting consumenten en advocaten, omdat over de proef vooraf heel goed is nagedacht. Dat de minister de proef wil tegenhouden past in zijn plannen om de drempel voor consumenten te verhogen om naar de rechter te gaan. De minister pleitte al eerder voor verhoging van het griffierecht, verhoging van de eigen bijdrage in het kader van de gefinancierde rechtshulp en voor mediation om te voorkomen dat mensen naar de rechter gaan.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat verreweg de meeste consumenten niet erg volhardend zijn met klachten, maar snel afhaken en niet naar de rechter gaan omdat dit een te kostbaar, ingewikkeld en te lang traject is. De bond wil dat de toegang tot het recht wordt verbeterd. De mogelijkheid van no cure no pay draagt daar mede toe bij.

De Consumentenbond zal met de Orde van Advocaten de onstane impasse rondom no cure no pay gaan bespreken en bovendien de Tweede Kamer oproepen de minister hierover terug te fluiten.