icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Cd-beveiligingen leveren ergernis op

Nieuws|

Gepubliceerd op:17 augustus 2004


Cd’s zijn al duur. De Consumentenbond vindt het dan ook onacceptabel dat bepaalde cd’s vanwege een kopieerbeveiliging niet op iedere cd-speler kunnen worden afgespeeld. Een kopieerbeveiliging mag geen beperkingen opleggen aan de afspeelmogelijkheden. Daarnaast moet een cd die niet gekopieerd kan worden, altijd goedkoper zijn dan een die dat wel kan. Consumenten betalen namelijk normaal wel voor deze kopieermogelijkheid.

Cd’s worden sinds enkele jaren met regelmaat voorzien van technische beveiligingen die het kopiëren daarvan moeilijker maken. De platenindustrie doet dit omdat het makkelijker is geworden om een perfecte kopie te maken van een cd en deze via internet te delen zijn met de rest van de wereld. Dit is een probleem voor de platenindustrie.

De Consumentenbond is van mening dat iedereen die auteursrechtelijke werken zoals muziek uitbrengt, recht heeft op een reële vergoeding voor diens creativiteit. De Consumentenbond vindt echter dat de platenindustrie daarbij kiest voor slechte oplossingen die consumenten duperen. Zij doet weinig meer dan de consument die een kopie voor eigen gebruik maakt, te criminaliseren en de kopie voor eigen gebruik feitelijk onmogelijk te maken.

Daarnaast maakt de industrie met de toegepaste beveiligingstechnieken geen gebruik meer van de normale cd-standaard die alle cd-spelers kennen. Steeds vaker liggen in de winkel aangepaste cd’s die er hetzelfde uitzien als een "klassieke" audio-cd, maar het cd-logo ontbreekt. Ondertussen betalen consumenten voor beschrijfbare cd’s wel een behoorlijk bedrag aan de Stichting Thuiskopie (€0.42 per uur opnameruimte), met een opslag om de eventuele kopie voor eigen gebruik te vergoeden aan de artiest en de platenbazen.

Als de consument een product koopt, moet dat product voldoen aan redelijke verwachtingen. Een cd moet je kunnen afspelen in iedere speler met een cd-logo en als dat niet het geval is, is dat reden om het cd-tje terug te brengen naar de winkel. Mocht er voor het gewenste muziekstuk geen afspeelbare cd beschikbaar zijn, dan rest er voor de consument weinig meer dan stilte.

Lees ook
Dossier mp3-spelers
Dossier dvd- en harddiskrecorders