icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Denemarken wil kleurcodes op etiketten voeding

Nieuws|

Gepubliceerd op:14 september 2004


In de strijd tegen overgewicht wil de Deense regering kleurcodes aanbrengen op de verpakking van alle voedingsmiddelen. Met het kleuretiket kan de consument in één oogopslag bepalen of een product een gezonde keuze is of niet.

Het kleurcodesysteem werd ontwikkeld door de Consumentenbond. De bond is erg verheugd over het Deense besluit en hoopt dat de Nederlandse overheid zal volgen. 

De Consumentenbond ontwikkelde een model waarbij producten een kleur krijgen op basis van de hoeveelheid vet, suiker en andere voedingsstoffen. Producten die "bij voorkeur" kunnen worden genuttigd, krijgen een groene code. Rood gelabelde producten zouden slechts bij uitzondering gegeten moeten worden, terwijl voor geel de middenweg geldt.

De Deense minister voor Consumentenzaken, Henritte Kjaer, benadrukte dat producenten van voedingsmiddelen niet verplicht worden om de kleurcodes aan te brengen. De Deense consumentenorganisatie betreurt de vrijwilligheid van de maatregel. Ook pleit de organisatie ervoor dat fabrikanten niet slechts een deel van hun assortiment van een kleurcode mogen voorzien.