icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Rechter vindt onderzoek bond zorgvuldig

Nieuws|

Gepubliceerd op:20 januari 2004


Ooglaserklinieken verliezen kort geding tegen Consumentenbond

 

Twee Nederlandse ooglaserklinieken hebben vandaag een door hen aangespannen kort geding tegen de Consumentenbond verloren. Zij eisten rectificatie van een onderzoek uit september 2003, maar de rechter ziet daar geen reden toe. Het onderzoek is in zijn ogen zorgvuldig uitgevoerd. De klinieken zijn veroordeeld tot de kosten van het kort geding.

 

Excimer Laser Centrum in Nijmegen en Lasik Centrum Zuid-Nederland in Boxtel daagden de Consumentenbond voor de rechter naar aanleiding van de resultaten van een vergelijkend onderzoek onder 22 ooglaserklinieken. De oordelen over de klinieken zijn gebaseerd op informatie die de klinieken zelf hebben verstrekt en gaan onder meer over de informatieverstrekking, de ervaring en achtergrond van de behandelaars, de manier waarop de voor- en nazorg georganiseerd is, en de kwaliteitseisen die de klinieken aan hun werkwijze stellen. Beide klinieken kregen geen goed testoordeel en voelden zich door het onderzoek in hun goede naam aangetast.

 

De President van de rechtbank in Den Haag oordeelde vandaag dat de Consumentenbond zorgvuldig is geweest in de onderzoeksopzet en met de presentatie van de resultaten. Voorafgaand aan het onderzoek zijn alle Nederlandse ooglaserklinieken en de branche-organisatie van refractiechirurgen uitgenodigd om te komen praten over de opzet van het onderzoek. Alle klinieken hebben vervolgens een vragenlijst ontvangen. De klinieken die de vragenlijst tijdig hebben teruggestuurd, kregen eveneens een controleformulier, zodat zij konden nagaan of de door hen zelf aangeleverde gegevens juist zijn overgenomen. De door de klinieken zelf aangeleverde gegevens vormden de basis voor de publicatie in de Consumentengids van september 2003.

 

Vergelijkend onderzoek in de medische sector is een uiterst lastig proces. Transparantie is ver te zoeken, laat staan dat zorgaanbieders zelf openhartig zijn over hun handelwijze. De Consumentenbond blijft zich daarom inzetten om vergelijkende informatie over ziekenhuizen, medici en privéklinieken te verstrekken aan consumenten. De bond ziet zich hierin gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de zorgverzekeraars en vandaag ook door de rechter.

 

Onderzoek laserklinieken 2003

 

Volledige uitspraak kort geding